
اصلاح طلبان برای انتخابات ثبت نام نکردند
در میان شخصیتهای سیاسی درجه اول، شاید تنها از علی مطهری و مسعود پزشکیان (نوابرئیس مجلس دهم) و محمدباقر نوبخت و علیرضا محجوب (دبیران کل حزب اعتدال و توسعه و خانه کارگر) بتوان نام برد که نسبت به پیشثبتنام در انتخابات اقدام کردهاند. از سوی دیگر، درحالیکه گفته میشد احزاب کارگزاران سازندگی، اعتدال و توسعه و خانه کارگر اعضای خود را تشویق به نامزدی کردهاند؛ اما به جز محجوب و نوبخت خبری از نامزدی چهرههای شاخص آنها نشد. سیدحسین مرعشی و محسنهاشمی (دبیرکل و رئیس شورای مرکزی کارگزاران)، محمود واعظی (عضو ارشد حزب اعتدال و توسعه) و علی ربیعی و سهیلا جلودارزاده (از چهرههای اصلی خانه کارگر) از جمله این شخصیتها بودند که روز گذشته به دنبال انتشار اخباری مبنی بر پیشثبتنام انتخابات، این موضوع را تکذیب کردند. علاوه بر این، ظهر دیروز خبرگزاری فارس با انتشار خبری مدعی شد که بسیاری از چهرههای اصلاحطلب و اعتدالگرا در انتخابات ثبتنام کردهاند؛ اما بلافاصله پس از انتشار خبر، موجی از تکذیبها در سایتها و کانالهای خبری راه افتاد و تقریباً همه افرادی که نامشان در این خبر آمده بود، نامزدی خود را رد کردند. مجید انصاری، الیاس حضرتی، محمدرضا عارف، مصطفی کواکبیان، محمدجواد آذریجهرمی، طیبه سیاوشی و محمدعلی وکیلی، از جمله چهرههایی بودند که گزارش خبرگزاری فارس را بهسرعت تکذیب کردند.
اعلام مواضع انتخاباتی کارگزاران
خودداری اغلب اصلاحطلبان از نامزدی انتخابات درحالیبود که سیدحسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران، یکشنبهشب در برنامه تلویزیونی «جهانآرا» در شبکه افق به تبیین مواضع انتخاباتی این حزب پرداخت. مرعشی با اشاره به انتخابات سال جاری گفت: «در بحث انتخابات کاهش مشارکت یک فرآیند است و بالاخره مردم وقتی دست به انتخاب میزنند انتظار دارند که پاسخ مناسبی نسبت به رأیای که دادهاند، دریافت کنند؛ اما در سالهای اخیر مردم با آرایشان پاسخ مناسبی از حضورشان در انتخابات دریافت نکردند». مرعشی در ادامه گفت: «اتفاقی که در انتخابات میافتد، بعضی از محدودیتهایی است که شورای نگهبان ایجاد میکند و ما در بعضی انتخاباتها با نیروهای رده دوم و سوم خود وارد فضای انتخابات میشویم». دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: «سیاست یک پدیده پویاست و مردم با یک امیدی به یک لیستی رای دادند و در انتخابات ۹۶ چهار میلیون به آرای آقای روحانی افزوده شد، اما نتیجه مناسبی دریافت نکردند». مرعشی تصریح کرد: «یک واقعیت بسیار تلخ در ایران وجود دارد و آن هم این است که منتخب مردم بعد از انتخاب غیر از سه چهار ماه اول که پرشور جلو میرفت، یک مرتبه بیانگیزه میشد و آقای روحانی دقیقاً اینگونه بود مسیر حرکتی و عملکردش». وی در ادامه گفت: «اکثر مردم فکر میکنند حزب یعنی نهادی که بیاید لیست انتخاباتی بدهد در صورتی که حزب اساساش این است که باید برنامهها و سیاستهای درست را مطالبه کند». دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: «از نظر بنده محرز نیست آیا جمهوری اسلامی تکحزبی است یا چندحزبی است؟ بهعنوان مثال بنده به احدی از افراد تشکیلاتم نمیتوانم بگویم در انتخابات شرکت کنند». وی خاطرنشان کرد: «تحولات سیاسی در آن سالها طوری جلو رفت که بعد از انتخاب دهم مجلس و دوره دوم ریاستجمهوری آقای روحانی مردم از کارکرد این دو نهاد راضی نشدند و این دو نهاد نتوانستند بهخوبی به خواستههای مردم عمل کنند». مرعشی افزود: «زمانی «تکرار میکنم» آقای خاتمی اثرگذار است که مردم پای کار باشند، چون انتخابهای قبلی به نتیجه درستی نرسیده است، دیگر اینگونه صحبتها تاثیری ندارد». وی افزود: «من شخصاً فکر میکنم برای ایران زمان یک نحله فکری جدید سیاسی فرا رسیده با ویژگی اینکه با مشکلات مردم بتواند صادقانه رفتار کند».
