به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۷
کد خبر: ۵۳۰۳۷۹
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۱۱ تير ۱۴۰۱
رئیس‌جمهوری بدون توجه به وضعیت اقتصادی کشور وعده می‌دهد

مشوق بی‌پشتوانه رئیسی برای ازدواج جوانان

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش به تبیین وظایف و اقدامات دولت برای تسهیل امر ازدواج پرداخت و گفت: دولت به‌عنوان کارگزار نظام اسلامی خود را موظف به حمایت از امر ازدواج می‌داند.
روزنو :

مشوق بی‌پشتوانه رئیسی برای ازدواج جوانان

روزنو :سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری همچنان در فاز نادیده گرفتن مشکلات کشور است. به‌خصوص او تلاش می‌کند که وضعیت سخت معیشتی این روزهای مردم را نبیند. او دیروز در آیین گرامیداشت هفته ازدواج صبحت کرد و در خلال سخنان خود بر آن بود تا جوانان را تشویق به ازدواج کند. رئیسی همچنان سعی می‌کند که وعده دهد و بگوید که اگر مردم خودشان کمی نسبت به تجملات بی‌تفاوت باشند می‌توانند زندگی کنند؛ موضوعی که البته کارشناسان نظر دیگری درباره آن دارند. از ابتدای سال جاری وضعیت تورم باعث اعتراض اقشار مختلف شده است. این موضوع را نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز بارها تأیید کرده‌اند. بسیاری می‌گویند مسئله تحریم‌ها در این میان خیلی مهم است که دولت تلاش می‌کند آن را نادیده بگیرد. رئیسی و همکارانش از ابتدا اعلام کردند که قصد دارند مسئله تحریم‌های بین‌المللی ایران را نادیده بگیرند. منتها آنان تأکید داشتند که می‌خواهند وضعیت معیشتی مردم را بهبود ببخشند؛ موضوعی که تابه‌حال نه‌تنها رخ نداده بلکه آمارها نشان می‌دهد اوضاع نگران‌کننده است. سید ابراهیم رئیسی صبح دیروز (جمعه) در جشن وصال و آیین گرامیداشت هفته ازدواج که در تالار وحدت برگزار شد با توجه به جایگاه ازدواج در دین مبین اسلام و دیگر ادیان الهی، گفت: «راهکار خانواده سازوکار مربوط به خود را دارد و باید این امر معروف ترویج شود. عشق ورزیدن، مودت و دلدادگی اساس زندگی است. ازدواج امر بسیار مبارکی است. نگران معیشت هم نباشید. هیچ‌کس نبوده که معیشتش بعد ازدواج بدتر شده باشد.»

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش به تبیین وظایف و اقدامات دولت برای تسهیل امر ازدواج پرداخت و گفت: دولت به‌عنوان کارگزار نظام اسلامی خود را موظف به حمایت از امر ازدواج می‌داند.

رئیسی یکی از مهم‌ترین مسائل در ازدواج آسان را پرهیز از تشریفات زائد عنوان کرد و گفت: علاوه بر مهریه‌های گزاف، تشریفات زائد هم مانع از ازدواج آسان می‌شود.

رئیس‌جمهور در همین راستا به دبیر شورای عالی جوانان مأموریت داد ظرف ۱۵روز آیین‌نامه‌ای را برای برگزاری مراسم‌ ازدواج در مراکز فرهنگی و تفریحی دولتی در سراسر کشور تهیه و ابلاغ کند. رئیسی تسریع در پرداخت تسهیلات بانکی برای ازدواج را نیز مورد تأکید قرار داد و گفت: «تسهیلات اگر به موقع در اختیار دختر و پسری که می‌خواهند ازدواج کنند قرار نگیرد یا به‌سختی به آن‌ها پرداخت شود موجب تضییق است؛ قبلاً هم گفته‌ام تسهیلات باید تسهیلات باشد، نه تضییقات. بانک‌ها نباید در این زمینه خلاف مصوبات عمل کنند.» رئیس‌جمهور بر همین اساس بانک مرکزی را ملزم کرد که ظرف ۱۵روز آیین‌نامه‌ای را برای تسریع و تسهیل در پرداخت وام ازدواج از «حیث وثایق و تضامین» و تعیین «سقف زمان انتظار» تهیه کند که بر اساس آن زوجین بدانند ظرف چه مدتی وامشان پرداخت می‌شود. رئیسی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد را نیز مأمور نظارت بر روند پرداخت تسهیلات ازدواج کرد و متذکر شد اگر بانکی در پرداخت تسهیلات مرتکب تخلف شد حتماً با آن برخورد قاطع شود.

