آنها که نیامدند
روز گذشته و در آخرین مهلت باقیمانده برای نامنویسی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، میدان فاطمی در میانه پایتخت ترافیک سیاسی سنگینی را تجربه کرد. از ابتدای صبح و اندکی پس از استقرار مسئولان و کارمندان ستاد ثبت نام وزارت کشور مراجعه چهرههای مشهور و گمنام به وزارت کشور آغاز شد و بسیاری از افراد معرض کاندیداتوری شناسنامه به دست در جلوی دوربینها و میکرفونها حاضر شدند و ضمن اعلام نامزدی بیانیهها و مواضع انتخاباتی خود را اعلام کردند. ترافیک ثبت نام آنقدر سنگین شد که دستمایه طنز و کنایه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت. اما با این حال بودند افرادی که در معرض کاندیداتوری قرار داشتند و نامشان در بین گزینههای جدی بود ولی ترجیح دادند نیایند.
به گزارش روز نو :جدای از محمدجواد ظریف که پس از جنجالسازی پیرامون سخنانش در یک مصاحبه محرمانه اعلام کرد که برای این که مخالفتهای داخلی با تیم مذاکره کننده پایان پذیرد، نامزد نخواهد شد و همچنین سیدحسن خمینی که بنا به توصیه رهبر انقلاب نامزد ورود به انتخابات نشد. کسان دیگری تا عصر روز گذشته انتظار میرفت در این ماراتن حضور پیداکنند که یکی از مهمترین آنان محمدباقر قالیباف است که هیچ خبری از او نشد. در چندین ماه گذشته نام او بارها به عنوان کاندیدای نهایی اصولگرایان مطرح بود، ولی در نهایت نیامد. او برخلاف بسیاری که دیروز بیانیه دادند و انصراف خود را اعلام کردند، هیچ سخنی در این باره نگفت. در حالی که همه میدانستند او سال گذشته تلاشهای بسیاری برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری انجام داده بود. سید پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان نیز دیروز در توئیتی از انصراف خود از کاندیداتوری خبر داد. او نوشت:«با تشکر از ابراز لطف اقشار مختلف جامعه، همانطور که پیش از این نیز عرض کردم، حکم رهبری عزیز انقلاب را مدال افتخار میدانم و انشاءالله سرباز نظام خادم و خاک پای مردم خصوصا مستضعفان تا شهادت فی سبیل الله باقی خواهم ماند.» فتاح البته نگفته که از چه کسی در انتخابات حمایت میکند ولی به نظر میرسد که او نیز حامی رئیسی باشد.
بازار انصراف توئیتری دیروز داغ بود. علی نیکزاد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز نوشت:«اکنون که سیدابراهیم رئیسی با همین دغدغهها پا به عرصه انتخابات گذاشتهاند، این تکلیف انقلابی را از دوش خود برداشته میپندارم و انصراف خود را از نامزدی در انتخابات اعلام میدارم.» نیکزاد که در انتخابات سال 96 رئیس ستاد انتخاباتی رئیسی بود، اکنون نیز برخی منابع اعلام کردهاند که او مجدداً این سمت را برعهده گرفته است. نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی دولت محمود احمدینژاد بود که حالا سالهاست با او و یاران بهاریاش قطع ارتباط کرده است.
دیروز چهرههایی که اعلام کردند به نفع رئیسی کنار میکشند کم نبودند. محمد ناظمی اردکانی وزیر تعاون دولت نهم و داوطلب کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری، به نفع رئیسی از شرکت در انتخابات کنارهگیری کرد. او در بیانیه خود گفت:«رئیسی را برای اداره کشور اصلح میدانم، بنابراین لزومی نمیبینم فرآیند انتخاباتی را ادامه دهم، به این جهت در حمایت از حضور ایشان ثبت نام نخواهم کرد و برنامهها و فعالیتهای صورت گرفته را با طیب خاطر در اختیار ایشان خواهم گذاشت تا به یاری خداوند، با پیروزی ایشان، مردم طعم دولتی کارآمد، انقلابی وخدمتگزار را بچشند. از همه همفکران و ستادهای اجرایی تقاضا دارم تا تلاشهای بیوقفه خود را در راستای اهداف ستاد انتخاباتی حضرت آیتالله رئیسی قرار دهند.»
