
چرایی عملکرد تنشزای نمایندگان انقلابی در حوادث اخیر/بیشتر اینها نمایندهی خواستِ مردم نیستند!
در مجلس هشتم در بحبوحه سال 88 وقتی قدرتالله علیخانی نماینده مجلس در صحن علنی مسایلی گفت که به مذاقشان خوش نیامد، با واکنش تند آنان مواجه شد. همان موقع علیخانی خطاب به اصولگرایان گفت که «برای شما اصولگرایان متأسفم که تحمل پنج دقیق سخن مخالف را ندارید.» در همان هنگام نطق علیخانی، روح الله حسینیان از چهرههای جنجالی اصولگرایان پشت تریبون حاضر شد و در اقدامی نادر به میان سخنان علیخانی پرید و از تریبون گفت ما از سخنان این نماینده اعلام انزجار میکنیم. این رفتار با واکنش علی لاریجانی رئیس وقت مجلس شورای اسلامیهم روبهرو شد.
شبیه این اتفاق در زمان دولت روحانی و مجلس دهم نیز رخ داد. وقتی علی اکبر صالحی رئیس وقت سازمان انرژی اتمیبه مجلس رفت مورد توهین نمایندگان اصولگرا قرار گرفت. حالا در میان اعتراضات مردم نیز همان شیوه برخورد با اعتراض مردم از سوی اصولگرایان در حال تکرار است. طی روزهای اخیر نمایندگان مختلفی در نطقهای خود خواستار برخورد شدیدتر شده اند.
از جمله میتوان به اظهارات حسن شجاعی نماینده ابهر اشاره کرد. او در مصاحبه با فارس گفته: «مسلماً باید با اغتشاشگران برخورد قانونی صورت گیرد و درخواست ما از قوهقضائیه این است که بدون مسامحه با اغتشاشگران و رهبران آنها برخورد قانونی لازم را انجام دهد.»
عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامیبا اشاره به اینکه هیچکس در برخورد قانونی با اغتشاشگران و رهبران آنها تردید ندارد، تأکید کرد: «تسامحی که در گذشته در برخورد با اغتشاشگران و رهبران آنها به خرج دادیم، باعث شده که امروز جسارت این اغتشاشگران از رهبرانشان نیز بیشتر شود، لذا قوهقضائیه باید با اغتشاشگران و رهبران آنها در هر لباسی، برخورد کند.»
این واکنشها وقتی قابل توجه میشود که در فضای ملتهب کنونی کشور این نمایندگان به صورت دستهجمعی بیانیه «اعدام» میدهند؛ اصطلاحی که بدون تردید در خشوت موجود در فضای عمومی کشور می افزاید؛ این در حالی است که برخی از سران قوا در روزهای گذشته همه را دعوت به گفتگو کردند وبرخی نیز وعده اصلاح برخی رویههای نادرست را دادهاند
دو روز پیش و درحالی که هنوز در خیابانها برخی معترضان حضور دارند و کشور در التهاب به سر میبرد ۲۲۷ نفر از نماینده مجلس به جای تلاش برای ایجاد آرامش در فضای سیاسی زبان به تهدید میگشایند و در بیانیهای، با «محارب» خواندن «را اغتشاشگران و آشوبگران» از قوه قضائیه خواستند حکم «قصاص» (اعدام) را در مورد آنان اجرا کند.
در این بیانیه که روز یکشنبه ۱۵ آبان در جلسه علنی مجلس خوانده شد، معترضان به «داعش» تشبیه شدهاند که به ادعای این نمایندگان«با سلاحهای سرد و گرم به جان و مال مردم تعرض» میکنند.
این نمایندگان همچنین بدون ذکر نام فرد یا گروه خاصی، از قوه قضاییه خواستند «با مباشرین این جنایتها» و کسانی که «سبب تحریک آشوبگران شدهاند مانند برخی سیاسیون» برخورد کند.
