به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۰
کد خبر: ۵۲۹۶۷۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۳ - ۰۵ تير ۱۴۰۱

مجلس ضعیف نمی تواند وزرا را استیضاح کند/ مجلس یازدهم ضعیف‌ترین مجلس پس از انقلاب است

متأسفانه برخی نمایندگان وقوف کامل به‌جایگاه خود و مجلس ندارند. امام فرمود مجلس در رأس امور است و این عالی‌ترین تعریف از یک‌نهاد است اما نمایندگان حق این نظر امام را ادا نکردند و مسیری را انتخاب کردند که امروز جز شرمندگی چیزی برایشان باقی نمانده است.
روزنو :

مجلس ضعیف نمی تواند وزرا را استیضاح کند/ مجلس یازدهم ضعیف‌ترین مجلس پس از انقلاب است

روزنو :استعفای حجت‌الله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سبب شد مطالبه ترمیم کابینه بیش از پیش مطرح و جدی شود. برخی از نمایندگان مانند روح‌الامینی نماینده تهران خواستار استعفای 2 یا 3 وزیر دیگر شدند. نمایندگان مدت‌هاست درخواست استیضاح برخی وزرا از جمله "فاطمی امین" وزیر صمت را به هیئت‌رئیسه مجلس ارسال کرده‌اند،اما هیئت‌رئیسه استیضاح را اعلام وصول نمی کرد. هفته گذشته خبری منتشر شد که استیضاح اعلام وصول شده است.البته چند روز بعد تعدادی از نمایندگان امضای خود را برای استیضاح فاطمی امین پس گرفتند. از سوی دیگر روز جمعه تریبون نماز جمعه را پیش از خطبه‌ها در اختیار فاطمی امین قرار دادند. در ارتباط با این موضوع ستاره صبح با محمدرضا خباز نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفتگویی انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

به نظر شما چرا تعدادی از امضا کنندگان استیضاح وزیر صمت امضای خود را پس گرفتند؟

به عقیده بنده به دو دلیل مجلس یازدهم ضعیف‌ترین مجلس پس از انقلاب است. دلیل اول این است که نمایندگان مجلس یازدهم با رأی حداقلی وارد مجلس شده‌اند و دلیل دوم کسانی هستند که در رقابت‌های انتخاباتی به نمایندگانی فعلی کمک کردند و امروز توقع از آن‌ها دارند. البته این موضوع مربوط به همه نمایندگان نیست زیرا برخی از آن‌ها رأی واقعی خودشان را در حوزه انتخابیه کسب کردند اما اکثریت دچار این مشکل هستند.

متأسفانه برخی نمایندگان وقوف کامل به‌جایگاه خود و مجلس ندارند. امام فرمود مجلس در رأس امور است و این عالی‌ترین تعریف از یک‌نهاد است اما نمایندگان حق این نظر امام را ادا نکردند و مسیری را انتخاب کردند که امروز جز شرمندگی چیزی برایشان باقی نمانده است.

هفته گذشته مجلس مصوبه‌ای داشت که مردم و نمایندگان را از یک حق مسلم، شرعی و حقی که قانون اساسی برای آن‌ها گذاشته بود محروم کرد. در حقیقت مجلس به‌جای خدمت به موکلین خود لطمه جبران‌ناپذیری را به آن‌ها زد.

مجلس در این مصوبه به دو نهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی اجازه داد تا تصمیمات آن‌ها نیاز به تأیید مجلس نداشته باشد و نکته دوم که بدتر بود حق فرجام‌خواهی مردم برای مصوبات این دو نهاد از دیوان عدالت اداری سلب شد. اینکه نمایندگان مردم حق قانونی مردم را سلب کنند یک بدعت است. حال چطور می‌شود از چنین نمایندگانی انتظار داشت که دولت را اصلاح کنند؟ نمایندگان مجلس نه توان اصلاح دولت را دارند و نه می توانند این کار را انجام دهند.

