ضیافت اروپایی با طعم تجزیهی ایران
روز نو :در روزهای گذشته، واکنشهای مقامهای اروپایی نسبت به ناآرامیها در ایران، به شدت افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که این روند به سرعت در حال تغییر از رویکردی شفاهی به شیوههایی عملیاتی است. در همین راستا، پس از تشدید اظهارات مقامهای سیاسی آلمان، در اقدام غیرمنتظره دیگری، امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه هم برخی مخالفان حکومت جمهوری اسلامی ایران را به حضور پذیرفت و در برابر رسانهها بهصراحت، دم از بروز یک انقلاب در ایران زد. اینها البته همه در شرایطی است که قرار است رهبران اتحادیه اروپا نیز هفته آینده گرد هم آیند و در مورد اعمال تحریمهایی بیشتر بر علیه ایران تصمیم بگیرند.
امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه که در هفتههای پیش به دنبال یافتن راهی برای بازگشت طرفین مذاکرات هستهای با ایران به میز گفتگوهای برجامی بود، روز جمعه با مسیح علینژاد و برخی چهرههای مخالف با جمهوری اسلامی در کاخ الیزه دیدار و گفتگو کرد. رئیسجمهور فرانسه با استقبال و تلاش از رسانههای مخالف با ایران، ضمن ادای احترام به زنان ایران، آنها را به دلیل انقلابی که در حال انجامش هستند، تحسین کرد. این در حالی است که رئیس جمهوری فرانسه از همان آغاز اعتراضات در ایران نیز از معترضان حمایت کرده و گفته بود که فرانسه در کنار آنها است. او هفته گذشته نیز در گفتگو با رادیو فرانس انتر، بار دیگر بر این موضع تاکید کرد.
بر اساس گزارش نشریه لوموند، کاخ ریاست جمهوری فرانسه پس از برگزاری این دیدار که همزمان با مجمع صلح پاریس، برگزار شد، اعلام کرد که مکرون با گروهی از فعالان زن ایرانی که در خارج از این کشور فعالیت میکنند دیدار داشته است که در آن علاوه بر مسیح علینژاد، لادن برومند موسس بنیاد عبدالرحمن برومند مستقر در واشنگتن، شیما بابایی و همچنین رویا مجیدی که ادعا میشود مادرش در جریان ناآرامیهای اخیر ایران کشته شده است، حضور داشتهاند. بنیاد عبدالرحمن برومند یک موسسه حقوق بشری است که از سوی سازمانهای آمریکایی که علیه ایران فعالیت میکنند، حمایت میشود. بنیاد نِد (وقف ملی برای دموکراسی) به طور سالانه بودجهای را در اختیار بنیاد عبدالرحمن برومند قرار میدهد تا صرف اقداماتی که گفته می شود حقوق بشری است در ارتباط با ایران شود.
به گزارش ایسنا، کارولین فورست نویسنده و فیلمساز شناخته شده فرانسوی با انتشار یک پیام در حساب کاربری خود در توئیتر از دیدار روز جمعه خود با مسیح علینژاد و همراهان او در پاریس خبر داد و نوشت که این نشست با تلاش گروه عدالت برای کردستان برگزار شده است. به گزارش ایسنا، علینژاد نیز این توئیت را در صفحه توئیتر خود باز نشر داده، که این میتواند به منزله تائید نقش سازمان «عدالت برای کردستان» در برگزاری دیدار رئیسجمهور فرانسه با این گروه باشد. سازمانی که گفته می شود ریاست آن بر عهده «برنارد انری لوی» از لابیهای رژیم صهیونیستی و عامل طرحهای تجزیهطلبانه در منطقه است.
در همین زمینه، رضا نصری در رشته توییتی با اشاره به دیدار اخیر مسیح علی نژاد با مکرون با هماهنگی گروه «عدالت برای کُردها» نوشت: « اینکه اپوزیسیون ویرانیطلب مطالبات مشروع مردم ایران را برای اهداف ایرانستیزانه ربوده تا مطالبات کشورهای متخاصم منطقه را جایگزین آن کند موضوع جدیدی نیست. اما میزبانی مکرون از فرستادگان این سازمان تعرضی به استقلال سیاسی و تمامیت ارضی ایران و همچنین عراق، سوریه و ترکیه است. جا دارد دستگاه دیپلماسی کشور در اقدامی هماهنگ با سه همسایه خود نسبت به این اقدام نامتعارف رییسجمهور فرانسه اعتراض کنند.»
