به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۰
کد خبر: ۵۲۳۷۰۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
بیانیه233نفری با تشکیک برخی نمایندگان روبه‌رو شد

اتهام جعل به حامیان قالیباف

در جلسه علنی مجلس در روز دهم اردیبهشت ماه سیدمحسن دهنوی بیانیه ای را که مدعی شد به امضای 233 نفر از نمایندگان مجلس رسیده است قرائت کرد. او گفت که این بیانیه در قدردانی از حمایت های مقام معظم رهبری و جهت‌گیری‌های مجلس است.
روزنو :

اتهام جعل به حامیان قالیباف

روزنو :بعد از افشا شدن سفر خانواده محمدباقر قالیباف رئیس مجلس به ترکیه، انتقادات زیادی به مجلس شورای اسلامی و همچنین قالیباف شد. اما نه تنها قالیباف از این ماجرا عذرخواهی نکرد بلکه بعد از چند روز در مجلس حمله تندی به منتقدان داشت. اما در کنار این اقدام نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از رئیس مجلس نیز قابل توجه بود. بعد از آن که قالیباف در میان نمایندگان بالاخره سکوت خود را درباره سیسمونی گیت شکست و طلبکار منتقدان خود شد، بخشی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز وارد میدان شدند و رسما از محمدباقر قالیباف حمایت کردند. البته تا پیش از سخنان قالیباف جمعی از نمایندگان در توییتر افشاگری علیه قالیباف را کاری ناپسند و یک توطئه از پیش طراحی شده دانسته بودند. نمایندگان حامی قالیباف در توییتر تلاش کردند که قالیباف را در شبکه های اجتماعی تنها نگذارند و به طرق مختلف حمایت خود را از او اعلام کردند. اما در این میان آنان برای اعلام رسمی حمایت از قالیباف دست به کاری عجیب زدند. به گفته برخی از نمایندگان، حامیان قالیباف در صحن علنی، یک بیانیه را برای جمع آوری امضای نمایندگان به نفع قالیباف جعل کردند.

اقدامی که شاید تا پیش از این کم سابقه بوده هرچند که موارد مشابهی در دوره های مختلف نیز دیده شده است. به طور مثال پیش از این هم نمایندگان گزارش داده بودند که در برخی موارد نماینده ای به آنان مراجعه می کند و به طور شفاهی تأیید آنان را برای امضا کردن یک بیانیه می گیرد و می گوید که بیانیه درباره فلان موضوع است ولی نماینده امضا کننده از جزییات بی اطلاع می ماند تا زمانی که اصل بیانیه منتشر می شود. اما در خیلی از موارد چون موضوع جزیی از اساس با موضوع کلی تضاد ندارد باعث اعتراض نمایندگان نمی شود اما در این مورد خاص برای حمایت از قالیباف نمایندگان به طور کلی تأیید امضا برای بیانیه دیگری را به اطلاع نمایندگان رسانده بودند.

در جلسه علنی مجلس در روز دهم اردیبهشت ماه سیدمحسن دهنوی بیانیه ای را که مدعی شد به امضای 233 نفر از نمایندگان مجلس رسیده است قرائت کرد. او گفت که این بیانیه در قدردانی از حمایت های مقام معظم رهبری و جهت‌گیری‌های مجلس است. او درباره موضوع قدردانی نمایندگان از رهبری درست گفته بود و بخشی از متن بیانیه در این باره بود. این بیانیه نوشته بود: «ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن اعلام مراتب سپاسگزاری و تشکر خود از حمایت های رهبری معظم انقلاب، وظیفه خود را برای حل مشکلات مردم و امیدآفرینی بیشتر از هر زمانی حس می کنیم و خود را متعهد می دانیم که از این سرمایه گرانقدر در جهت حل مسائل مردم استفاده کنیم.»