به نظر میرسد که این انصرافها به نوعی وامدار کردن رئیسی برای دست یافتن به پستهای دولت بعدی است. چرا که بخشی از این افراد مسلم است جایگاهی نه در بین مردم دارند و نه در عرصه سیاست، ولی بههرحال با این موضعگیری میخواهند خود را در پیروزی احتمالی رئیسی سهیم بدانند و در دولت آینده به پست و مقامی برسند.
حمیدرضا ترقی نیز دیروز در توئیتر خود نوشت که«امروز در جلسه فوقالعاده شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی ضمن حمایت قاطع از آیتالله رئیسی از ثبت نام نامزدهای حزبی خود به نفع ایشان منصرف شدم.» البته بخشی از این انصرافها برای گرم کردن تنور انتخابات به نفع رئیسی است. احتمالا این انصرافها تا زمان برگزاری انتخابات هم ادامه پیدا کند و برخی چهرههای دیگری که تأیید صلاحیت میشوند نیز اعلام کنند که به نفع رئیسی کنار میروند.
اما انصرافها فقط مربوط به اصولگرایان نبود. اصلاحطلبان هم داشتند چهرههای مهمی را که دیروز با صدور اعلامیهای عقبنشینی کردند. محمدرضا عارف که در انتخابات سال 92 به نفع روحانی کنار رفته بود و در مجلس دهم رییس فراکسیون امید بود در فهرست 14 نفره اصلاحطلبان جز پنج نفر اول بود. اما او حاضر نشد برنامههای خود را به این جبهه ارائه کند. نزدیکان او اعلام کردند که فعلا تصمیم برای انتخابات نگرفته است. در حالی که دیروز در بیانیه انصراف خود گفت که قصد کاندیداتوری داشته است. به هرحال به نظر میرسد که اختلافات داخلی باعث این تصمیم عارف شده است. او دیروز در بیانیه خود اعلام کرد:«بر این اساس و با تجربه مدیریتی چهار دهه گذشته و با همکاری و همراهی نخبگان کشور بهویژه جوانان عزیز و بر اساس درخواست اقشار گوناگون ملت، از جمله نخبگان و جامعه دانشگاهی کشورمان و همچنین فعالین سیاسی و مدنی، قصد ورود به عرصه انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را داشتم... اما بر اساس وضعیت حاکم بر کارزار انتخابات و نیز شرایطی که جریان اصلاحات با آن رو به رو است، به این نتیجه رسیدم که حضورم در این شرایط، قطعا بر پیچیدگی انتخابات میافزاید و رقابتهای درونی جریان اصلاحطلبی را به سمت واگرایی سوق خواهد داد. به همین دلیل ضمن قدردانی از اقشار مختلف مردم ایران، عدم ورود به عرصه انتخابات ریاست جمهوری را اعلام میکنم. اما لازم میدانم نکاتی را با مردم عزیز کشورم در میان بگذارم.» محتوای این بیانیه نیز موید اختلافات داخلی اصلاحطلبان با عارف است.
صادق خرازی دبیرکل حزب ندای ایرانیان که اسم او هم در فهرست 14 نفره بود، دیروز انصراف داد. او هم با صدور بیانیهای گفت:«ایمان دارم که پُستِ ریاست جمهوری یگانه مکان و موقعیتِ خدمتگزاری به مردم نیست، پس در کنار همه نداییان، و از برای آرمانهایی که برشمردم، خواهان یک «جنبشِ ملی مُطالبات»ام، که فراسوی مرزبندیهای جناحی، و اختلافات و نزاعهای سیاسی، به دنبال پیگیری خواستهها و مطالباتِ مردم، از هر قشر و طبقهای، باشد و قصد و نیتی جز افزایش رفاه عمومی مردم و تقلیل مرارتهای آنان نداشته باشد.»
علی اکبر صالحی نیز دیروز از جمله انصرافیها بود. صالحی از اصلاحطلبان محسوب نمیشود، او وزیر خارجه دولت احمدینژاد بوده ولی با این حال در این هشت سال گذشته به خاطر همکاری با دولت نزدیکی زیادی با اصلاحطلبان پیدا کرده است. از این رو در روزهای گذشته برخی از او به عنوان کاندیدای احتمالی نام میبردند ولی صالحی دیروز با صدور بیانیهای انصراف خود را اعلام کرد.