اعلام مواضع انتخاباتی اتحادملت
آذر منصوری، دبیرکل حزب اتحاد ملت، در دومین نشست فصلی رؤسای شعب استانی این حزب با تشریح فضای سیاسی و اجتماعی کشور و ارزیابی تحلیلهای گروههای سیاسی از وضعیت حاکم بر کشور در آستانه برگزاری انتخابات دوره دوازدهم مجلس عنوان داشت: «حفظ، تقویت و احیاء سرمایه اجتماعی باید در دستور کار حزب اتحاد و جریان اصلاحطلب باشد. ما در سالهای گذشته هوشیاری کافی برای حفظ و حراست از سرمایهاجتماعی را نداشتهایم و میان ما و جامعه فاصله افتاده است. اصلاحطلبان باید فاصله خود با جامعه را کم کنند. این ضرورتی است که نهفقط ما بلکه کلیت حکومت و نظام باید دغدغه آن را داشته باشد و از رویکردهای سرمایهسوز که به قهر و شکاف هر چه بیشتر جامعه و حکومت میانجامد، پرهیز کند.» آذر منصوری گفت:«متأسفانه نهتنها شاهد اقدامی در جهت احیای سرمایه اجتماعی و پر کردن این شکافها نیستیم بلکه مسیرهایی کاملاً معکوس در حال طی شدن است وگرنه تصویب و اجرای قانون جدید و پرمسئله انتخابات و در دستور کار قرار گرفتن لایحه حجاب در کمیسیون اصل ۸۵ قرار گرفتن که نشان از عجله داشتن و مخفیکاری طراحان این لایحه دارد، در آستانه سالگرد اعتراضات و انتخابات مجلس از چه تدبیر و عقلانیتی ناشی میشود؟ آیا این سیاستها و رویکردها نویددهنده زمینهسازی حکومت برای مشارکت حداکثری است؟ آیا تصور سیاستگذاران و حکمرانان بر آن است که این سیاستهای انقباضی منجر به افزایش رضایتمندی مردم میشود؟ آیا تنگ گرفتن اقتصادی بر مردم کافی نیست که این حجم از سیاستهای تنگنظرانه و انقباضی بر ابعاد مختلف حیات اجتماعی و سیاسی جامعه اعمال میشود؟ ما برپایی هر چیزی شبیه گشت ارشاد و تشدید دوقطبی در جامعه با مداخله در سبک زندگی مردم را، دو سیاست شکستخورده حاکمیت میدانیم. به راستی تعریف حاکمیت از مردم چیست؟» دبیرکل حزب اتحاد ملت ضمن تشریح مواضع و رویکرد کلان این حزب به مسئله انتخابات آتی عنوان داشت:«با تصویب و اجرای پرشتاب قانون پرمسئله انتخابات و زمانبندی اجرای این قانون تقریباً روشن است که در انتخابات شاهد هیچ اتفاق خاصی نخواهیم بود و همان یکدستی در سال ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ در انتخابات آتی نیز ادامه خواهد داشت و حاکمیت با اقلیت محض، بدون شنیدن صدای اکثریت به یکسانسازی ادامه خواهد داد و این شواهد نشان میدهد تداوم خالصسازی رویه حکومت خواهد بود. اگر تفاوتی نیز باشد در پیچیدهتر شدن شیوه برگزاری و نظارت بر انتخابات است.»