اما بخش قابل توجه این بیانیه در واکنش به انتقادات از مجلس و به خصوص رئیس مجلس بود. این بیانیه نوشته بود: «نمایندگان مردم تلاش نمودند تا سرمایه اجتماعی نظام را بیشتر و موجب امیدآفرینی مردم شوند و در جهت حل مشکلات مردم شبانه روز فعالیت کنند، اما از هر سو با تخریب‌های ناجوانمردانه‌ای مواجه شدند که هدفی جز کم شدن اعتماد ملت به نظام ندارند. در این دو سال گاهی مسائل مربوط به یک نماینده، گاهی یک کمیسیون، گاهی طرح یا قانون و در تازه ترین آنها نیز به صورت هدفمند تخریب ریاست مجلس پرداختند و در بسیاری اوقات کلیت مجلس مورد هجمه قرار گرفت که شاید در طول 40سال گذشته این حجم از تخریب و حمله بی سابقه بوده باشد.» برخی این گونه تفسیر کردند که نمایندگان با متوسل شدن به رهبری تلاش می کنند که از رئیس مجلس حمایت کنند.

در واکنش به این بیانیه یکی از نمایندگان روز بعد سربسته در صحن علنی اعتراض کرد. نماینده بافق و مهریز از بیانیه نمایندگان درباره برخورد با طراحان و مجریان تخریب مجلس، انتقاد کرد. به گزارش ایسنا، محمدرضا صباغیان در جلسه علنی روز یکشنبه با استناد به ماده ۱۱۴ آیین نامه در تذکری گفت: بیانیه روز گذشته که در مجلس خوانده شد، اعتماد را کم می کند و باعث کاهش اعتماد می شود.» اما با گذشت چند روز دقیقا معلوم شد که کجای این بیانیه ایراد داشته است.

روح الله ایزدخواه، نماینده مجلس، درمورد بیانیه حمایتی مجلس از قالیباف در صفحه شخصی خود توضیحاتی ارائه داد. او نوشت: «چون زیاد از بنده می‌پرسند بیشتر توضیح دهم که طراحان بیانیه امروز بدون ارائه متن امضا جمع کردند و گفتند در تشکر از رهبر برای حمایت از مجلس است.اما پس از مشخص شدن جزئیات متن بیانیه نمایندگانی از جمله بنده امضای خود را پس گرفتیم.»

این توضیحات ایزدخواه نشان می دهد که احتمالا نمایندگان حامی قالیباف تلاش کردند که به شیوه سابق از نمایندگان به طور شفاهی تأیید امضا بگیرند و موضوع را هم به سبکی اعلام کرده اند که اکثریت قاطع نمایندگان با آن موافقت کنند. برای کسانی که در فضای سیاسی ایران فعالیت می کنند روشن است که اگر در مجلس از نماینده ای بپرسند آیا بیانیه تقدیر از رهبری را امضا می کنی احتمال این که پاسخ مثبت دهد بالای 90 درصد است. از این رو حامیان قالیباف در هنگام مراجعه به نمایندگان برای جمع آوری امضا تنها موضوع را تشکر از رهبری اعلام کرده اند و امضا کنندگان هم اصل را بر صداقت گذاشته اند و این موضوع را پذیرفته اند و دیگر جویای جزییات ماجرا نشده اند.

اما نسبت به این موضوع برخی از نمایندگان رسما اعتراض کردند. بیژن نوباوه از جمله چهره های مشهور اصولگرایی و از نمایندگان مجلس با انتشار توئیتی انتقادی نسبت به این رفتار همچنین خواستار «انتخابی جدید در هیات رئیسه» و «خونی تازه» در مجلس شد. این نماینده اصولگرا نوشته است: «مجلس به کجا می‌رود! وقتی رئیس دستگاه قانونگذاری برای بازگشت حیثیت مخدوش خود متن نامه میثاق با رهبری از سوی نمایندگان را به نفع خود جعل می‌کند. ترس از کجاست؟ اعاده حیثیت و یا انتخابی جدید در هیات رئیسه؟ مجلس را خونی تازه.»

اشاره نوباوه به بیانیه ۲۳۳نفر از نمایندگان مجلس است که در حمایت از محمدباقر قالیباف پس از جنجال «خرید سیسمونی از ترکیه»، از وزیر اطلاعات و رئیس سازمان اطلاعات سپاه خواسته بودند که طراحان و مجریان «پروژه‌های تخریب» را شناسایی و با آن‌ها برخورد لازم صورت گیرد.