این در شرایطی است که مقامهای فرانسوی مدعی بازداشت شدن برخی شهروندان فرانسوی در جریان اعتراضات داخلی در ایران هستند و از این اقدام ایران به نوعی باجخواهی یاد کردهاند. در همین زمینه روز گذشته وزیر امور خارجه فرانسه مدعی شد که احتمالا دو شهروند دیگر این کشور نیز در ایران در بازداشت به سر میبرند و پاریس در حال بررسی اطلاعات ضدونقیض در اینباره است. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه در گفتوگو با روزنامه لو پاریزین مدعی شد که شمار شهروندان زندانی این کشور در ایران به هفت نفر میرسد. کولونا در این باره گفت: «ما نگران دو شهروند دیگرمان هستیم. در تلاشیم اطلاعات ضد و نقیض دراین باره را بررسی کنیم.»
جمعه گذشته، روزنامه لو فیگارو در گزارشی ادعا کرده بود که این دو شهروند فرانسوی پیش از آغاز ناآرامیهای اخیر در ایران بازداشت شدهاند. وزرات امور خارجه فرانسه پاسخی به درخواست رویترز برای ارائه توضیحات بیشتری در این باره نداد. کولونا در اظهاراتی علیه ایران گفت: «اگر هدف ایران این است که از ما باجخواهی کند، این رویه اشتباهی برای کنار آمدن با فرانسه است.»
در همین حال در اقدامی دیگر از سوی کشورهای اروپایی، صدراعظم آلمان نیز روز گذشته در اظهاراتی ضد ایرانی مطرح کرد که از تحریمهای بیشتر اتحادیه اروپا علیه ایران حمایت میکند. به گزارش خبرگزاری رویترز، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در پیامی ویدیویی در صفحه توییترش گفت که از دور تحریمهای اتحادیه اروپا که قرار است هفته بعد علیه ایران اعمال شود، حمایت میکند. شولتز با مطرح کردن اظهاراتی ضدایرانی گفت: «ما میخواهیم فشار بر سپاه پاسداران ایران و رهبری سیاسی ایران را بیشتر کنیم.»
این در حالی است که دولت آلمان اخیر با مداخلهجویی در اتفاقات اخیر ایران و ادعای حمایت ایران از روسیه در جنگ آن علیه اوکراین با فروش پهپادهای ایرانی به مسکو، از اقدامات تحریمی اتحادیه اروپا علیه ایران حمایت کرده است. پیشتر، آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان در توییتر خبر داد که اتحادیه اروپا در اعتراض به آنچه که سرکوب معترضان در ایران خوانده است، تحریمهای جدیدی را در نظر میگیرد. بربوک در توییتر نوشت که کار بر روی مجموعه تحریمهای تازه ادامه دارد و میخواهیم هفته آینده آنها را بکار بگیریم. این در شرایطی است که وزیران خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه گرد هم میآیند و طبق گفته دیپلماتهای غربی، قرار است به بررسی نهایی کردن بسته تحریمی جدیدی علیه ایران بپردازند.
از سوی دیگر، ایسلند نیز در اقدامی ضد ایرانی از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواست تا برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران یک نشست برگزار کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ایسلند به همراه آلمان در نامهای رسمی به شورای حقوق بشر سازمان ملل از این نهاد خواستند تا یک جلسه ویژه برای آنچه وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در ایران، بهویژه درخصوص زنان و کودکان عنوان کردهاند، تشکیل دهد. احتمال دارد که شورای حقوق بشر سازمان ملل این جلسه را روز ۲۴ نوامبر (۲۸ آبانماه) برگزار کند. برای برگزاری چنین نشستی میبایست دست کم یک سوم از ۴۷ کشور عضو شورای حقوق بشر از این درخواست حمایت کنند. به نظر میرسد که باتوجه به طرح آن از سوی آلمان با حمایت کافی مواجه شود.