به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۰
کد خبر: ۵۲۶۷۸۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۱ - ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
با رسیدن بهای دلار به 31هزار تومان، صرافان قیمت آن را در تابلوها و سایت‌های خود خالی گذاشتند

نرخ جدید دلار خارج از طاقت جدول‌ها

قیمت دلار متشکل در نیمه معاملات نقدی دیروز با 25هزار و 831تومان معامله شد که نسبت به دو روز قبل 21تومان رشد کرده بود.
روزنو :

نرخ جدید دلار خارج از طاقت جدول‌ها

رورز نو :قیمت دلار در بازار آزاد در حالی در سربالایی قرار گرفته که نرخ هر قطعه اسکناس آمریکایی در سایت‌های مرجع حذف شده و نه‌تنها خبری از به‌روزرسانی نرخ‌ها نیست که قیمت‌ها به‌صورت آشکارا حذف شده‌ و در جدول قیمتی جای اعداد قیمتی این ارز خالی است. نمونه این اتفاق روز گذشته در سایت اتحادیه طلا و جواهر مشاهده شد و بهای هر قطعه اسکناس آمریکایی از این سایت مرجع حذف شد. هر چه بود، روز سه‌شنبه دلار در بازار آزاد رکورد دیگری از خود بر جای گذاشت و به‌صورت مخفی از دید رصدکنندگان مجازی سربالایی رفت و به 31هزار تومان رسید. البته تا لحظه تنظیم این گزارش، آخرین قیمت‌های گرفته شده 31هزار و 220تومان بود. در چنین شرایطی همان‌طور که گفته شد، بسیاری از رسانه‌های مجازی از اعلام قیمت‌ها اجتناب کردند. هم‌زمان با حذف قیمت دلار، بهای یورو و درهم نیز از مهم‌ترین سایت‌های مرجع حذف شده بودند. نکته قابل‌توجه در میان رکوردشکنی‌های دلار اما بهای دلار نیمایی بود. روز گذشته در حالی متوسط نرخ نیمایی دلار 24هزار و 200تومان اعلام شد که بر اساس برآوردها «گپ» دلار بازار آزاد با دلار نیمایی به حدود هفت هزار تومان رسیده است. چیزی که معنایش جز رانت و فساد نمی‌تواند باشد. بد نیست درباره دلار نیمایی بدانید که این ارز در اولین روزهای سال 1397 روی کار آمد و نقش مهمی در فرآیند واردات و صادرات دارد؛ در همان سال‌ها بود که دولت برای اینکه بتواند محصولات وارداتی را به‌سوی مجاری رسمی هدایت کند یا حتی برای اینکه بتواند از تخصیص مناسب و عادلانه ارز بر مبنای اولویت تقاضا اطمینان حاصل و از قاچاق و خروج سرمایه‌‌های کشور جلوگیری کند، یک سیاست مالی جدید را در پیش گرفت؛ اینجا بود که سامانه «نظام یکپارچه معاملات ارزی» موسوم به «نیما» راه‌اندازی شد. گفته می‌شود که در سامانه ارزی نیما، واردکنندگان کالا و خدمات تحت عنوان متقاضیان ارز، صادرکنندگان در نقش عرضه‌کنندگان و صرافی‌های بانکی و تضامنی در سمت واسطه‌گران مالی در راستای تسهیل روند خریدوفروش، حضور پیدا می‌کنند. در واقع سامانه «نیما» بین دو سامانه «جامع تجارت» (محل ثبت سفارش بازرگانان) و سامانه «سنا» (مشاهده درخواست‌های خریدوفروش ارز از سوی صرافان) یک پل ایجاد می‌کند. سامانه نیما هم در حوزه فعالیت‌های مرتبط با دلار نیمایی چهار بازیگر اصلی دارد؛ واردکنندگان کالا و خدمات تحت عنوان متقاضیان ارز و دلار نیمایی، صادرکنندگان کالا و خدمات (شامل دولت در قالب صادرکننده‌ نفت) تحت عنوان عرضه‌کننده‌‌ ارز، واسطه‌گران شامل بانک‌ها و صرافی‌ها با هدایت منابع از عرضه‌کنندگان به‌سوی متقاضیان و سیاست‌گذاران با کنترل اولویت‌ها و سقف مصارف بر مبنای پیش‌بینی منابع و مصارف، نرخ و دامنه‌ آزادی نرخ از طریق سامانه نیما. بر همین اساس، تمام صادرکنندگان کالا موظف به فروش ارز به‌دست‌آمده از صادرات کالای خود از طریق سامانه نیما و دلار نیمایی به بانک‌ها و صرافی‌های مجاز در سراسر کشور هستند؛ اما نکته قابل‌توجه حالا شکاف عمیقی است که میان قیمت ارز سامانه نیما و دلار بازار آزاد ایجاد شده است؛ گپی که حالا به هفت هزار تومان رسیده است.

