سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۴۷۸۳۰۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
روزنامه آلمانی "تاگس اشپیگل" مطرح کرد

تندروها در ایران در حال قدرت گیری هستند/ نامزد شدن خاتمی بیش تر شبیه یک آرزو به نظر می رسد

روزنامه آلمانی "تاگس اشپیگل" در گزارشی تحلیلی درباره انتخابات پیش رو در ایران می نویسد:"ایران رئیس جمهوری تازه را تعیین می کند. رهبر انقلاب ایران اکنون تصمیم می گیرند که چه افرادی مجاز خواهند بود در انتخابات شرکت کنند در نتیجه، مسیر کشور تعیین می شود.
روزنو :

تندروها در ایران در حال قدرت گیری هستند/ نامزد شدن خاتمی بیش تر شبیه یک آرزو به نظر می رسد

به گزارش سایت روزنو ، اکنون تندروها در ایران در حال آماده شدن برای فتح تمام مناصب و نهادهای مهم در کشور هستند. مدافعان گفتمان و رویکرد "ضد غربی" سال گذشته در انتخابات مجلس پیروز شده بودند اکنون آنان قصد تکرار سناریویی مشابه برای انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ 18 ژوئن را دارند.

ثبت نام متقاضیان شرکت در رقابت انتخابات از سه شنبه هفته جاری آغاز می شود. نهادهای تحت نظارت مقام عالی رهبری ایران می توانند نامزدهای نامطلوب از دید خود را کنار گذارند و نقشی اساسی در شکل دهی به روند انتخابات دارند.

"حسن روحانی" رئیس جمهوری فعلی ایران دیگر مجاز به شرکت در رقابت انتخاباتی پس از پایان دور دوم ریاست جمهوری اش نخواهد بود. ایران اکنون وضعیت آشفته ای را با وجود رای دهندگانی که روحیه و انگیزه ای برای شرکت در انتخابات ندارند تجربه می کنند.

دولت روحانی این فرصت را در اختیار داشت که پس از انعقاد توافق هسته ای در سال 2015 میلادی وعده خود مبنی بر رفاه بیش تر برای ایرانیان را تحقق بخشد. در عوض اما "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری سابق امریکا در آن کشور به قدرت رسید و تحریم هایی را علیه ایران وضع کرد که باعث سقوط اقتصاد آن کشور و فقیر شدن میلیون ها نفر شد.

فساد، سوء مدیریت و بیماری فراگیر کرونا همگی مشکلات را در ایران تشدید کرده اند. در پایان سال های 2017 و 2018 و در سال 2019 میلادی با اعتراضات در ایران به شدت برخورد شد. بسیاری از ایرانیان نوع حکمرانی فعلی در کشور را شکست خورده قلمداد می کنند. رئیس جمهور تازه ایران (که البته زن نخواهد بود چرا زنان مجاز به رئیس جمهور شدن در ایران نیستند) باید درباره چگونگی و نحوه تعامل و رفتار با غرب اقداماتی را انجام دهد.

اکنون گفتگوها درباره احیای مجدد برجام کمی پیش از انتخابات ایران وارد مرحله تعیین کننده ای می شود. به علاوه، ایران ممکن است در چهار سال آینده مجبور به پر کردن خلاء قدرتی باشد که احتمال ایجاد شدن آن وجود دارد. این دلیل دیگری است نشان می دهد چرا حساسیت نسبت به این که چه کسانی وارد رقابت انتخاباتی می شوند در این دوره بیش از سایر دوره های انتخابات وجود دارد".

این روزنامه در ادامه می افزاید:"از روز سه شنبه نامزدهای ریاست جمهوری پنج روز فرصت خواهند داشت تا ثبت نام کنند. دوازده عضو شورای نگهبان تصمیم می گیرند که کدام یک از نامزدها مورد پذیرش قرار گیرند. این موضوع به نظر مساعد مقام عالی رهبری بستگی دارد.

چهره هایی از نهادی خاص از نظر نظامی، سیاسی و اقتصادی قدرتمندترین گزینه ها خواهند بود از جمله "حسین دهقان" وزیر دفاع سابق و "محمد باقر قالیباف" رئیس فعلی مجلس. "سعید محمد" فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیاء 40 ساله نیز فرصت هایی را پیش روی خود می بیند.

