سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۲۰۰۹۹۵
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۰ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵

چهار تاثیر منفی مصادره دارایی ها بر روابط تهران – واشنگتن

روزنو :
سایت تحلیلی المانیتور" با اشاره به حکم دیوان عالی ایالات متحده برای مصادره 2 میلیارد دلار از دارایی های ایران تحت عنوان پرداخت غرامت به قربانیان امریکایی حملات تروریستی به تاثیرات این موضوع بر روابط دوجانبه دو کشور اشاره کرده می نویسد:"این تصمیم با واکنش تند تهران مواجه شده است. "حسن روحانی" رییس جمهوری ایران آن را "سرقت اشکار" خوانده است  و محمد جواد ظریف نیز موضع مشابهی را گرفته است". 

به گزارش خرداد، این سایت اشاره می کند که تردیدی نیست که این اقدام دستگاه قضایی امریکا بر روابط دوجانبه دو کشور تاثیرگذار است و می توان این تاثیرات را در چهار دسته تقسیم بندی کرد: نخست آن که دیواری از بی اعتمادی میان دو کشور ایجاد خواهد شد. این حکم دادگاه عالی سبب می شود تا ایرانیان نگاه بدبینانه تری نسبت به احتمال کاهش تنش میان ایران و امریکا داشته باشند. این در حالیست که پس از امضای برجام در جولای 2015 میلادی کارشناسان سیاسی امیدوار بودند که دو کشور به سوی کاهش تنش ها و اغز بین بردن دیوار بی اعتمادی حرکت کنند. این در حالیست که تصمیم اخیر دیوان عالی همه امیدها را ناامید کرده است. این موضوع دولت روحانی را وادار به اتخاذ رویکردی منفعلانه خواهد کرد. 

این موضوع سبب افزایش فشار از سوی مخالفان برجام بر دولت روحانی نیز شده است. این حکم در شبکه های اجتماعی نیز در میان کاربران ایرانی بازتاب گسترده ای داشته است. یک کاربر نوشته است که ایالات متحده اکنون به جای رفع تحریم دارد از جیب ما پول می دزدد. 

تاثیر دوم تقویت چشم انداز احتمال برهم خوردن برجام است. اگرچه حکم دیوان عالی به طور مستقیم در ارتباط با برجام نیست و براساس طرح دعوی سابقه آن به سال 2003 میلادی باز می گردد اما تخولات در هم تنیده هستند. انتظار ایرانیان پس از پایان مذاکرات هسته ای حسن نیت همه طرفین بود. این در حالیست که اکنون ایران می بیند که امریکا حسن نیت نشان نمی دهد. این موضوع به ضرر روحانی خواهد بود و مخالفان داخلی برجام می توانند ادعا کنند که او انعطاف زیادی در برابر غرب نشان داده است. احمدی نژاد نیز از این وضعیت استفاده کرده و در این باره علیه دولت روحانی اظهار نظر کرده است. 

تاثیر سوم آن است که این حکم یک عامل خنثی کننده برای گسترش تجارت خارجی میان ایران  و امریکا است. با توجه به آن که بخش خصوصی در ایران ضعیف است و اقتصاد آن کشور عمدتا در کنترل دولت است اقداماتی این چنینی می تواند سبب جلوگیری از واریز حتی یک دلار به حساب های بانکی بازرگانان شود. این موضوع می تواند جای مانور را برای سیاستمداران دلواپس در ایران بازتر کند. طبق گزارش اداره آمار امریکا تجارت دوجانبه میان ایران و امریکا که توسط بخش خصوصی انجام شده کمتر از 300میلیون دلرا رد سال 2015 میلادی بوده است که 271 میلیون دلار آن شامل صادرات امریکا بوده است. حکم دادگاه عالی احتمالا سبب کاهش بیش تر این موضوع خواهد شد.  
نکته پایانی آن که حکم دیوان عالی به تندروها رد ایران کمک می کند تا خود را توانمندتر سازند و دولت روحانی را تضعیف کنند. آنان با این بهانه که این حکم به دلیل تعامل دولت روحانی با غرب بوده است خود را تقویت می کنند. اگرچه محبوبیت روحانی هم چنان بالاست اما نمی توان تاثیر منفی این موضوع را انکار کرد. براساس یک نظرسنجی انجام شده در سال 2015 میلادی رضایت عمومی از روحانی در فاصله بهار و زمستان 2015 میلادی تنها یک درصد کاهش یافته و به 48 درصد رسیده است. البته نارضایتی از عملکرد اقتصادی دولت روحانی نیز زیاد نیست. باتوجه به آن که رای دهندگان ایرانی اولویت اول شان اقتصاد است آنان نسبت به علائم هشدار دهنده از سوی امریکا و غرب حساس هستند. 
عکس روز
خبر های روز