سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۵۲۶۲۲۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۱ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۱
گزارش‌هایی که ملت را عصبانی کرد

رسانه ملی روی اعصاب مردم آبادان

رئیس صداوسیما که در جمع دانشجویان دانشگاه شریف سخنرانی می‌کرد، بدون اشاره به نام نهاد یا فردی خاص گفت که از او خواسته‌اند پوشش خبری ساختمان متروپل را به یکی، دو ساعت محدود کند.
روزنو :

رسانه ملی روی اعصاب مردم آبادان

روزنو :صداوسیما دوباره با عملکرد خود حاشیه‌ساز شده است. از روزی که ساختمان مشهور به متروپل در شهر آبادان فروریخته عملکرد این سازمان موردنقد افکار عمومی قرارگرفته است. حتی بسیاری می‌گویند شیوه انعکاس اخبار و نشر مطالبی که خلاف واقع است باعث شده که مردم داغدار خوزستان عصبانی شوند. البته این اولین بار نیست که صداوسیما در مواجهه با حوادث مهم به شیوه‌ای یک‌جانبه عمل می‌کند و در انعکاس اخبار به روایت‌هایی متوسل می‌شود که معمولاً واکنش‌های منفی افکار عمومی را در پی دارد.

منابع مختلف می‌گویند صداوسیما از ابتدای فروریختن متروپل آبادان مسیر متفاوتی برای انعکاس اخبار این حادثه در پیش گرفته است. ایلنا هفته گذشته سخنانی از رئیس صداوسیما منتشر کرد که نشان می‌دهد این سازمان خط‌مشی خاصی برای انعکاس اخبار آبادان در پیش گرفته است. پیمان جبلی، رئیس صداوسیما به‌عنوان تنها رسانه صوتی تصویری سراسری و ملی ایران روز سه‌شنبه سوم خرداد اظهار کرد: «درحالی‌که شبکه خبر برای پوشش حادثه فروریختن ساختمان متروپل در آبادان به خط شده بود، از همه‌جا خواهش و از برخی جاها نیز دستور رسید که کار متوقف شود.»

رئیس صداوسیما که در جمع دانشجویان دانشگاه شریف سخنرانی می‌کرد، بدون اشاره به نام نهاد یا فردی خاص گفت که از او خواسته‌اند پوشش خبری ساختمان متروپل را به یکی، دو ساعت محدود کند.

آقای جبلی در مورد پوشش خبری وقایعی ازاین‌دست یا اعتراض‌های خیابانی، گفته است: «وقتی اعتراض به کف خیابان و بکُش بکُش و شیشه شکستن می‌رسد مسئولیت صداوسیما سنگین می‌شود.»

پیش‌ازاین هم یک فایل صوتی از مدیر رادیو فرهنگِ صداوسیمای منتشر شد. مدیر رادیو فرهنگ به خبرنگاران این شبکه درباره انتشار اخبار گرانی‌ها هشدار می‌داد و خواستار پرداختن کمتر به موضوعات این‌چنینی می‌شد.
در واکنش به سخنان جبلی محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در صفحه توییتر خود نوشت: «پیمان‌ جبلی روزی که رئیس صداوسیما شد گفت به آرش‌هایی نیاز داریم که مرز رسانه را جابجا کنند. ‏الان نه‌تنها از آرش کمانگیر خبری نیست بلکه صریحاً اعتراف می‌کند به او دستور می‌دهند خبررسانی درباره متروپل‬ را بس کند و از آن بدتر اعتراف می‌کند در مورد عادل فردوسى‌پور‬ کلاهش پشم ندارد.»

به‌هرحال سخنان جبلی تنها بخشی از نحوه عملکرد صداوسیما در ماجرای متروپل بود. طی روزهای گذشته این سازمان گزارش‌های خبری از متروپل پخش کرده که در نهایت اعتراض افکار عمومی به آن باعث شده که صداوسیما از پخش این گزارش‌ها عذرخواهی کند. صداوسیمای آبادان در بین گزارش‌های خود از حواشی متروپل مصاحبه با فردی را پخش کرد که مدعی شده بود در حادثه فروریختن ساختمان متروپل آبادان، بعد از ۳۰ساعت از زیر آوار بیرون آورده شده است؛ اما کاربران شبکه‌های اجتماعی تصاویر این فرد را منتشر کردند و نشان دادند که گزارش صداوسیما دروغ بوده چراکه فرد مصاحبه‌شونده، بعد از فروریختن ساختمان در کنار سایر مردم سالم دیده‌شده است. در پی این افشاگری دانشگاه علوم پزشکی آبادان هم مجبور شد توضیح دهد چراکه خبرنگار صداوسیما در بیمارستان با آن فرد مصاحبه کرده بود.