از نگاه تحلیلگران افزایش این شکاف به معنای این است که در هر میلیون دلار صادرات شرکت‌های بورسی حدود هفت میلیارد از جیب سهامداران بورسی برداشته می‌شود. با چنین شرایطی بهتر نیست هر چه زودتر دلار تک‌نرخی شود؟ البته به نظر می‌رسد این سیاست تنها زمانی می‌تواند به نفع معیشت اقشار ضعیف باشد که تحریم‌ها برداشته‌شده و قیمت دلار با افزایش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، عقب‌نشینی کند.

سیگنال برجامی به قیمت سکه

با رشد ملایم بهای دلار به‌دوراز چشم رسانه‌ها، قیمت سکه‌ها نیز افزایش جدیدی را تجربه کرده‌اند. به‌طوری‌که دیروز سکه‌بازان در بازار سه‌شنبه توانستند کانال 15میلیون تومان را بعد از یک و سال و نیم تصرف کنند. هم‌زمان هم قیمت دلار صرافی و قیمت دلار متشکل روند صعودی آرامی را دنبال کردند. روز گذشته قیمت جهانی طلا در بازار نسبت به‌روز دوشنبه نوسان محدودی را ثبت کرد و با 1855دلار معامله شد. همین کافی بود تا پرواز سکه به کانال 15میلیون تومانی هم خیلی زود خبرساز شود.

حتی در بازار داخلی ایران قیمت طلا 18 عیار و قیمت سکه با سیگنال اسکناس آمریکایی به پرواز درآمد. قیمت طلا 18عیار دیروز با یک‌میلیون و 429هزار و 800تومان بود که در مقایسه با دوشنبه 10هزار و 900تومان بالاتر بود. نگاهی به اوضاع بازار نشان می‌‎دهد که دیروز سکه در ابتدای معاملات نقدی 14میلیون و 960هزار تومان بود که در مقایسه با روز دوشنبه 15هزار تومان افزایش را نشان داد. همچنین روند صعودی سکه در ادامه معاملات نقدی دیروز ادامه پیدا کرد و فلز زردرنگ داخلی قبل از ظهر سه‌شنبه وارد کانال 15 میلیون تومان شد. آخرین باری که سکه در کانال ۱۵میلیون تومان معامله شد به تاریخ یکم آبان ماه ۱۳۹۹ برمی‌گردد.

سکه بازان در موقعیت فروش قرار نمی‌گیرند

قیمت سکه دیروز تا 15میلیون و 85هزار تومان پیشروی کرد و در نیمه ظهر بر روی 15میلیون و 20هزار تومان قرار گرفت. ارزش ذاتی سکه با قیمت بازاری آن فاصله چشمگیری پیداکرده است و حباب سکه در محدوده ۱۰درصد به دست آمد. بااین‌حال به گفته فعالان بازار سکه‌بازان به آینده نرخ دلار خوش‌بین هستند و کمتر در موقعیت فروش قرار می‌گیرند.

شوک آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به بازار سکه

عده‌ای از معامله‌گران معتقد بودند که رشد سکه رفاه در بورس کالا زمینه‌ساز رشد قیمت سکه امامی شده است اما عده‌ای دیگر از گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره افزایش چند برابری میزان اورانیوم غنی‌شده ایران به‌عنوان یک شوک اشاره کردند و می‌گفتند این گزارش می‌تواند روند مذاکرات برجام را با یک چالش جدید روبه‌رو سازد.

به‌هرحال به نظر می‌رسد روند مذاکرات برجام هم زمینه را برای رشد دلار و سکه فراهم کرده است.
صعود ملایم دلار بازار متشکل و صرافی ملی
قیمت فروش دلار صرافی ملی هم دیروز روند صعودی آرامی را دنبال کرد. قیمت دلار در شروع معاملات سه‌شنبه 25هزار 945تومان بود که در مقایسه با دوشنبه شش تومان بالاتر بود. دلار صرافی قبل از ظهر دیروز 25هزار و 965تومان بود و در نیمه‌روز با قیمت 25هزار و 959تومان معامله شد. نرخ اسکناس آمریکایی در بازار متشکل ارزی هم دیروز مانند دلار صرافی نوسان محدودی را تجربه کرد. دلار متشکل دیروز با 25هزار و 818تومان روانه بازار شد و قبل از ظهر سه‌شنبه به 25هزار و 836تومان رسید.

قیمت دلار متشکل در نیمه معاملات نقدی دیروز با 25هزار و 831تومان معامله شد که نسبت به دو روز قبل 21تومان رشد کرده بود.

عکس روز
خبر های روز