به روز شده در: ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۵
کد خبر: ۵۳۵۳۷۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۵ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۱
رئیس کمیسیون عمران، از آماده شدن گزارش مربوط به تخلفات متروپل خبر داد

ارتباطات عبدالباقی؛ حلقه مفقوده گزارش مجلس

در دادگاه رسیدگی به اتهامات 21 نفر از متهمین حادثه متروپل تعدادی از شهرداران پیشین و برخی افراد مسئول در نظام مهندسی، جزو متهمان پرونده بودند. در دادگاهی که در هفته های گذشته برای رسیدگی به پرونده متروپل برگزار شد 21 نفر مقصر حادثه شناخته شدند که علیه 20 نفر کیفرخواست صادر شد.
روزنو :

ارتباطات عبدالباقی؛ حلقه مفقوده گزارش مجلس

روزنو :روز گذشته رئیس کمیسیون عمران مجلس از آماده و ارائه گزارش این کمیسیون درباره ریزش ساختمان متروپل به صحن مجلس خبر داد. او گفته شهرداری و نظام مهندسی بیشترین سهم در این فاجعه را داشته اند. او در حالی از این دسته از مسئولان مربوط به متروپل در شهرداری و نظام مهندسی در دادگاه در حال محاکمه‌اند. اما ارتباطات حسین عبدالباقی مالک متروپل که زمینه فاجعه ریزش این ساختمان را فراهم کرد از نکات ناپیدای این گزارش است.

بیشترین تخلف سهم شهرداری و نظام مهندسی


محمدرضا رضایی کوچی دیروز در مصاحبه ای با شبکه خبر درباره گزارش این کمیسیون از ریزش ساختمان متروپل آبادان توضیح داد و گفت: در این گزارش مشهود است که از همان ابتدای کار در انتخاب مشاور و ناظر پروژه کوتاهی شده است؛ فرد و شرکتی که انتخاب شدند، صلاحیت نداشتند و مجوزشان قانونی نبوده است. او گفته: در ابتدا و در حین ساخت و ساز برج متروپل ناظران متعددی عوض شدند که به رغم گزارش هایی که به شهرداری تهران داده بودند شهرداری توجهی نکرده و مسئولان هم در رده های مختلف کوتاهی کردند. او افزود: هم مالک، هم شهرداری و هم نظام مهندسی به رغم مشهود بودن تخلفات توجهی نداشته اند. رئیس کمیسیون عمران مجلس یازدهم که در این گفت و گو از قرائت گزارش این کمیسیون در صحن مجلس در روزهای آینده خبر داد افزود که نسخه ای از این گزارش نیز به دستگاه قضایی ارسال خواهد شد تا با متخلفین برخورد شود. او تاکید کرده که شهرداری و نظام مهندسی بیشترین تخلفات مربوط به ساخت و ساز متروپل را داشته اند ضمن آنکه دستگاه های ناظر کار خود را به خوبی انجام نداده اند.

روابط عبدالباقی کجای گزارش است؟

از گفته‌های رئیس کمیسیون عمران مجلس به نظر می‌رسد گزارش این کمیسیون تنها به جنبه های عمرانی و ظاهری ساخت و ساز متروپل پرداخته و گویا در آن از مسائل پشت پرده خبری نیست. بعد از فروپاشی ساختمان متروپل روایت‌های بسیاری از تخلفات و روابط حسین عبدالباقی مالک ساختمان متروپل با افراد و دستگاه های مختلف برملا شد که اظهارات کوچی نژاد اشاره ای به آن نداشت که احتمالا به خاطر آن است که گزارشی که قرار است در روزهای آینده در صحن مجلس قرائت شود نیز به این جنبه از ماجرا نخواهد پرداخت.
با این حال به نظر می‌رسد روابط و مسائل پشت پرده چنان به ساخت و ساز متروپل گره خورده است که حتی پیدا کردن مقصر مسائل مربوط به ساخت و ساز پای روابط حسین عبدالباقی را به میان خواهد آورد.

