بیبرقی روی اعصاب مردم
برخی شهروندان اعلام کردهاند که به مدت پنج ساعت پیدرپی برق نداشتهاند. برخی نیز میگویند که در دو یا سه نوبت برق آنها به مدت دو ساعت قطع شده است. مثلا در منطقه میدان پونک دو بار برق قطع شد که بار اول از ساعت حدود یازده صبح تا 3 بعد از ظهر قطع بود و سپس نیمساعت بعد باز هم برق قطع شد و بیش از یک ساعت هم ادامه داشت. وضعیت قطعی برق به گونهای شده است که برخی شهروندان صبحها در محل کار خود و برخی در دو نوبت پس از بازگشت به منزل با این مشکل رو به رو بودهاند. مسئولان گرمای شدید هوا و مصرف بالای برق در اثر استفاده از لوازم سرمایشی را باعث این قطعیها میدانند. با این حال بسیاری از مردم استخراج رمزارزها را سببساز این اتفاق میدانند. گذشته از علت اصلی، قطعی برق که مشکلات زیادی برای مردم به همراه داشته منجر به نارضایتیهایی شده است.
قطعی برق؛ حمله به سلامت مردم
بیشترین آسیب ناشی از قطعی برق همانطور که پیش از این نیز مطرح شده بود به حوزه سلامت وارد میشود. پیش از این کاهش فشار دستگاههای اکسیژن بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستانها بیان شده بود.
معمولا بیمارستانهای کلانشهرها دارای برق اضطراری هستند، اما بین قطع برق شهری و به کار افتادن برق اضطراری یک فاصله زمانی وجود دارد که در این میان فشار اکسیژن را کاهش میدهد. به گفته پزشکان همین موضوع میتواند باعث آسیب دیدن بیماران شود. مضافا آنکه قدیمی بودن تجهیزات برخی بیمارستانها باعث میشود که قطعی برق به این تجهیزات آسیب وارد کند.
قطعی برق حتی خارج از بیمارستانها نیز سلامت بیماران را هدف گرفته است. برخی بیماران به دلیل کاهش تختهای آی سی یو، در خانه تحت مراقبت قرار میگیرند و بخشی از تکنولوژی که بالای سرشان در منزل است، برقی است و اگر برق قطع شود، نمیتوان وضعیت آنها و سطح اکسیژن خون و... را رصد کرد و ممکن است آسیب جدی به آنها وارد شود.
پیش از این نیز محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از ایجاد مشکل در روند واکسیناسیون کرونا به دلیل قطع برق خبر داده و گفته بود: «قطعی برق مشکلاتی را در روند واکسیناسیون به وجود آورده است، چون مراکز بهداشتی به دستگاههای خنک کننده مجهز نیست و طبیعتا نگهداری واکسن که به مراقبتهای خاصی نیاز دارد، با مشکل مواجه میشود.» در این میان مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق هشدار داده که حتی برق مراکز درمانی و حساس نیز احتمالا قطع شود.
سوانح جانی در خیابانها
در روزهای گذشته هم خاموشی چراغهای راهنمایی دوباره اتفاق افتاده است. این در حالی است که پیش از این مسئولان پلیس راهور تهران قطع برق و کم شدن دید رانندگان را باعث افزایش آمار تصادفات خسارتی و جرحی دانسته بودند.
از کار افتادن آسانسورها نیز از جمله مواردی است که قطعی برق برای شهروندان ایجاد میکند. یکی از کاربران مینویسد:«من نیروی آتش نشان تهران هستم. امروز به خاطر قطعی برق مکرر بارها و بارها اعزام شدیم؛ ماموریتهای مختلفی از گرفتار شدن در آسانسور که باعث ترس و نگرانی زیادی میشود تا آتشسوزی پستهای برق که این نیز به سیستمهای برقی خسارتهای زیادی وارد میکند.» ماه گذشته نیز آتشنشانی تبریز از گرفتار شدن دستکم ۱۰۰ شهروند در آسانسور به دلیل قطع اعلام نشده برق خبر داده بود.
قطعی برق و اینترنت!