پیش از عید چندین استیضاح توسط نمایندگان مجلس مطرح شد که بعد نمایندگان امضای خود را پس گرفتند و گفتند استیضاح بماند برای سال آینده، امسال هم که 3 ماه گذشته هنوز خبری از استیضاح نیست. البته ضعیف‌ترین وزیر که تفکر توهم آلود داشت وادار به استعفا شد. دولت نمی‌خواست تابو شکسته شود و باب استیضاح برای مجلس باز شود.

اگر وزیر نالایق است یک روز هم نباید سرکار باشد اما اگر مناسب است چرا نمایندگان دارند با افراد مناسب برخورد می‌کنند؟ این یک معامله دو سر باخت است.

در ایام رأی اعتماد به وزار، وقتی نماینده‌ای در موافقت یا مخالفت وزیری صحبت می‌کرد بنده که 4 دوره در مجلس بودم متوجه نمی‌شدم که این نماینده موافق است یا مخالف. علت این مسئله آن است که نمایندگان تجربه و دانش کافی برای تصمیم گیری ندارند.

به همین دلیل نمایندگان نتوانستند شعارهای انتخاباتی خود را عمل کنند. آن‌ها قول داده بودند شفاف‌سازی کنند اما به غیر شفاف‌سازی رای می دهند. بهترین نمونه لایحه بودجه 1401 است. نسبت به تمام لوایح بودجه سالانه کشور بودجه امسال از شفافیت کمتری برخوردار است.

نمایندگان اظهار می‌کنند وقتی به حوزه انتخابیه می‌روند مردم به آن‌ها ناسزا می‌گویند. بنابراین امید چندانی به این مجلس ضعیف نیست.

رئیس‌جمهور اگر می‌خواهد بیش از این پایگاه اجتماعی خود را از دست ندهد باید به صورت جدی فکری برای بازنگری در ترکیب کابینه بکند.

قرار دادن تریبون نماز جمعه به وزیری که در آستانه استیضاح است چه معنایی دارد؟

این حرکت نشان می‌دهد نمایندگان قصد جدی برای استیضاح ندارند. دادن تریبون نماز جمعه به یک وزیر در آستانه استیضاح قداست بخشیدن به اوست. تا نمایندگان نتوانند آن وزیر را استیضاح کنند. دیوار مجلس آن‌قدر کوتاه شده است که همه خود را واجد شرایط می‌دانند تا به آن امر و نهی کنند.پرسش این است که اگر مجلس نتواند یک وزیر استیضاح کند چه خاصیتی دارد؟


البته میزان بالای رأی اعتماد نمایندگان به کابینه باعث شده که امروز نمایندگان نتوانند اعضای کابینه را استیضاح کنند.

آیا این کار به‌جایگاه نماز جمعه آسیب می زند؟

قرار دادن تریبون در اختیار یک وزیر ناکارآمد که در آستانه استیضاح است به همه چیز آسیب می زند. مهم‌تر از همه به باورهای مردم آسیب می زند. در متن قانون اساسی در اصل 84 و 86 آمده است نماینده آزاد است در همه مسائل داخلی و خارجی اظهار نظر کنند و در برابر مسائلی داخلی و خارجی در برابر ملت مسئول هستند. هیچکس حق ندارد نماینده را برای اظهاراتش تعقیب کند. تنها قدرت نماینده زبان و تریبونش است. نمایندگان وقتی به دولت اعتراض می‌کنند مورد هجمه قرار می‌گیرند که چرا به دولت انقلابی انتقاد می‌کنید.

نظر شما درباره اظهار نظر نماینده اصفهان که گفته بود «دختران ایرانی که سن بالا دارند می‌توانند با شیعیان سایر کشورها ازدواج کنند» چیست؟

بنده نظر خودم را نمی‌گویم. نظر قرآن را می گویم، سوره مبارکه صف آیات دوم و سوم می‌گوید چرا حرفی که می‌زنید خودتان عمل نمی‌کنید؟ خداوند به خشم می‌آید اگر کسی حرفی را بزند و عمل نکند. این نماینده که این پیشنهاد را داده از خانواده خودش شروع کند و بعد موضوع را برای دیگران تجویز کند. اگر این کار را نکرد طبق گفته قرآن شامل خشم الهی می‌شود.

عکس روز
خبر های روز