ادعای نظام مهندسی: تا سال 99 اجازه نظارت نداده بودند در حالی که کوچی می گوید نظام مهندسی و شهرداری بیشترین تخلف مربوط به متروپل را داشته اند، دو ماه و اندی پیش درست یک روز بعد از فروپاشی متروپل کوروش خواجوی رئیس نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان سخنانی مطرح کرده بود که بیشتر پای شهرداری آبادان را به میان می‌آورد که اگر این اظهارات اثبات شود می‌توان ردپای روابط عبدالباقی را در شهرداری جستجو کرد. رئیس نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان مدعی شده بود که این دستگاه به خاطر ایراداتی مثل عدم رعایت پوشش میلگرد، تغییر شکل بعضی از تیرها و کمانش برخی ستونهای پروژه یک ماه قبل دستور توقف پروژه را به شهرداری داده بود.

او گفته بود: بعد از آنکه در سال ۱۳۹۶ پروانه ساختمان متروپل صادر شد، سازمان نظام مهندسی از شهرداری درخواست کرد تا اجازه نظارت به این پروژه را به مهندسان سازمان بدهد. تا سال ۱۳۹۹ چنین اجازه ای صادر نشد. دیدگاه ما این است که مالک درخصوص ورود سازمان نظام مهندسی مقاومت می‌کرد. تا اینکه از خرداد سال ۱۳۹۹ ناظرین سازه و معماری تاسیسات به صورت قانونی از سوی سازمان نظام مهندسی معرفی و در این پروژه وارد عمل شدند.

شهرداران و مسئولان نظام مهندسی در حال محاکمه

در دادگاه رسیدگی به اتهامات 21 نفر از متهمین حادثه متروپل تعدادی از شهرداران پیشین و برخی افراد مسئول در نظام مهندسی، جزو متهمان پرونده بودند. در دادگاهی که در هفته های گذشته برای رسیدگی به پرونده متروپل برگزار شد 21 نفر مقصر حادثه شناخته شدند که علیه 20 نفر کیفرخواست صادر شد. یک نفر دیگر حسین عبدالباقی مالک برج است که بعد از ریزش برج اعلام شد زیر آوار جان خود را از دست داده است. به گفته ستایشی رئیس کل دادگستری خوزستان «شهردار سابق، رئیس نظام مهندسی، مهندس ناظر پروژه، شهردار منطقه ۱، سرپرست شهرداری منطقه ۱، معاون امور زیربنایی و حمل‌ونقل و سرپرست معاونت فنی و عمرانی و معاونت فنی شهرداری آبادان» جزو کسانی بودند که به موجب قرار کیفری بازداشت و در حال محاکمه اند.

آیا متروپل هم درس عبرت نشده است؟

اما آیا سوا از محاکمه، درس عبرت از فاجعه‌ای به نام متروپل می‌تواند به تضمینی برای جلوگیری از وقوع اتفاقات مشابهی تبدیل شود؟

از دو ماه و اندی که از ریزش متروپل می‌گذرد، بحث رعایت استانداردها و قوانین ساختمان سازی مورد توجه قرار گرفته است.

البته این نگرانی پیش تر هم با اتفاقات دیگری مثل پلاسکو و زلزله سرپل ذهاب کرمانشاه به وجود آمده بود.
بعد از زلزله کرمانشاه در سال 1396 و انتشار تصاویری از خرابی‌های وارده به ساختمان‌های مسکن مهر در این منطقه، نگاه ها به استفاده از مصالح مورد استفاده و ایمنی ساخت و ساز در پروژه های بزرگ خیره شد. اما ساخت و ساز ساختمان متروپل آبادان که پروانه اش در همان سال 96 صادر شده بود بدون حساسیتی دنبال شد تا در نهایت بعد از گذشت مدت کوتاهی جان 43 خوزستانی را بگیرد. در همین روزهای گذشته فیلمی در شبکه های اجتماعی منتشر شده که حاکی از کیفیت پایین ساخت و ساز در ساختمان های بنیاد مسکن است. در این فیلم فردی که ظاهرا از بخش آهوران سیستان و بلوچستان است از کیفیت پایین ساخت و ساز روایت می‌کند. او با یک تکه سنگ چند ضربه بر سیمان استفاده شده در این ساختمان می زند و نشان می دهد که سیمان چگونه به راحتی می ریزد.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز