عاقبت شگفتانگیز انحصارگرایی در بازار لوازم خانگی
روزنو :تولیدکنندههای ایرانی تنها چهار سال پس از قرق کردن بازار، با جسارتی غبطهبرانگیز به عرضه ساید بایساید، تلویزیون هوشمند سایز بزرگ، ماشین ظرفشویی و لباسشویی با قیمت ۶۰، ۵۰، ۲۵، ۱۸ میلیون و... دست زدهاند
بازار لوازم خانگی بهلطف و مرحمت قانون منع واردات کالاهای خارجی برای دستکم چهار سال در قرق برندهای ایرانی بوده و آنها توانستهاند در این مدت به توفیقات شگفتانگیزی دست پیدا کنند. چهار سال پیش، حتی خوشبینترین افراد هم نمیتوانستند تصور کنند روزی قادر باشیم در کنار لوازم خانگی خرد برقی، در داخل کشور به ساخت ساید بایساید مجهز به آخرین تکنولوژی، تلویزیون هوشمند 4K، کولرگازی، لباسشویی، ظرفشویی یا حتی مایکروویو با برند ایرانی دست بزنیم. با این حال همگی روی این مسئله اتفاق نظر داریم که «انحصار» معایبی هم بهدنبال خواهد داشت. جز خالی کردن میدان از رقبای گردنکلفت چه چیز دیگری میتوانست باعث شود، برندهای ایرانی با جسارتی غبطهبرانگیز برچسب قیمت کالاهای خود را تعیین کنند و خیالشان آسوده باشد که مشتری ناچار به خرید از آنهاست؟ مثالهای زیر تنها چند نمونه هستند و اگر خودتان پایه باشید و کمی وقت بگذارید قطعا میتوانید موارد متعدد دیگری پیدا کنید.
تلویزیون جی پلاس ۷۵ اینچ LQ9250
تلویزیون LQ9250 با قد و بالای رعنا و سایز ۷۵ اینچ یک محصول هوشمند است، از پردازنده چهار هستهای بهره میبرد، میتواند تصاویر را با کیفیت تحسینشده 4K بهنمایش درآورد و در یک کلام از منظر صورت و سیرت انصافا چیزی کم ندارد، اما وقتی برای اولین بار نگاهمان به برچسب قیمت آن میافتند کاملا بهحق یکه میخوریم؛ ۵۰ میلیون تومان! اگر چشمتان دنبال با سایز ۷۵ اینچ باشد، میتوان با ۶۷ میلیون صاحب یک تلویزیون هوشمند سونی شد. با ۵۴ میلیون تومان قادر هستید تلویزیون ۶۵ اینچ مدل X90J سونی بخرید. همینطور X85J و X80J هر دو با سایز ۶۵ و قیمت ۵۲ و ۴۶ میلیون در دسترس هستند. اگر به تلویزیون سایز ۵۵ اینچ قانع باشید، میتوانید از برند سونی یک تلوزیون با قیمت ۳۲ میلیون تومان بخرید.
یخچال ساید بایساید دوو D4S
یخچال D4S با کد «دوصفر، ۳۴» از جمله محصولات تولید داخل است که استحقاق عنوان ساید بایساید را دارد. گنجایش اسمی آن به فوت معادل ۳۴ و به لیتر معادل ۶۸۴ است. یخساز و آبسردکن اتومات دارد، از در هومبار بهره میبرد و یخچال و فریزر آن بهخوبی طبقهبندی شدهاند. برای این محصول باید ۵۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پول خرج کنید. بله! دقیقا همینقدر دلهرهآور. در حالی که میتوان با ۶۳ میلیون صاحب ساید بایساید KAG93AI304 از برند بوش شد یا X257 از برند الجی خرید با قیمت ۸۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان. محصول بوش کمی کوچکتر و از نظر طراحی کمی کهینه بهنظر میرسد، اما بالاخره یک یخچال خارجی است که تا وقتی انگ قاچاق نخورده، قابل احترام خواهد بود. الجی هم یک یخچال ۳۲ فوت بهنام J337CSAL دارد که قیمتش به حدود ۸۸ میلیون تومان میرسد.
ماشین لباسشویی جی پلاس L990
لباسشویی L990 با دیگ ۹ کیلویی، انتخاب مرسومی نیست، اما در عین گنجایش بالا و برنامههای نسبتا زیادی برخورد است که خرید آن را توجیه میکند. قابلیت بخارشویی، از بین برند لکهها، شستشوی سریع و برنامه مخصوص شستشو در شب همراه دیگر برنامههای عادی، قدر و منزلت این ماشین لباسشویی را بالا میبرند. آدمهای فراموشکار از ویژگی توقف موقت شستشو لذت میبرند، چون زیاد پیش میآید وسط کار متوجه شوند تکهای لباس جا گذاشتهاند. موتور دایرکت درایو بهمعنای عملکرد بدون تسمه است. برای داشتن تمام این امکانات باید ۱۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان پرداخت کرد. تنها زمانی ممکن است به L990 شک کنیم که بدانیم از برند الجی یک لباسشویی ۹ کیلویی با نام F4V5VYP2T، امکانات بیشتر و قیمت ۲۳ میلیون و ۵۰۰ در بازار پیدا میشود. با همین ۱۸ میلیون هم میتوان WAJ2018SGC هشت کیلویی خرید. اختلاف دیگ در آن یک کیلو چندان زیاد نیست.
