
دست رد آژانس و شورای امنیت بر سینه آمریکا
همزمان با سفر روزگذشته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران رئیس شورای امنیت سازمان ملل به درخواست آمریکا برای پیشبرد مکانیسم بازگشت تحریمها علیه ایران واکنش نشان داد و اظهار کرد که این سازمان اقدام بیشتری درباره مکانیسم ماشه نمیتواند انجام دهد. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روزگذشته در راس هیئتی وارد تهران شد. مدیرکل آژانس در سفری دو روزه به تهران ضمن گفتگوهای فنی و تخصصی با مقامات سازمان انرژی اتمی با محمد جواد ظریف دیدار کرد.
به گزارش روز نو ، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در دیدارش با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی اتمی را مورد بحث و گفتگو قرار داد.وزیر امور خارجه در این دیدار تاکید کرد همکاریهای ایران و آژانس همواره بر مبنای تعهدات بینالمللی و در چارچوب فنی و حرفهای بوده است. ظریف افزود: همانطور که آژانس نیز بارها تایید کرده است بیشترین همکاریها در حوزه پادمانی بین ایران و آژانس وجود دارد و این مسیر میتواند در همین چارچوب ادامه پیدا کند. وزیر امور خارجه کشورمان اظهار امیدواری کرد با حل اختلافات موجود بر اساس اعتماد متقابل، همکاریهای دو طرف در چارچوب مقررات پادمانی و بر مبنای حسن نیت ادامه یابد. در این دیدار گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم تاکید کرد که آژانس وظایف خود را بر اساس اصول بیطرفی و حرفهای گری و همچنین در چارچوب صرف ملاحظات فنی انجام میدهد.وی افزود همکاریهای بین ایران و آژانس در گذشته به نفع دو طرف بوده و با غلبه بر برخی مشکلات، میتوان این همکاریها را ادامه داد.
>نشست خبری مدیرکل آژانس و رئیس سازمان انرژی اتمی
گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین دیداری با علیاکبرصالحی رئیس سازمان انرژی اتمی داشت. صالحی در این دیدار گفت: آقای گروسی قبلا به عنوان دستیار مدیر کل بارها به ایران آمده بودند و آشنایی ما مربوط به دورهای است که بنده هم در آژانس بودم. این اولین سفر ایشان در مقام مدیرکلی آژانس به ایران است. رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: فصل نوینی با آمدن ایشان از حیث همکاری ایران و آژانس آغاز میشود و همکاریهای ما بیش از پیش گسترش مییابد. امیدواریم نتیجه سفر مرضی الطرفین باشد به طوری که دو طرف متقابلا به وظایفشان عمل کنند که در چارچوب مقررات لازم باشد.وی گفت: صحبت ما سازنده بود و قرار شد آژانس حرفهای و مستقل کار خود را پیش ببرد و ما هم در چارچوب وظایف عمل کنیم. رافائل گروسی نیز در سخنانی گفت: خوشحالم بعد از چند سال به ایران آمدم. آشنایی من با آقای صالحی طولانی و همیشگی بوده است. قرار بود پارسال به ایران سفر کنم اما به خاطر کرونا امکانش فراهم نشد.وی گفت: دستور کار گستردهای داریم و بحث اصلی ما موضوع استفاده صلح آمیز
از انرژی هستهای است و صبح صحبتهای زیادی داشتیم
و بحثهای ما امروز عصر مجدد ادامه پیدا میکند. وی در پاسخ سوالی گفت: آژانس بر اساس امیال مدیر کل عمل نمیکند، بر اساس اسناد تصویب شده عمل میکند از جمله پادمان جامع و پروتکل الحاقی. آژانس در عمر 70 سالهاش سعی کرده عملکردش بر مبنای فنی و حقوقی باشد. شاید عدهای بخواهند از آژانس برای اهداف خود استفاده کنند، اما کسانی که در آژانس هستند بیطرفانه کار میکنند. من در دوره مدیریتم اجازه نمیدهم کسانی از آژانس برای اهداف خودشان استفاده کنند.وی در پاسخ به اینکه برخی مدعی هستند که از زمان روی کار آمدن شما تعامل ایران و آژانس دستخوش سیاسی کاری شده است نظر شما چیست؟ گفت: از زمانی که من آمدم تغییری ایجاد نشده است. با ایران همکاری متقابل و فشرده داشتیم و ایران از نظر بازرسیها و تیمهای آژانس که به ایران میآیند همکاری گستردهای دارد و برخی سوالات است که امروز هم درباره آنها صحبت کردیم. از این رو معتقدم هیچ تغییری در رویکرد آژانس ایجاد نشده است و همکاری ما تداوم دارد و قرار است گسترده شود.مدیرکل آژانس درباره فعالیتهای هستهای عربستان سعودی و نظارت آژانس بر این فعالیتها اظهار کرد: بین آژانس و عربستان رابطه برقرار است و معتقدیم باید این فعالیتها تحت نظارت قرار گیرد و امیدواریم نظارت بر برنامه هستهای عربستان تداوم داشته باشد.گروسی در پاسخ به سوال دیگری درباره رویکرد آژانس و دوری از سیاسی کاری در بحث ایران تصریح کرد: من گرایش سیاسی ندارم و قضاوتها و
نتیجه گیریهای آژانس صرفا بر اساس یافتههای فنی است. آژانس با ایران در ارتباط با برجام همکاری داشته است. یکسری نکات و موضوعات است که باید حل و فصل شود. گهگاه مواردی پیش میآید که نیازمند شفافسازی است.