یکی دیگر از مشکلات قطعی برق که گریبان مردم را گرفته قطع شدن اینترنت است؛ طوریکه حتی علاوه بر اینترنتهای خانگی متصل به تلفن ثابت کاربران اپراتورهای تلفن همراه هم در برخی ساعات روز اینترنت ندارند. این در حالیست که در روزهای شیوع کرونا بسیاری از مشاغل دورکار هستند، حالا با قطع اینترنت صاحبان این مشاغل با مشکلات زیادی مواجه شدهاند. همچنین برخی از گروههای شغلی وابسته به شبکههای مجازی مانند فروشگاههای اینترنتی در وضعیت قطع برق و اینترنت با مشکلات عدیده و ضرر و زیانهای زیادی مواجه هستند. انتقادات به قطع اینترنت سبب شد روز گذشته وزیر ارتباطات با بیان اینکه قطع برق سبب شده آنتنهای تلفن همراه از دسترس خارج شود در یک پیام توئیتری عذرخواهی کند. آذری جهرمی در اینباره نوشت: «همه باید پاسخگو باشند. باتری دکلهای تلفن همراه برای ۲ساعت پاسخگوی قطع برقند؛ پس از دشارژ کامل، نیازمند ۸ساعت اتصال به شارژند تا به طور کامل شارژ شوند. متاسفانه در برخی نواحی هشت ساعت برق مستمر شهری در دسترس نیست. در تلاش برای بهبودیم و از مشکل بهوجود آمده پوزش میطلبیم.»
چه کسی خسارتهای مالی به مردم را پاسخ میدهد؟
خسارتهای اقتصادی به صنایع بزرگ و مشاغل خرد نیز از جمله مواردی است که در قطعی برق کمتر در نظر گرفته میشود. آسیب وارد شدن به لوازم خانگی با هزینههای هنگفتی که در سالهای اخیر پیدا کردهاند از دیگر تبعات قطعی برق است که عموم مردم از آن شکایت دارند. نه تنها لوازم خانگی بلکه تاسیسات خانگی نیز از این موضوع آسیب میبینند. به دلیل قطعی برق، پمپ آب برخی ساختمانها نیز از کار میافتد که به این ترتیب شهروندان در دو سه نوبت هم از آب و هم از برق محروم میشوند.
یکی از شهروندان در ارتباط با آسیب دیدن تجهیزات ساختمانی خود میگوید: سری گذشته که قطعی برق اتفاق افتاد رله موتورخانه ساختمان ما سوخت و مجبور شدیم دوباره هزینه خرید رله و تعمیرکار بپردازیم. متاسفانه به دلیل تحریمها جنسهایی که در بازار هستند چینی و جنس نامرغوب هستند و قطعی برق دوباره میتواند به ما خسارت وارد کند. با یک قطعی برق به ما چند ضرر وارد میشود؛ یکی مشکلاتی است که با نبود برق مثل فاسد شدن مواد غذایی و... اتفاق میافتد و خسارتهای دیگری که به لوازم منزل مثل یخچال، تلویزیون یا لوازم ساختمان وارد میشود. هیچ کس هم هزینه این خسارتها را به ما پرداخت نمیکند.
از سوی دیگر قطعی برق خسارتهای آموزشی نیز در پی داشته است؛ این قطعیها امتحانات پایان ترم دانشآموزان و دانشجویان را که به صورت مجازی برگزار میشود، نیز مختل کرده است. یکی از دانشجویان میگوید:«دیروز امتحان پایان ترم داشتم. پای کامپیوتر نشسته بودم و داشتم امتحان میدادم که ناگهان برق رفت. در یک لحظه همه زحمات یک ترم را نابود شده دیدم. با نمره «صفر»ی که به کارنامهام اضافه میشود شاید مشروط شوم.»
ماه گذشته نیز شطرنجبازان ایران که در رقابتهای قهرمانی آسیا به صورت مجازی شرکت کرده بودند به دلیل قطعی برق، از این مسابقات بازماندند و بازنده اعلام شدند. حال میتوان پرسید چه کسی و یا کدام دستگاه پاسخگوی خسارتهای جانی، مالی و ... وارد شده به مردم خواهد بود؟ آیا وزارت نیرو توان پرداخت خسارتهای جبرانناپذیر مثل بازنده اعلام شدن شطرنجبازان ایران، مردود شدن دانشجویان در امتحانات و خسارتهای جانی را دارد؟