دانشگاه علوم پزشکی آبادان این‌گونه توضیح داد: «ضمن عرض خسته نباشید به تمام جهادگرانی که این روز‌ها در عرصه‌های مختلف خدمت در مسیر پایان دادن به بحران جان‌خراش سقوط ساختمان متروپل و التیام درد‌های به‌حق شهروندان هستند، به اطلاع می‌رساند در پی ادعای فردی مبنی بر اینکه در حادثه فروریختن ساختمان، بعد از ۳۰ساعت از زیر آوار بیرون آورده شده است، بر خود لازم می‌دانیم تا توضیحات زیر به‌منظور تنویر افکار عمومی حضور مطالبه‌گران محترم عنوان ‌شود. بر اساس وظیفه ذاتی نیرو‌های امدادگر درمانی در خط دوم حادثه قرار می‌گیرند و معمولاً پس از اعلام نیاز نیرو‌های آتش‌نشان و آواربردار، آمبولانس به خط اول حادثه اعزام می‌شود. در موضوع شب گذشته نیز با توجه به ازدحام امدادگران و نیرو‌های مردمی اعلام می‌شود فردی زنده از زیر آوار بیرون آورده شده است و با اعلام درخواست اعزام یک دستگاه آمبولانس به محل حادثه، بلافاصله کارکنان فوریت‌های پزشکی در محل حاضر و فرد مصدوم را به بیمارستان انتقال می‌دهند. گزارشگر صداوسیمای مرکز آبادان نیز به‌محض اطلاع از این موضوع برای تهیه گزارش در بیمارستان با فرد مصدوم مصاحبه می‌کند که در این مصاحبه فرد مدعی می‌شود که به مدت ۳۰ساعت در زیر آوار بوده و با کمک کارکنان آتش‌نشانی بیرون کشیده شده است. در اظهارت بعدی مشخص می‌شود این فرد از نیرو‌های مردمی حاضر در محل بوده و برای کمک به داخل حفره ایجادشده می‌رود و وقتی احساس خطر می‌کند با فریاد درخواست کمک کرده و نیرو‌های امدادگر نیز برحسب وظیفه وی را بیرون آورده و سپس توسط کارکنان فوریت‌های پزشکی به بیمارستان انتقال می‌دهند. در این میان لازم به ذکر است نیرو‌های امدادگر در صحنه و کارکنان فوریت‌های پزشکی در مسیر خدمات‌رسانی به مصدومان صرفاً وظیفه ذاتی خود را انجام داده و مسئول اظهارنظر و صحبت افراد نمی‌باشند و در کمک به فرد مذکور که علائم آسیب‌دیدگی در وی دیده می‌شد خدمات‌رسانی درمانی وظیفه زحمتکشان اورژانس و سپس بیمارستان بوده که به‌خوبی صورت گرفته است.»

صداوسیما هم مجبور شد این گزارش خود را جبران کند. خبرنگار دوباره به سراغ همان فرد رفت و او در مصاحبه‌ای مجدد از ادعای خود عذرخواهی کرد.

اما ماجرا به این ختم نمی‌شود. صداوسیما درحالی‌که افکار عمومی نسبت به مالک و سازنده ساختمان متروپل آبادان حساسیت ویژه‌ای نشان داده است پیش‌قدم شد تا نشان دهد که او در همین حادثه کشته‌شده است. صداوسیما واحد آبادان گزارش تصویری پخش کرد که اعضای خانواده این فرد در سردخانه شهرآبادان برای تشخیص هویت جنازه آنجا حاضر شده‌اند؛ اما این گزارش و نحوه رفتار اعضای خانواده مالک متروپل به‌گونه‌ای بود که افکار عمومی واکنش منفی نشان داد. بسیاری آن را ساختگی خواندند و با گزارش‌های قبلی صداوسیما در حوادث مختلف مقایسه کردند و گفتند که این بار هم صداوسیما تنها تلاش می‌کند که افکار عمومی را به نفع جریان خاصی قانع کند. عملکرد صداوسیما در روزهای اخیر به‌گونه‌ای واکنش مردم آبادان را برانگیخت که یکی از شعارهای اعتراضی این مردم در نزدیکی محل فروریزی متروپل این بود که «ننگ ما، ننگ ما، صداوسیمای ما.»

عکس روز
خبر های روز