میلیونها ایرانی زیر ضرب آلودگی هوا
سومین روز هفتهی هوای پاک با نام «هوای پاک، سلامت و بهداشت عمومی» هوای 6 کلانشهر برای همه افراد در شرایط ناسالم بود که در روز گذشته سپری شد. بر اساس اطلاعات سازمان حفاظت محیطزیست روز گذشته مشهد به عنوان آلودهترین کلانشهر با شاخص 170، تهران 160، اهواز و اصفهان 153، قزوین 152 تا عصر روز گذشته در وضعیت قرمز و ناسالم برای همه افراد قرار داشتند. سو مدیریت در تولید 60 درصد بنزین غیراستاندارد، مازوت سوزی، تولید خودروهای غیراستاندارد و آلاینده، تردد اتوبوسها، ونها و تاکسیهای فرسوده، عدم اسقاط 7 میلیون خودرو و 11 میلیون موتورسیکلت فرسوده توسط وزارت صمت و ... باعث شده تعداد روزها با هوای آلوده نسبت به سالهای قبل افزایش یابد و به ویژه پایتخت در شرایط نیمه تعطیل به سر میبرد. بهطوری که دانشآموزان در طول 4 ماه گذشته فقط 38 روزبه مدرسه رفتهاند و مابقی روزها به دلیل ناآرامیها، آلودگی هوا، کمبود گاز، سردی هوا و ... تعطیل بودهاند. (فرهیختگان) به نظر میرسد زیست در شهر تهران در محاصره مشکلات زیادی همچون فقر، نابرابری، ترافیک، آلودگی هوا و کمبود آب و گاز و ... است.
کیفیت هوای تهران در ۲۱ ایستگاه در شرایط «ناسالم»
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، کیفیت هوای تهران تا ظهر دیروز با میانگین ۱۴۸ در شرایط ناسالم برای گروههای حساس است و ۲۱ ایستگاه در شرایط آلوده قرار دارند.
شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیمبندی میشود. بر اساس این تقسیمبندی از عدد صفرتا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابلقبول (سالم) یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروههای حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروهها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.
به گزارش ایسنا، بر اساس آخرین اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران دوشنبه کیفیت هوا در ایستگاههای شریف (منطقه ۲)، پاسداران (منطقه ۳)، دانشگاه علم و صنعت (منطقه ۴)، پارک رازی (منطقه ۱۱)، شهرداری مرکز منطقه ۱۲، پیروزی (منطقه ۱۳)، پارک شکوفه (منطقه ۱۴)، شهرداری منطقه ۱۵، پارک سلامت (منطقه ۱۷)، شهرداری منطقه ۱۹ و شهرداری منطقه ۲۱ در شرایط ناسالم برای همه قرار دارد.
کیفیت هوای تهران در ایستگاههای اقدسیه (منطقه ۱)، شهرداری منطقه ۲، شهرداری منطقه ۴، تربیت مدرس (منطقه ۶)، ستاد بحران (منطقه ۷)، شهرداری منطقه ۱۰، شهرداری منطقه ۱۱، میدان امام خمینی (منطقه ۱۲)، شادآباد (منطقه ۱۸) و پارک قائم (منطقه ۱۸) در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد.
کیفیت هوا در ایستگاههای دانشگاه شهید بهشتی (منطقه ۱)، پونک، دانشگاه تهران (منطقه ۶)، ژئوفیزیک (منطقه ۶)، گلبرگ (منطقه ۸)، مسعودیه (منطقه ۱۵) و شهرری (منطقه ۲۰) در وضعیت قابلقبول قرار دارد. شهرداری منطقه ۱۵ با شاخص ۱۷۰ آلودهترین ایستگاه سنجش کیفیت هوای تهران است.
۲۶ روز وارونگی دما در دو ماه
به گزارش شفقنا؛ از ابتدای فصل پاییز نیز شاهد روزهای خاکستری بسیاری در کلانشهرهایی چون تهران بودهایم، بهطور که در دو ماه اخیر ۲۶ روز شرایط وارونگی دما را با آلاینده شاخص ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون تجربه کردهایم این در حالی است که برف و باران هم در برخی روزها نتوانستند هوای مطلوب را برای تهرانیها به ارمغان بیاورند. ازجمله این روزها به ۲۱ دیماه میتوان اشاره کرد که با وجود بارش برف، کیفیت هوای تهران در شرایط ناسالم برای گروههای حساس بود.
