فروش گاز روسیه به اروپا توسط چین
روزنو :گزارشها حاکی از آن است که گاز روسیه از طریق چین به اروپا راه پیداکرده است. نیکولاس کوملبن، مدیر تحقیقات انرژی در شرکت مشاورهای اقتصاد کلان گرین مانتل، به دویچهوله گفت: «بازار جهانی گاز طبیعی مایع (الانجی) بهطور فزایندهای در هم تنیده شده و تغییرات تقاضای منطقهای میتواند به تعادل بازارهای رقابتی کمک کند. این تغییر جهت جریانها به نفع تمام طرفهای درگیر است. باوجوداینکه هنوز زمستان آغاز نشده، ذخیره گاز در اروپا تقریباً به ۸۰ درصد رسیده است. بخشی از این مقدار به دلیل صادرات گاز طبیعی مایع چین است.»
افزایش صادرات گاز چین
شرکتهای الانجی چینی در پاسخ به افزایش تقاضا، عرضه به بازارهای خارجی را افزایش دادهاند. از آغاز سال جاری تاکنون شرکتهای چینی ۴ میلیون تن گاز طبیعی مایع در بازارهای بینالمللی فروختهاند. این مقدار حدود ۷٪ از مصرف گاز اروپا در نیمه اول سال را نشان میدهد. برای مثال گروه JOVO چین که یک کارگزار الانجی است میگوید یک محموله گاز مایع طبیعی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار (۱۰۳ میلیون یورو) به یک خریدار اروپایی فروخته است.
فروش گاز روسی
گروه سینوپک، بزرگترین صادرکننده نفت چین نیز گفت که مازاد گاز طبیعی مایع را به بازار بینالمللی وارد کرده است. رسانههای داخلی گفتهاند که سینوپک ۴۵ محموله گاز طبیعی مایع یا در حدود ۳.۱۵ میلیون تن گاز فروخته است. آنا میکولسکا از مرکز مطالعات انرژی در انستیتوی بیکر این دانشگاه گفت: اگر اروپا گاز طبیعی مایع را از چین خریداری کند، برخی از این گاز ممکن است روسی باشد. من فکر نمیکنم که هیچ قانونی برای مبدأ اصلی گاز وجود داشته باشد.
دور زدن تحریمها توسط روسیه
به نظر میرسد که این موضوع در دور زدن تحریمها توسط روسیه کمککننده است. اگرچه اتحادیه اروپا گاز روسیه را تحریم نکرده اما روسیه بهطور سامانمند تأمین گاز را کاهش داده است. بازارهای گاز طبیعی نیز به یکدیگر متصل هستند. میکولسکا افزود: «اتحادیه اروپا هیچ کاری غیر از ممانعت در خرید از چین نمیتواند انجام دهد. اما پسازآن خود را در معرض کمبود جدی گاز در زمستان قرار میدهد. به این ترتیب، چین است که منافع بالقوه اضافی از فروش مجدد این گاز را به دست میآورد نه روسیه».
همکاری روسیه و چین نگرانکننده است؟
میکولسکا هشدار میدهد که در این شرایط اتحادیه اروپا نیز باید بهاندازه آمریکا و ناتو به این موضوع توجه داشته باشد. زیرا آنان معتقدند که اگر چین و روسیه باهم همکاری کنند، میتوانند بازار جهانی انرژی را بیش از زمانی که همکار نبودند تحت تأثیر قرار دهند و آن را به نفع خود تغییر دهند. او میگوید: این مسئله تا زمانی که اروپا مسائل مربوط به تأمین منابع جایگزین را بررسی نکند حل نخواهد شد. یافتن منابع جایگزین آسان نخواهد بود و امکان یافتن آن در زمستان پیش رو وجود ندارد.
گاز روسیه، خریدار جدید نیاز دارد
برنامههای انرژی مسکو خواستار افزایش صادرات به چین شدهاند. روسیه میداند که با کاهش وابستگی اتحادیه اروپا به ذخایر این کشور، باید بازارهای جدیدی پیدا کند. میکوسکا استدلال کرد: «آنچه روسیه به چین میفروشد بر اساس قیمتهای قراردادی بوده است. معاملهای که چین و روسیه در خصوص خط لوله قدرت سیبری انجام دادهاند نیز، از نظر قیمتی بیشتر به نفع چین بود.»