فساد در اقتصاد ایران لانه کرده است
حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم در دومین همایش اقتصاد دیجیتال، رونق تولید و سامانه هوشمند پاسخگو با بیان این که انقلاب اسلامی تحول بزرگی را رقم زد، افزود: با پیروزی انقلاب اسلامی، کشور وابسته سیاسی به کشور صد در صد مستقل تبدیل شد. در بعد فرهنگی ملت ایران به فرهنگ اصیل خود بازگشت. در بعد اقتصادی، اقتصاد به شدت وابسته به صادرات نفت به اقتصاد صنعتی تبدیل شده و در بعد نظامی نیز کشوری با حضور ۴۶ هزار مستشار نظامی آمریکا به قدرت نظامی بی بدیل در منطقه غرب آسیا تبدیل شده است.
وی با تاکید بر این که قدرت بازدارندگی نظامی ایران معرکه کرده است، افزود: پاسخی که به شهادت سردار ملی قاسم سلیمانی داده شده چنان کوبنده بود که آمریکای جهانخوار و سلطه گر گیج شد و توان جواب دادن را نداشت.
وی خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب آن چنان تحول علمی در کشور رخ داد که کشوری با ۱۶ هزار دانشجو امروز به کشوری به بیش از ۵ میلیون دانشجو تبدیل شده است. آن زمان دانشگاهها قدرت رفع نیازهای داخلی را نداشتند، در رشته پزشکی از پزشکان بنگلادشی، پاکستانی و هندی استفاده میشد، اما امروز به صادرکننده بزرگ و جایگاه پزشکی بالایی در منطقه رسیدهایم. همچنین از بعد از انقلاب به فناوریهای پیشرفته نانو، بایو، هوا و فضا، سلولهای بنیادین و هستهای دست پیدا کردهایم.
مصباحی مقدم تاکید کرد: در کل ۴۱ سال بعد از انقلاب رهبری کشور را از بحرانهای متعدد عبور داده و امیدواریم در گام دوم انقلاب نسل جوان ما با درس آموختن از سلف خود یعنی انقلابیون نسل اول گام محکمی برداشته و ما را به تمدن نوین برساند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بیان اینکه اقتصاد دیجیتال حاصل تحول علمی در کشور است، گفت: ما امروز در شرایطی به اقتصاد دیجیتال و سایر فناوریهای پیشرفته رسیدهایم که کشورهای دیگر چنین جایگاهی پیدا نکرده و آنها شرایط جنگی تحریمی و دشمن قدری همچون آمریکا را نداشتند.
وی با تاکید بر این که نسل جوان نخبه و فرهیخته میتوانند ایران را به طور جهشی پیش ببرد، افزود: باید در این راه به نسل جوان میدان داد، به جای آن که مدیریتها به مدیران دوران گذشته سپرده شود باید به مدیران جوان داده شود.
وی با بیان این که فناوریهای پیشرفته در عرصه اقتصاد کسب و کار، تجارت و بانکداری الکترونیک، بازار سرمایه و خدمات دولت الکترونیک میتواند فضای اقتصاد ایران را به سرعت به یک اقتصاد پیشرفته تبدیل کند، افزود: ایران ظرفیت بسیار زیادی و نیروی نخبه و در عین حال ذخایر معدنی قوی دارد که میتواند در این راه از آن استفاده کند. در این مسیر لازم است از خام فروشی پرهیز شود.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ما ذخایر معدنی همچون سنگ ساختمانی داریم، اما به صورت خام به چین صادر کرده، چین فناوری کرده و به ما برمیگرداند و به جهان صادر میکند. این وضعیت به طریق دیگر شامل نفت خام هم میشود. گرچه اکنون در فروش نفت در تنگنا بوده و میزان صادرات آن کاهش پیدا کرده، اما باز هم نفت به صورت خام و نه تبدیل به شکل فرآورده صادر میشود. باید خام فروشی و وابستگی بودجه به نفت پایان بخشیده شود. اگر امروز بودجه به نفت متکی نبود اهرم فشار از آمریکا گرفته میشد، البته که هنوز فرصت وجود دارد و میتوان با توسعه اقتصاد دیجیتال، تجارت الکترونیک و تشکیل دولت الکترونیک همراه با شفافیت شاهد رونق تولید، رشد و افزایش ثروت ملی بود.
مصباحی مقدم با انتقاد از افزایش نقدیندگی در کشور گفت: در شرایطی که ثروت ملی طی ۴۰ سال گذشته دو برابر نشده در همین مدت نقدیندگی بیش از ۷ هزار برابر شده است، این ناشی از اتکا به درآمد نفت از بودجه و استقراض از بانک مرکزی است. افزایش نقدیندگی باعث افزایش ثروت نمیشود. افزایش تولید عامل افزایش ثروت است. به همین دلیل باید نقدیندگی متناسب با تولید رشد پیدا کند. سالانه بیش از ۲۰ درصد رشد نقدیندگی داشتیم که در همین مسیر گرانیها افزایش پیدا کرده، این گرانی نیز حاصل پایه پولی بزرگ بدهی بانکها و دولتها به بانک مرکزی و بدهی بخش خصوصی به بانکها و معوق شدن آنهاست.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران امکان تبدیل شدن به منطقه برای صادرات انرژی را دارد، افزود: باید شاهد پاسخگویی در تمامی عرصهها باشیم؛ یکی از مزایای پاسخگویی شفافیت و به دنبال آن افزایش کارآمدی است. باید از فساد هم دوری کرد، فساد از مسائلی است که در اقتصاد ایران لانه کرده است.
مصباحی مقدم با قدردانی از قوه قضاییه برای مبارزه با فساد گفت: قوه قضاییه مبارزه با فساد را از درون خود شروع و قاطعانه برخورد کرد، حتی از رده اول نیروهای قوه قضاییه نگذشت. مبارزه با فساد را خارج از قوه دنبال کرد و قاطعانه پیش رفت. باید به رئیس قوه قضاییه دستمریزاد گفت. این راه را با قوت ادامه دهید، مجموعه قوه قضاییه هم مسیر را ادامه دهد نمرهتان عالی است. انشاءالله عالیتر میشود؛ البته که باید همه دستگاهها هم مبارزه با فساد را از درون خود شروع کنند کاری کنند اقتصاد پاک و روابط پاک در جامعه باشد.
مصباحی مقدم با تاکید بر لزوم وجود شفافیت در تمام عرصهها گفت: مجلس و رای نمایندگان هم باید شفاف باشد؛ آنها باید مسئولیت رای خود را بپذیرند. مجلس و دولت باید پاسخگو باشند؛ پاسخگویی هم وقتی معنا پیدا میکند که مسئولیتها مشخص باشد.
وی توضیح داد: حوزه کاری نمایندگان شامل دو وظیفه قانونگذاری و نظارت میشود، اما ۷۰ تا ۸۰ درصد وقت نمایندگان به حاشیه میگذرد و آن پاسخگویی به انتظارات حوزه انتخابیهشان است. این پاسخگویی خوب است، اما در قانون جزو وظایف نمایندگان به شمار نمیآید. دولت باید پاسخگو باشد تا مردم سراغ نماینده نیایند که به آنها برای وام یا حتی جابجایی فرزندانشان از دانشگاهی به دانشگاه دیگر نامه بخواهند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این که باید جایگاه کشور در رتبه بندی جهانی فساد، شفافیت و فضای کسب و کار ارتقا داد که اکنون جایگاه خوبی ندارد، اظهار کرد: با پاسخگو کردن و استقرار سامانه هوشمند پاسخگویی میتوان به این اهداف رسید؛ البته در این راه داشتن اخلاق پاسخگویی هم مهم است؛ چرا باید اتاق مدیران بسته بوده و برای دسترسی به مدیران از هفت خوان گذشت؛ چرا باید مدیران آسانسور جدا داشته و اگر کارمندی بخواهد مدیر خود را ببیند سالانه نوبت بگیرد. اینها ضعفی برای جریان پاسخگویی است.
وی در پایان گفت: اگر مردم امکان مراجعه و ارتباط نزدیک با مسوولان و مدیران داشته باشند شورش رخ نمیدهد و به خیابانها نمیآیند و حادثه آبان سال جاری و دی ۹۶ شکل نمیگرفت. مردم، چون به مسوولان دسترسی نداشتند و نمیتوانستند سر مدیران داد بزنند در خیابانها آمده و داد میزند.
منبع: ایسنا