"ابراهیم رئیسی" رئیس قوه قضائیه نیز گزینه ای قوی خواهد بود. با این وجود، او به دلیل سوابق اش در دهه های گذشته در ایران کارنامه ای بحث برانگیز دارد. "محمود احمدی نژاد" رئیس جمهوری سابق ایران نیز قصد دارد نامزد انتخابات شود. با این وجود، او اکنون نزد مقام عالی رهبری ایران چهره ای محبوب نیست.

برای اردوگاه میانه روها وضعیت بد به نظر می رسد. تاکنون هیچ نامزد اصلاح طلبی نامزدی اش را علنی نکرده است. با این وجود، از نامزدی احتمالی برخی گزینه ها سخن به میان می آید برای مثال، از "محمد خاتمی". این موضوع که رئیس جمهوری اسبق ایران نامزد خواهد شد بیش تر شبیه یک آرزو به نظر می رسد. او در سال 2009 میلادی از اعتراضات پس از انتخابات بحث برانگیز که در نهایت منجر به ریاست جمهوری احمدی نژاد شد حمایت کرد. خاتمی از آن زمان به حاشیه رانده شده و اجازه مصاحبه ندارد و نمی تواند در انظار عمومی ظاهر شود.

نامزدی "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه، یکی از وفاداران به روحانی و مدافع توافق هسته ای کمی امیدوارکننده تر خواهد بود. با این وجود، این دیپلمات ارشد با تجربه چندین بار اظهار داشته که نمی خواهد نامزد انتخابات شود چرا که همواره موانعی بر سر راه او قرار گرفته است به خصوص از جانب نیروهای تندروی درون ایران. هم چنین، افشای مصاحبه "ظریف" که در آن به خود جرات انتقاد از نفوذ نهادهای خاص در سیاستگذاری ایران را داده بود نیز سبب شده تا مقام های ارشد نظام نظر مساعدی نسبت به نامزدی او در انتخابات نداشته باشند. او در این مصاحبه از فدا شدن دیپلماسی به پای "میدان" گفته بود. بعید است شورای نگهبان در صورت نامزدی ظریف او را به دلیل همین مصاحبه فاش شده تایید صلاحیت کند".

"تاگس اشپیگل" در ادامه می افزاید:"مقام عالی رهبری ایران می خواهند از بروز یک فاجعه جدید پس از مشارکت بسیار اندک در انتخابات مجلس در سال گذشته این بار در انتخابات ریاست جمهوری جلوگیری کنند. از آنجا که 40 تا 50 درصد ایرانیان طبق نظرسنجی ها قصد شرکت در انتخابات را ندارند مقام علی رهبری می توانند اجازه دهند یک نامزد قدرتمند اصلاح طلب وارد رقابت شود تا میزان مشارکت افزایش یابد.

"علی فتح الله نژاد" کارشناس مسائل ایران در برلین و نویسنده کتابی درباره سیاست خارجی ایران که قرار است به زودی منتشر شود معتقد است که تبلیغات توسط نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری در رسانه های اجتماعی ممکن است باعث ایجاد انگیزه مشارکت در انتخابات شود. "فتح الله نژاد" اشاره می کند که نقش یک نهاد خاص از نظر نفوذ اقتصادی و سیاسی در ایران وضعیت مناسبی دارد و دولتی در دولت محسوب می شود.

از دید "فتح الله نژاد" اگر نامزدی از آن نهاد خاص در مقام ریاست جمهوری قرار گیرد از نظر سیاسی از آزادی عمل و دست بازتری در مقایسه با رئیس جمهوری میانه رو برای انجام اقدامات اش برخوردار خواهد بود. او اشاره می کند که فردی از این نهاد خاص در کسوت ریاست جمهوری می تواند دست کم از لحاظ نظری از شدت بحران اقتصادی و اجتماعی کشور را با اقدامات پوپولیستی بکاهد

به عنوان مثال، از طریق ارائه کمک های اجتماعی با استفاده از ثروت کلانی که امپراتوری اقتصادی آن نهاد خاص در اختیار دارد. این در حالی است که رئیس جمهوری از اردوگاه اصلح طلبان از دسترسی به این منبع عظیم مالی محروم است. از همین رو است که روحانی در مورد در اختیارگیری علنی مقام ریاست جمهوری توسط نامزدی از آن نهاد خاص هشدار می دهد و معتقد است آن نهاد نباید در امور سیاسی مداخله کند".

عکس روز
خبر های روز