گروسی در پاسخ به این که آژانس چطور میتواند تضمین دهد موانع و طرحهای ضد ایرانی آمریکا مانع همکاری و تنش در روابط ایران و آژانس نشود؟ گفت: آژانس رابطه انفرادی با کشورها دارد و اجازه نمیدهد بخش سومی بر این روابط تاثیر بگذارد. ما گزارشها را با حساسیت و جزییات و سیستمی تهیه میکنیم. دولتها میآیند و میروند اما رابطه کشورها با آژانس باقی میماند و این مهم است. ما ضمانت میدهیم اعمال نفوذی بر آژانس نیست، اما فشار هست ولی تا جایی که بتوانیم اجازه نمیدهیم این فشارها تاثیر بگذارد.همچنین صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه درباره جزئیات مذاکرات دیروز با هیئت آژانس اظهار کرد: قبلا رایزنیهایی انجام شده بود و امروز روی آنها صحبت کردیم، قرار است یک بیانیه صادر شود و طرفها در تیمهای کارشناسی روی آن کار میکنند و در وقت مقتضی اعلام خواهد شد.
وی تاکید کرد: میتوانم بگویم ما رو به جلو حرکت میکنیم و به آینده امیدوارم و قطعا مسائلی که پیش روست به نحو مقتضی حل خواهد شد. البته دشمنان ساکت نمینشینند ولی باید با تدبیر حرکت کنیم و اقدامات را خنثی کنیم که تا کنون هم مدیریت کردیم.صالحی در پایان خاطرنشان کرد: مجدد از آقای گروسی و تیم همراهشان و مجموعه آژانس تشکر میکنم که با روحیه تفاهم و در چارچوب مقررات توافق نامهها داریم عمل میکنیم. ایران در این چند سال که پرونده تصنعی برایش در آژانس ایجاد شده زیر بار خواستهای خارج از چارچوبهای قانونی نرفته و نمیرود. ما بر اساس حاکمیت و منافع ملی حرکت میکنیم و الان هم در چارچوب مقررات و تکالیف، مذاکره و عمل
میکنیم.
> اقدام بیشتری درباره مکانیسم ماشه نمیتوان انجام داد
درهمین رابطه «دیان دجانی» رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد ضمن اشاره به عدم اجماع نظر در این شورا در خصوص طرح آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران گفت که این شورا در جایگاهی نیست که اقدام بیشتری درباره درخواست آمریکا انجام دهد.به گزارش فارس، رئیس شورای امنیت در پاسخ به پرسش نمایندگان روسیه و چین برای اعلام موضع درباره درخواست آمریکا برای پیشبرد مکانیسم بازگشت تحریمها علیه ایران اعلام کرد این شورا در جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری در این خصوص انجام دهد. او گفت: «پس از رایزنی با اعضای این شورا، برای من روشن است که یک عضو شورا موضع خاصی درباره این موضوعات دارد در حالی که شمار زیادی از اعضا نظر متفاوتی دارند.»دجانی اضافه کرد: «از نظر من، اجماعی در شورا وجود ندارد، این به معنای آن است که شورا در جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری انجام دهد.»طبق بندهای ۱۱ و ۱۲ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، رئیس شورای امنیت ظرف حداکثر ۳۰ روز بعد از دریافت ابلاغیه کشور شاکی مبنی بر «عدم پایبندی اساسی» طرف مقابل، باید پیشنویس قطعنامهای با موضوع «ادامه لغو تحریمهای ایران» را به رای بگذارد.اگر ظرف ۱۰ روز بعد از ابلاغیه کشور شاکی هیچ یک از اعضای شورای امنیت پیشنویس چنین قطعنامهای را ارائه نکرد، آنگاه رئیس شورا خود باید این پیشنویس را ارائه کند.