اما رئیسی رئیس‌جمهور دیروز به مسئله مسکن هم اشاره کرد. او به مشکل زوجین جوان برای تأمین مسکن پرداخت و از وزارت راه و شهرسازی خواست که زوجین جوان را در اولویت واگذاری مسکن قرار دهد. رئیسی با تأکید بر ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال به‌عنوان نیاز کشور تصریح کرد: «دولت برای ساخت مسکن، زمین تهیه می‌کند و وزارت راه و شهرسازی برای تسریع در این کار می‌تواند در قالب تعاونی با در اختیار قرار دادن زمین و پرداخت تسهیلات و امکانات، از خودِ جوانان هم در ساخت مسکن کمک بگیرد.» رئیسی در حالی از این موضوع صحبت می‌کند که ساخت سالی یک‌میلیون مسکن از وعده‌های جنجالی او از زمان انتخابات ریاست جمهوری تا کنون بودن است. موضوعی که حتی خودش هم چند وقت پیش منتقد آن شد. رئیسی چندی پیش بدون اینکه خودش را مسئول اجرای وعده خودش بداند از شخص و نهاد مجهولی به خاطر اجرایی نشدن این وعده در سال اول دولت انتقاد کرد؛ اما حالا و همین وعده‌ای را که محقق نشده است دوباره به جوانان برای ازدواج می‌دهد. نکته این است که حالا در سه سال آینده هر سال دولت باید حداقل یک‌میلیون و 300هزار واحد مسکونی بسازد تا وعده رئیس‌جمهوری محقق شود. البته که هنوز در این مسیر حرکت نکرده است. ضمن اینکه نرخ‌های کرایه مسکن در شهرهای مختلف به‌خصوص در تهران در ماه‌های اخیر باعث نارضایتی عمومی شده است.

شعارهای متضاددراین‌باره سعید شریعتی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید: «آقای رئیسی در مناظرات انتخاباتی این وعده‌ها را داده است، وزرای ایشان در جلسه رأی اعتماد مطالبی را بیان کردند که اگر بررسی کنیم بعد از یک سال می‌توانیم نشان دهیم که عموماً این وعده‌ها و شعارها با یکدیگر تضاد دارد و قابل‌جمع نیستند و سازگاری درونی ندارند.»

وی با اشاره به این‌که وعده ساخت یک‌میلیون مسکن در شرایطی داده می‌شود که ناترازی بودجه وجود دارد، گفت: «اگر از فروش یک و نیم میلیون بشکه نفت و درآمدهای پیش‌بینی‌شده و درآمدهای حاصل از مالیات مبتنی بر یک فعالیت رونق اقتصادی در کشور این منابع تأمین شود که معتقدم نمی‌شود بازهم به ساخت یک‌میلیون نمی‌رسید، زیرا آن یک و نیم میلیون بشکه نفتی که قرار بود بفروشیم از اوایل اردیبهشت به کمتر از ۵۰۰هزار رسیده است، از سوی دیگر با تخفیفاتی هم که می‌دهیم هرگز به بالای ۱۰۰دلار نمی‌توانیم بفروشیم. از طرفی دیگر هنگامی که تولید ناخالص ملی پایین است، سهم مالیات دولت هم تحقق پیدا نمی‌کند. در خود بودجه ۱۴۰۱ هم حدود ۳۰۰هزار میلیارد کسری بودجه وجود دارد، بنابراین نمی‌توان منابع لازم برای تحقق نهضت ملی مسکن‌سازی یک‌میلیون مسکن را فراهم شود.» شریعتی افزود: «برای راه‌اندازی ساخت مسکن مگر اینکه چاپ پول بدون پشتوانه داشته باشیم، همان کاری که احمدی‌نژاد کرد و ۴۰هزار میلیارد تومان پول بدون پشتوانه در زمان مسکن مهر چاپ کرد و ضربه سنگینی به اقتصاد کشور زد، این اتفاق لاجرم می‌افتد! مشاهده می‌کنید این‌ها قابل‌جمع نیست، یعنی نمی‌شود هم تورم را جمع کنید هم پول بدون پشتوانه چاپ کنید.»

