جـــــز اصـــلاحــــات راه ديگری نداريد؛ نمونه، همين برجام
روزنو :«اعلام تصمیم نهایی خاتمی به مقامات کشور» این کلمات تیتر بسیاری از سایتهای کشور از آنچه بود که سیدمحمدرضا خاتمی شامگاه چهارشنبه در کلاب هاوس مطرح کرده است. سیدمحمد خاتمی چندان تمایل به صحبت درباره تصمیمات و برنامههایش ندارد چرا که از یک سو مورد هجمه مخالفان قرار میگیرد و شایعات زیادی مانند دیدار با سوروس دربارهاش مطرح واز سوی دیگر برای اجرای برنامههای مدنظرش مانع تراشی گسترده ایجاد میکنند. بنابراین نزدیکان و افراد مورد وثوق او به هجمهها پاسخ داده و شائبهها را برطرف میکنند. محمدرضا خاتمی برادر رئیسجمهور دولت اصلاحات هم کم سخن میگوید اما زمانی که سخنرانی یا مصاحبه میکند به نکات مهمی اشاره دارد مانند چهارشنبه شب.
خاتمی به مقامات چه گفت؟
یکی از مهمترین بخش اظهارات او به زمانی باز میگردد که گفت: «آقای خاتمی به مقامات کشور و دوستانشان گفتند که دیگر وارد صحنه عملیاتی سیاست نخواهند شد.» خاتمی در بخش دیگری گفت: اگر کسی کاری را به هرنیتی که در جهت منافع ملی است انجام میدهد ما نباید چالش بکنیم که دروغ میگویید و قبلا فلان شعار را میدادید. نایبرئیس مجلس ششم درباره موضوعات هستهای هم اظهار داشت: مساله هستهای و برجام همان طور که رهبری گفتند در جاهای بالادستی انجام میشود و از سالهای ۹۰- ۹۱ که ما وارد آن تحریمهای کمرشکن شورای امنیت شدیم، رهبر انقلاب عبارت نرمش قهرمانانه را به کار بردند و دیدیم در همان زمان، هم مذاکرات محرمانه با آمریکا در عمان بود و هم در چارچوب ۵+۱ انجام شد و اگر کوچکترین مخالفتی با یک کلمه از برجام وجود داشت، آنوقت برجام امضا نمیشد تا آن کلمه اصلاح شود. وی ادامه داد: ببینید روسای قوای مختلف در زمانی که برجام امضا شد، چطور از برجام حمایت میکردند اما با کار بعدی ترامپ مشخص بود که به چه وضعی دچار میشویم و خب چه دیواری کوتاهتر از دولت روحانی تا همه چیز را سر آن بشکنیم. خاتمی معتقد است: کاری که الان در حال انجام است ادامه کار ظریف و عراقچی است و دستشان درد نکند. اگر آقایان فکر میکنند که پس از توافق و امضای برجام، در داخل اصلاحطلبان میگویند که شما چرا این طور و اونجور بودید من از طرف اصلاحطلبان قول میدهم که همه از این توافق حمایت کنیم چون منافع ملی در آن است.
آگاهانه جلوی تحزب گرفته شد
خاتمی با بیان اینکه مشکل واقعی ما با آمریکا ایدئولوژی است نه برجام و هستهای، ادامه داد: واقعیت قصه چه از جانب ما و چه از جانب آمریکا چالش ایدئولوژی است و اگر فقط به برجام اتکا بکنیم باز چند سال دیگر همین مسائل تکرار میشود و به قول مسئولان ما از اول انقلاب در تحریم هستیم و همه از جمله اصلاحطلبان در آن نقش دارند. وی در بخش دیگری تصریح کرد: ببینید کدام کشور در دنیا تورم دو رقمی در عرض ۴۰ سال داشته و توقع پیشرفت داشته باشد. خاتمی اظهار داشت: با برجام مشکلات ما با همه جا حل نخواهد شد باید دید چگونه میتوان بر اساس ۳ اصلی که رهبر انقلاب گفتند یعنی عزت، حکمت و مصلحت در پی رفع موانع بود. ببینیم مصلحت ملت در چیست. نباید فقط در پی مصلحت باشیم و باید منافع مردم را در نظر بگیریم. وی گفت: اگر این نگاه وجود داشته باشد حل برجام میتواند مقدمهای برای حل مشکلات باشد وگرنه دو سال دیگر با انتخابات آمریکا، کنگره و سنا دوباره بازگشت میکنیم به این نقطه. آیا آن زمان میگویند تیم رئیسی و مذاکره کنندگان خیانت کردند؟ حتی اگر بایدن امضا کند و تضمین بدهد که برجام لغو نخواهد شد، به قول آقایاحمدینژاد یک کاغذ پاره بیشتر نخواهد بود و فردا همین سنا میتواند همه را از بین ببرد. خاتمی تصریح کرد: پس ما باید با همان دیدی که در برجام قبلی و فعلی توانستیم منافع کشور را حفظ کنیم، در مورد چالشهای دیگر عمل کنیم و اگر نتوانیم منافع کشور را حفظ کنیم وارد یک دور معیوبی میشویم که دو سال دیگر مجددا میگوییم برجام یک خیانت بود. وی تاکیدکرد: بین انقلابیگری و براندازی و اصلاحات تنها راه موجود اصلاحات است. من به نظرم یکی از مشکلات اساسی کشور این است که ما به طور آگاهانه جلوی تحزب را گرفتیم. وقتی حزب ندارید، قطعا تیم مشخص و قوی هم نخواهید داشت. وی ادامه داد: این مشکل درباره دولت آقای رئیسی بیش از بقیه به چشم میخورد و آقای رئیسی هیچوقت کار اجرایی نکردند و تنها سابقه ایشان در آستان قدس رضوی است که با توجه به امکانات آن کمتر دچار مشکلاتی بودند. خاتمی گفت: اصلاحطلبان این اعتقاد را دارند که جز از طریق انتخابات نمیتوان به قدرت رسید، هرگز به دنبال لابی با اصحاب قدرت برای دستیابی به قدرت نیستند، بر اساس برنامه و تیم خودشان در یک انتخابات آزاد شرکت خواهند کرد و چاره اصلی کار در اصلاحات است. بین انقلابی گری و براندازی و اصلاحات تنها راه موجود اصلاحات است. این فعال سیاسی اظهار داشت: وقتی اصلاحات چاره اصلی است حتما اصلاحطلبان در آینده نقش خواهند داشت اما اینکه همین اصلاحطلبان فعلی باشند نه. من رصد میکنم که نسل اصلاحات در حال پوستاندازی گستردهای است و گفتمان اصلی کشور پس از ۴سال و ۸سال مجددا اصلاحات خواهد بود.