اما در مجلس یازدهم این اولین بار نیست که جمع‌آوری امضا و انتشار بیانیه های پر حاشیه می‌شود. سال گذشته در جریان انتخابات ریاست جمهوری نیز برخی نمایندگان دست به اقدامی مشابه زدند که در آن زمان خبرگزاری مهر به عنوان یک رسانه اصولگرا دست آنان را رو کرد. صبح روز۲۶خرداد بود که بیانیه ۲۱۰ نماینده مجلس خطاب به نامزدهای جبهه انقلاب در انتخابات ریاست جمهوری، بدون هیچ اسم و امضایی منتشر شد. در این بیانیه نمایندگان خواستار انصراف نامزدهای جریان انقلاب به نفع سیدابراهیم رئیسی شده بودند. این بیانیه خطاب به ۴نامزد جریان انقلاب تاکید می‌کند: «اکنون که فضای جامعه نشان می‌دهد اقبال عمومی مردم به حضرت آیت‌الله رئیسی روند افزایشی یافته است، برای شکل ‌گیری دولتی قوی، تمام توان خویش را بکار گیرید و با اولین گام موثر در این جهت با اعلام حمایت از ایشان، زمینه را برای شکل‌گیری دولتی قوی مهیا نمایید. قطعا این کناره‌گیری، خود تلاشی برای حضور حداکثری مردم در صحنه شکل دهی به دولتی کارآمد و مقتدر خواهد بود.»

«احمد امیرآبادی، نماینده مردم قم»، «مالک شریعتی نماینده تهران»، «محمدرضا میرتاج‌الدینی نماینده مردم تبریز»، «حسین میرزایی نماینده مردم اصفهان»، «رمضانعلی سنگدویی نماینده مردم گرگان»، «غلامرضا مرحبا نماینده مردم آستارا»، «نصرالله پژمان فر نماینده مردم مشهد»، «علیرضا ورناصری مردم نماینده مسجدسلیمان»، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اعلام کردند که از انتشار چنین بیانیه ای اطلاعی ندارند. «روح الله ایزدخواه نماینده تهران» و تعدادی از نمایندگان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، گفتند که پیامک‌هایی مبنی بر امضای چنین بیانیه‌ای برایشان ارسال شده اما مخالفت خود را با آن اعلام کرده‌اند. تعدادی از نمایندگان نیز اعلام کردند هویت فرد پیامک دهنده برای ما روشن نبود به همین دلیل به این بیانیه اعتنا نکرده و موضوع آن را مورد بررسی قرار ندادیم. این درحالی است که دو نماینده اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، مسئولیت تدوین و انتشار پیامکی این بیانیه را برعهده گرفتند و گفتند: «نمایندگان به صورت پیامکی موافقت خود با امضای این بیانیه را اعلام کردند.»

البته این نوع رفتار تنها به مجلس یازدهم نیز محدود نمی شود. در سال 88 و در مجلس اصولگرای هشتم برخی از نمایندگان مجلس خواستار سامان دهی جمع‌آوری امضا و بیانیه در مجلس شده بودند. جمشید انصاری نماینده وقت زنجان در مجلس در صحن علنی گفته بود: «جمعی از نمایندگان بیانیه ای را در حمایت و تشکر از صدا و سیما بخاطر تهیه برنامه های ایام فجر تهیه کردند که در جلسه علنی 20بهمن ماه مجلس نیز قرائت شد. در آن روز حجت الاسلام ابوترابی فرد که ریاست جلسه علنی مجلس را بر عهده داشت اعلام کرد که بیش از 260نماینده این بیانیه را امضا کردند که این رقم اعتراض برخی از نمایندگان را در پی داشت. نماینده مردم زنجان افزود: اعلام این رقم از سوی رییس وقت جلسه علنی در حالی است که مشروح مذاکرات مجلس نشان می دهد که 216نماینده این بیانیه را امضا کرده اند و در این میان 41 امضا تکراری، دو امضا ناخوانا و سه تن از نمایندگان نیز امضای خود را پس گرفته اند.»

عکس روز
خبر های روز