هزینه‌ای برای نسل آینده

دولت درحالی‌که به نظر می‌رسد توجهی به مذاکرات هسته‌ای و تحریم‌ها ندارد که کارشناسان معتقد هستند معیشت روزانه مردم تحت تأثیر تحریم‌های بین‌المللی است؛ موضوعی که رئیس‌جمهوری همچنان اصرار دارد آن را نادیده بگیرد. این عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ادامه داد: «یک سال است که دولت در دست دولتمردان جدید است، سوال می‌کنیم تورم را از ۳۷درصد تحویل گرفتید در حال حاضر کجا هستیم؟ نمی‌گویم رساندید به دو درصد، بالاخره شاخص‌ها مشخص است. دلار را ۲۳تومان تحویل گرفتید امروز کجاست؟ نزدیک ۲۵درصد روی دلار ظرف یک سال گذشته رفته است. حرف این است یکسری شاخص‌ها باید بر مبنای آمارهای موجود بر اساس روندی مقایسه شود تا ببینیم این روند به سمت بهبود است یا بد است؟ آنچه مشهود این است که دولت در تمام بازارها به دلیل تورم و تحریم و رکود هیچ‌کدامشان را نتوانسته حل کند. بازارها به‌هم‌پیوسته هستند و این ادعا را هم نمی‌توانیم داشته باشیم که تحریم‌ها را خنثی کرده‌ایم. خنثی کردن تحریم‌ها معنایش این است که ما سرمایه‌ها و دارایی‌ها را به ثمن بخس می‌فروشیم، این خلاصه تحریم دور زدن و خنثی‌سازی تحریم است. شما ناچار هستید برای اینکه تحریم‌ها را دور بزنید نفت را ۳۰ الی ۴۰ دلار زیر قیمت جهانی بفروشی! یعنی دارایی‌های نسل‌های بعد را بفروشی برای اینکه تحریم‌ها را خنثی کنید به‌جای اینکه از مسیر مذاکره و دیپلماسی و برجام مشکلات را حل کنید لقمه را دور سر خودمان می‌چرخانیم و هزینه سنگینی را به این نسل و نسل‌های آینده تحمیل می‌کنیم که در این میان کلی رانت و فساد شکل می‌دهیم و جیب یکسری مافیای داخلی و خارجی را پر می‌کنیم.»

فلاکت مردم به روایت نمایندگان

موضوع انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور در یک‌سالگی دولت سیدابراهیم رئیسی تنها یک موضوع سیاسی و اختلاف در روایت نیست. موضوعی است که حالا اصولگرایان و نمایندگان مجلس که حامی رئیسی بوده‌اند نیز به آن می‌پردازند. اعظمی ساردویی سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس گفته: «موج بعدی کوچک‌تر شدن و کاهش قدرت خرید مردم در راه است و امیدواریم مذاکرات برجام به نتیجه برسد، علی‌رغم اینکه عده‌ای تأثیر برجام را در اقتصاد کشور انکار می‌کنند اما قطعاً در بازار تأثیرگذار خواهد بود.»

به گزارش شفقنا ذبیح‌الله اعظمی ساردویی در خصوص واردات نهاده‌های دامی پس از حذف ارز ترجیحی، گفت: «حذف ارز ترجیحی یکی از ضروریات بود که دولت به‌عنوان جراحی اقتصادی در دستور کار قرار داد و مجلس هم اختیار آن را به دولت داد لذا ما از دولت گله داریم که وقتی در رابطه با روند حذف ارز ترجیحی موردانتقاد مردم قرار می‌گیرد، توپ را به زمین مجلس نیندازد.»

او با اشاره به کوچک شدن سفره مردم، اظهار کرد: «گاوداری‌ صنعتی که روزی ۱۱هزار لیتر شیر تولید می‌کرد، ۱۰هزار لیتر آن برای تولید شیر خشک اختصاص می‌یابد و فقط هزار لیتر آن در بازار توزیع می‌شود؛ لذا این امر قدرت خرید مردم را کاهش داده است؛ بنابراین علاوه بر افزایش قیمت، با کمبود کالا هم مواجه هستیم. با اینکه وزارت جهاد کشاورزی سه شرکت مادر تخصصی دارد، اما واردات نهاده‌های دامی در اختیار شرکتی قرار گرفته است که منابع مالی ندارد و به‌صورت صوری محصولاتی را در معرض دید کشاورزان و دامداران قرار دادند و آن‌ها هم در سامانه بازارگاه محصول را خریداری کردند درحالی‌که اصلاً محصولی وجود نداشته است که قوه قضاییه به آن ورود کرده و ما هم در کمیسیون آن را پیگیری می‌کنیم. ما ارز ترجیحی را حذف کردیم که فساد جمع شود اما اتفاقی که مجدداً در حوزه واردات نهاده‌های دامی رخ‌داده، فساد محرز است و انتظار ما از وزیر جهاد به‌عنوان کسی که در مجلس هم حضور داشت این است که در انتخاب مدیرانش دقت کند؛ زیرا با وجود منابع بسیاری که در کشور داریم، وضعیت فقر و فلاکتی که در بین مردم مشاهده می‌شود، زیبنده ایران اسلامی نیست.»

عکس روز
خبر های روز