علاوه بر ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در برخی روزها هم دیاکسید گوگرد نفس کشیدن را برای تهرانیها دشوار کرده بود. به گفته محمدمهدی میرزایی قمی – مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران – از ۱۹ تا ۲۵ آذرماه به ویژه حد فاصل ۲۲ تا ۲۵ آذر غلظت آلاینده دیاکسید به خصوص در ساعات میانی روز بسیار فراتر از حد استاندارد قرار داشت البته تهران تنها کلانشهری نبود که با آلودگی شدید دما دست و پنجه نرم کرده است بلکه کلانشهرهای دیگری مانند اراک، اهواز و اصفهان نیز با این مشکل دست به گریبان بودهاند.
تأثیر آلودگی هوا بر سلامت
مهمترین عارضه آلودگی هوا «استرس» است. استرس عامل تسریعکننده بیماریهای جسمی و روانی است که باعث احساس درماندگی، ناکامی و کاهش رضایت از زندگی میشود.
طبق پژوهشهای انجامشده، بیشترین علت بروز استرس ناشی از مشکلات ترافیکی و شلوغی، آلودگی صوتی در سطح شهر و آلودگی هواست. در این میان برخی آلایندههای گازی نیز اثرات مخربی بر روحیه افراد میگذارند. بهطور مثال مونوکسید کربن – که بیش از نیمی از آلودگیهای هوای شهر پرجمعیت به علت وجود این گاز و ناشی از احتراق ناقص سوخت موتور اتومبیل است – مرکز اعصاب را تحریک میکند و موجب افزایش سردردهای میگرنی و اختلالات بینایی و روحی و روانی میشود و اثرات بسزایی در دستگاه اعصاب مرکزی دارد.
افزایش اضطراب
دیاکسید کربن نیز که از مصرف سوخت فسیلی تولید میشود، اضطراب را تشدید میکند و بیماریهای روحی را بهشدت افزایش میدهد. آلاینده سرب نیز بیشترین میزان آسیب روحی را بر روان افراد ایجاد میکند.
بهطورکلی آلودگی هوا موجب افزایش اضطراب، افزایش ورم مغز، کمخونی، کاهش دید، کاهش توان فکری افسردگی و استرس، تنشهای عضلانی و روحی، اختلالات روانتنی و ذهنی، خشونت و پرخاشگری کاهش یادگیری و تمرکز میشود همچنین افزایش زودرنجی را در پی دارد. در این حالت فرد دچار خودبیمارانگاری میشود و احساس نوعی ترس در فرد شکل میگیرد و وسواس به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد. همچنین آلودگی هوا باعث شیوع آلزایمر، دمانش (زوال عقل) و پارکینسون میشود. بهطورکلی به نظر میرسد دستگاه عصبی مرکزی در مقابل با آلودگی هوا آسیبپذیر میشود و بروز اختلالات روحی مانند افسردگی، اضطراب و … را به دنبال دارد. آلودگی هوا بر شخصیت برخی افراد نیز اثرگذار است، بهطور که افرادی که به انجام برخی فعالیتها علاقهمند و برونگرا هستند، درونگرا میشوند.
راهکار
افراد میتوانند در زمان بروز آلودگی هوا به منظور بررسی اختلالات ایجاد بر روان و بهرهگیری از فنهای ساده برای مقابله با آلودگی هوا، در حد یک جلسه از مشاوره و روانشناس کمک بگیرند. همچنین بازیهای فکری، حل جدول و دور همیهای دوستانه و خانوادگی میتواند بر کاهش تأثیر آلودگی هوا بر روان مؤثر باشد اما رانندگی و ورزش در هوای آزاد را کاهش دهند. کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و اولویت دادن به سرمایهگذاری بر سوختهای پاک و بدون کربن دنیایی با سلامت بیشتر و عمر طولانیتر ایجاد میکند.