نمایندگانی که با عنوان اصولگرا وارد مجلس شده بودند در حوادث پس سال 88 نیز در میان التهابات موجود در فضای سیاسی و در حالی که موسوی، کروبی و خاتمی، هوادارانی در میان مردم داشتند، بدون توجه به واقعیتهای میدانی و در حالی که برخی نهادهای دیگر نظام تلاش داشتند از التهابات عمومی بکاهند، با راهپیمایی در میان صندلیهای مجلس درخواست اعدام این سه نفر را فریاد میزدند.
علی صوفی فعال سیاسی اصلاح طلب در تحلیل رفتار این اصولگرایان در موجهه با مشکلات عمومیکشور با خبرنگار سیاسی همدلی مصاحبه کرده است.
صوفی در این باره میگوید: «از کوزه همان برون ترآود که در اوست. از این مجلس حداقلی که با مشارکت حداقلی مردم و با رانت حذف رقبا و تأیید صلاحیتهای گسترده بود، انتظار بیشتری نباید داشت. این افراد اصلا قدرت درک مسائل ساده را ندارند تا چه رسد به مسائل پیچیده اجتماعی. به نظرم اینها در سر جای خود نیستند و خیلی فاصله دارند با این موقعیت حساسی که اشغال کردهاند.»
صوفی افزود: «باید پرسید که آیا این اقدام صحیحی است که یک کلاس اولی را به عنوان استاد برای تدریس به دانشگاه ببرند؟ معلوم است که هنوز این افراد فاصله زیادی با درک مسائل و مشکلات ایران دارند.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب در ادامه گفتوگوی خود با همدلی تأکید میکند: «متأسفانه کشور ما از زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد دچار این مسئله شده است که افراد فاضل، دانشمند و شایسته کنار گذاشته میشوند و کسانی که لیاقت، شایستگی و دانش لازم برای تصدی سمتهای مختلف را ندارند در حساسترین مکانها قرار میگیرند. الان این مجلسی که هست همچین جایگاهی دارد. البته ممکن است برخی از شخصیتهایی آنجا باشند که انسانهای ارزشمندی هم هستند اما من دارم درباره اکثریت این مجلس حرف میزنم.»
این فعال سیاسی معتقد است: «مجلس متأسفانه از رأس امور بودن خارج شده و برعکس دقیقا در پایینترین سطح خودش قرار گرفته است. حالا به جرأت میتوان گفت که نه تنها مجلس در رأس امور نیست، بلکه فرمانبر است و هرچه به آن بگویند را بدون توجه به عواقب آن قبول میکند و در صحن علنی اعلام میکند. به نظرم این افراد فقط فرمانبردار هستند. تصمیم به اینها گفته میشود و اینها فقط اوامر را اجرا میکنند. این وضعیت هم برای بقای خود حفظ میکنند در نتیجه کورکورانه تبعیت میکنند.»
صوفی ادامه داد: «به هرحال مجلس شورای اسلامی الان یک بخش مهمی از قوای کشور است. یک رکنی از حاکمیت محسوب میشود. در قانون اساسی نماد حاکمیت مردم بر سرنوشت خودشان از مسیر انتخابات مجلس شورای اسلامیپیش بینی شده است. اما آن چیزی که الان وجود دارد این است که اینها نماینده خواستههای مردم نیستند. برخی خودشان هم میدانند که نمایندگی واقعی مردم را بر عهده ندارند. بنابراین اصلا دغدغه ندارند که موضعگیری آنان چه باشد و چقدر میتواند در میزان رأی آنان و جلب اعتماد عمومی مردم تأثیر گذار باشد. آنها فقط دغدغه دارند که دستور دهندگان را راضی نگه دارند.»