عاقبت شگفتانگیز انحصارگرایی در بازار لوازم خانگی کشوربرندهای ایرانی، تلویزیون سایز ۵۵ اینچ خود را با قیمت ۱۴ تا ۱۵ میلیون عرضه کردهاند
ماشین ظرفشویی دوو 4471
ماشین ظرفشویی دوو 4471 به برنامه شستشوی شدید مجهز است که در دنیای محدود و کمهیجان ظرفشوییها، یک ویژگی کاملا حسرتبرانگیز بهحساب میآید. ظرفیت اسمی این دستگاه معادل ۱۴ نفر است و از سه طبقه مجزا بهره میبرد. دکمههای لمسی، سبد تمام استیل و امکان صرفهجویی در مصرف آب و برق، امتیازهای مثبت بیشتری برای دوو 4471 به ارمغان میآورد، اما خرید این ماشین ظرفشویی، ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پول میخواهد. مشکل اینجاست که با همین بودجه میتوان ظرفشویی بوش خرید. میتوان حدود دو میلیون دیگر رویش گذاشت و سراغ ظرفشویی کرهای مثل DFB512 رفت. اگر خوب بگردید شاید بتوانید مدلهای قانونی ظرفشویی سامسونگ مدل ۶۰M۵۰۵۰ را هم پیدا کنید که علاوه بر ظرفیت و گنجایش زیاد، با تعداد قابلتوجهی برنامه شستشو عرضه شده که مهمترین آنها امکان کار کردن با نصف ظرفیت سبد است. بهشکلی طعنه آمیز قیمت ظرفشویی بوش مدل SMS46NB01 بهحدود ۲۲ تا ۲۳ میلیون تومان میرسد.
مایکروویو جی پلاس M347
قیمت مایکروویو همهچیز تمامی مثل MS98CR از برند الجی به ۳۹ میلیون تومان میرسد. همچنین خرید مایکروویو سامی ۱۲ از برند سامسونگ به ۳۲ میلیون پول نیاز دارد. تقریبا از هر طرف به این عددها نگاه کنید، خرید شما بهصرفه یا حتی ذاتا عاقلانه نیست. جی پلاس، با درک حفره عمیق موجود در بازار، به تولید مایکروویو مدل M347 دست زده که ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد. از چهار قابلیت اصلی کانوکشن، مایکروویو، گریل و پخت ترکیبی در کنار دیفراست برخوردار است و برایش ۹ برنامه خودکار سرخکردن خانگی با روغن کم طراحی کردهاند. خشککردن مواد غذایی و تخمیر ماست شعبدههای دیگری است که از آستین مایکروویو جی پلاس مدل M347 بیرون میزند. تنها مشکل این است که میتوان با ۸.۵ میلیون، MH8265 تولید الجی یا با ۱۵ میلیون، مایکروویو ME341 از برند سامسونگ خرید. شاید از نظر توانمندی بهتر نباشند، اما بههرحال خریدار را در بازار بهفکر فرو میبرند.
جاروبرقی پارسخزر مدل توربو 2500
جاروبرقی پارسخزر مدل توربو ۲۵۰۰ و جاروبرقی پاکشوما مدل PVC 25501 مثل دو تا برادر دوقلو دقیقا یکشکل و یک قیافه دارند. اگر ندانید هر دو آنها نمونههایی مونتاژی از روی جاروبرقی محبوب بوش یعنی BGL8PRO3 هستند، ممکن است تعجب کنید. تقریبا تمام اجزا بدنه شامل قاب و شاسی، لوله کنفی و حتی کیف جعبه حمل لوازم جانبی را از روی محصول بوش کپی کردهاند و ادعا میکنند تنها موتور دستگاه را بهعنوان یک قطعه حیاتی حفظ کردهاند. با این حال پارس خزر جاروبرقی توربو ۲۵۰۰ را بهقیمت پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان عرضه میکند (در بعضی فروشگاهها نهایتا آن را ۳۰۰ هزار تومان ارزانتر میفروشند) و قیمت جاروبرقی پاکشوما به چهار میلیون تومان میرسد. این در حالی است که جاروبرقی اصلی یعنی بوش BGL8PRO3 را میتوان در بازار با قیمت ۷.۵ میلیون تومان پیدا کرد. کل قضیه از زاویه دید شما ناجور بهنظر نمیرسد؟