از آتشفشانِ خشم و غصهی گرسنگان بترسید
روزنامه «آرمان ملي» با مجيد ابهري، جامعهشناس و آسيبشناس گفتوگويي انجام داده که وی نسبت به خطر افزایش فقر هشدار داده و میگوید: از آتشفشان گرسنگان بايد ترسيد.
بخشی از این گفتگو را بخوانید:
شيوع کرونا نشان داده که ما در ارزشهاي اخلاقي دچار افول شدهايم، مثلا براي اثبات اين موضوع ميتوان به پول دادن به کودکان در جلوي دوربين با خوردن فلفل يا انجام کارهاي زشت اشاره کرد که پليس با عاملان اين رفتار برخورد کرده است. در اين شرايط آيا قوانين بازدارنده اجتماعي ميتواند راهگشا باشد؟
بعضيها در شرايط حاضر انگشت اشاره را به سمت مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان آن گرفتهاند، درحاليکه ما در کشور کمبود قوانين نداريم، بلکه با تورم قانون روبهرو هستيم. نکته اساسي عدم اجرا، کمتوجهي يا اجراي ناقص قوانين موجود است. اگر همين قوانين را با وجدان کار انقلابي و تقواي مالي، به اجرا درآوريم ديگر بعضي از مسئولان نميتوانند براي شنا و سوناي آخر هفته به کشورهاي حاشيه خليجفارس بروند و روز بعد در پشت ميزشان از مشکلات و دردهاي مردم بگويند.
عدهاي از رفاه زياد و تورم درآمد دچار زحمت شدهاند ولي در مقابل فروش نوزاد به شکل چشمگير و آزاردهندهاي رشد يافته يا مردم براي سير کردن شکمشان روبه سرقت تلفن همراه يا کيفقاپي آوردهاند. نه اينکه قبلا اين موضوعات در جامعه وجود نداشته، بلکه اين رفتار نادرست غيرانساني در حال حاضر دو تا سه برابر شده است، مخصوصا فروش نوزاداني که حاصل روابط معتادان و فقراست.
در کنار اين موضوع پيشفروشي نوزادان بر حسب سفارش و همچنين فروش جنين، روشي است براي کسب درآمد و تامين مخارج خانوادههايي که اين روزها درآمدي ندارند. همچنين فروش اعضاي بدن مانند کليه يا قسمتي از کبد و... تا حدي زياد شده که کافي است سري به بيمارستانها تخصصي کليه در تهران و شهرهاي بزرگ بزنيم.
مثلا در ميدان ونک، کافي است به بيمارستان شهيد هاشمينژاد برويد تا ببينيد تمام کوچهها، کرکرههاي پارکينگ منازل، تيرهاي چراغ برق و تابلوهاي راهنمايي و رانندگي پر از اعلاميه فروش کليه با گروه خوني مختلف است. همچنين فروش مو و گيسوان بلند در خيابان منوچهري تهران به عنوان يک امر روزانه در حال انجام است.
کافي است که به فروشگاههاي مخصوص فروش کلاهگيس و مو مصنوعي مراجعه کنيد تا با قيمتهاي آن برحسب سانتيمتر، رنگ و تعداد دفعات قطع مو مواجه شويد. اميدوارم دولت هر چه سريعتر فکري به حال گراني و تورم و فقر روزافزون جامعه کند وگرنه شاهد اقدامات ديگري براي سير کردن شکم خواهيم بود.
از جناب رئيسجمهور و وزراي محترم، نمايندگان جهادي مجلس شوراي اسلامي تقاضا دارم به هشدار جامعهشناسان و آسيبشناسان گوش دهند و هر چه زودتر فکري به حال شرايط موجود کنند. گفتن اين سخنان سياهنمايي و از سر بدخواهي کشور، مردم، نظام و انقلاب نيست، ما فقط دلسوزاني هستيم که کاري از دستمان برنميآيد. چرا از اساتيد جامعهشناسي که در گوشه عزلت نشستهاند نميپرسيد در کدام مسير بايد حرکت کنيم که فقر و آسيبهاي ناشي از آن کمتر شود.
در اين شرايط وزير بهداشت در رابطه با طغيان فقرا هشدار داده است. با توجه به سابقه و تجارب شما، چه راهکاري براي برونرفت از اين وضعيت پيشنهاد ميدهيد؛ در شرايطي که بيش از سلامت جسم، اين روزها از مشکلات روحي و رواني نگران هستيم و همانطور که شما نيز اشاره کرديد، اين مشکلات در دوران پساکرونا خود را بيشتر نشان خواهد داد؟
بسياري از مديران و مسئولان ارشد کشور سکوت و صبر و آرامش مردم و تهيدستان را بهحساب عملکرد خود ميگذارند؛ درحاليکه رفتارهاي نيازمندان و فقرا در زمينه طغيان اجتماعي و نافرماني مدني فقط با ترمز ايمان و وفاداري به نظام بوده است و بايد از زماني ترسيد که ديگر آتشفشان گرسنگان هيچگونه ترمزي را نپذيرند. ظاهرا سازمانها و وزارتخانههاي ما مانند جزاير جداگانه عمل ميکنند و هر يک در دنياي ديگري سير ميکنند، انگار آنها در مقابل مردم مسئوليت ندارند. تنها راه نجات و پيشگيري از تحرکات دشمنان، کمک بلاعوض به نيازمندان و تهيدستان در اين شرايط است. در اين رابطه بايد به بالا بردن سطح نشاط و روحيه شادي در جامعه نيز کمک کرد. بايد از روزي ترسيد که در مقابل آتشفشان خشم و غصه و اشک ديگر کاري از دست هيچ کسي برنيايد و آن زمان بيان راهکارها دير شده باشد.