صوفی در ادامه سخنان خود به اظهارات نمایندگان مجلس درباره اعتراضات هفتههای اخیر پرداخت و با اشاره به درخواستهای نمایندگان برای برخوردهای شدیدتر، اظهار کرد: «روشن است مجلسی که از نیروی انتظامیمیخواهد شما که با مردم برخورد میکنید، پس شدیدتر برخورد کنید، و بعد نیروی انتظامیرا تحت فشار قرار میدهند که چرا شما ضعف از خودتان نشان میدهید. نکته این است که این افراد به عنوان نماینده به جای این که به مردم بپردازند، به جای اینکه دغدغه مردم را داشته باشد، فقط دارند خودشیرینی میکنند. حرفی را در صحن علنی مطرح میکنند که با هیچ عقلی جور در نمیآید.»
صوفی در ادامه به ریشهیابی حوادث کشور پرداخت و گفت: «بخشی از حوادثی که در کشور پیش آمده است، عمده آن اتفاقا متوجه مجلس است. چرا مردم در خیابان داد میزنند؟ پاسخ را میتوان این گونه داد که اگر مردم میدیدند که نماینده خودشان در مجلس حضور دارد و اگر نماینده مردم در مجلس صدای ملت بود، و بهموقع، شدید، قوی و پرطنین از تریبون مجلس حق ملت را فریاد میزد مردم مجبور نبودند که خودشان پیگیر مشکلاتشان باشند. اصلا تمام مشکل اینجاست. چون بخشی از مردم احساس میکنند صدایی در حاکمیت ندارند. این نمایندگان نماینده مردم نیستند. در نتیجه مردم مجبور هستند به خیابان بیایند.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: « به جاست که نمایندگان این شرایط را حتی اگر بخواهند برای بقای خودشان هم که شده درک کنند. یک همراهی با معترضین داشته باشند تا اوضاع آرام شود و به این ترتیب بتوانند خواسته اولیه و نیاز اولیه بشر که زندگی است را به مردم برگردانند و مردم احساس کنند که میشود که در این کشور زندگی کرد. این مردم زندگی میخواهند. بخش عمده این زندگی هم آزادی هست. مردم اینها را میخواهند. این یک فرصت است برای نظام و نمایندگان مجلس که باید صدای مردم باشند این را داد بزنند.»
صوفی تأکید کرد: «نمایندگان مردم باید از کل حاکمیت این را مطالبه کنند. اگر مطالبه مردم این است باید مطالبه نمایندگان مجلس در نطقها و در طرحهایی که ارائه میدهند همین باشد. باید دولت را به مجلس بکشانند و از دولتمردان و کابینه بپرسند که شما برای مردم چه کردید؟ چرا مردم به این جا رسیدند؟ چرا مردم دارند مهاجرت میکنند؟ مهاجرت ما به زیر دیپلم رسیده به است. یعنی نوجوانها در حال خروج از کشور هستند. یک زمان فرار مغز و المپیادی داشتیم. یعنی استعدادهای برتر مهاجرت میکردند. یک زمانی رسید به جوانهایی که لیسانس میگرفتند ولی کار نداشتند و برای پیدا کردن کار و به بهانه ادامه تحصیل میرفتند. ولی الان رسیدهایم به جایی که اصلا نوجوانها امیدی ندارند و میگویند که درس خواندن فایدهای ندارد. ترجیح میدهند که بروند در کشور دیگری با حداقل امکانات زندگی کنند تا این که در کشور خودشان باشند. طبیعی است که همه کسانی که خارج هستند دلشان با ایران هست و اگر در در خیابان داد میزنند و اگر فریاد میزنند، میخواهند موانع را از پیش روی خود بردارند و برگردند به کشور خودشان. یکی از همین موانع هم گشت ارشاد بود که مانع بسیار بزرگی هم بود و باعث فرار دختران میشد. باقی هم معیشت مردم است. قیمت دلار را ببینید. آیا دولت کنترلی بر قیمتها در بازار دارد؟ دولت اصلا رها کرده است مدتهاست از روی کار امدن دولت همه چیز رها شده است نماینده مجلس باید همه اینها را کنترل کند و از دولت بخواهد.»