دور تازه ستیز غرب با ایران
گلناز پناهی: جنگ اسرائیل- حماس در حالی چهل و سومین روز خود را سپری میکند که غرب دور تازهای از سیاستهای ستیزه جویانه با تهران را آغاز کرده است.
روزهای اخیر و در حالی که کانون توجه و حمایتهای دولتهای غربی بر شکست محور مقاومت و سقوط حاکمیت حماس در غزه بوده است، حالا دور تازهای از فشارهای سیاسی - دیپلماتیک نیز علیه جمهوری اسلامی ایران در چند سطح آغاز شده است. به نظر میرسد غرب میکوشد هم آهنگ با تحولات جنگ در غزه، به گونهای تهران را با اعمال فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی در وضعیت انجماد قرار داده و چشم انداز تهدیدآمیزی را در این باره مقابل تهران قرار دهد.
فشارهای چند لایه
در هفتهای که گذشت، غرب از یک سو کوشید با محکوم کردن ایران از سوی سازمان ملل متحد در حوزه حقوق بشر، بر بار فشارهای روانی و تبلیغاتی خود بیفزاید. در این حال انتشار برخی گزارشها حکایت دارد از این که که تهران برخلاف توافقهای اسفند ماه گذشته خود با آژانس بین المللی انرژی هستهای برای کاهش غنی سازی اورانیوم 60 درصدی، نه تنها چنین نکرده، بلکه توانایی خود را برای ساخت سه بمب هستهای ارتقاء داده است. همچنین «رافائل گروسی» مدیر کل آزانس بین المللی هستهای با متهم کردن تهران به عدم پای بندی به تعهدات خود به توافق اسفند ماه، گفته است که برنامهای برای سفر دوباره به تهران در آستانه نشست شورای حکام آژانس ندارد و نخواهد داشت. به نظر او هیچ پیشرفتی در تعاملات تهران و آژانس در مدت اخیر رخ نداده است.
تندی کلام رافائل گروسی
سخنان گروسی در حالی است که در روزهای آینده یعنی آوایل آذرماه پیش رو، نشست فصلی شورای حکام آژانس هستهای برگزار میشود. قرار است در این نشست، نتایج توافقهای اسفند ماه گذشته با تهران مورد ارزیابی قرار گیرد. این ارزیابی متکی است بر گزارشی که مدیر کل به شورا ارائه خواهد کرد.
رافائل گروسی در نشست گذشته که خرداد ماه انجام شد، با ناراحتی از آنچه توافق ضمنی میان تهران و واشنگتن پیرامون برخی اختلافهایشان رخ داد، کوشید چنین نشان دهد که آژانس تابع توافقهای سیاسی نیست و بر نگاه فنی خود اصرار داشت. او در نشست گذشته با انتقاد از مماشات در باره ایران، به گونهای دولتهای غربی را برای خودداری از انتشار قطعنامه تنبیهی علیه تهران، نقد کرد. حالا اما به نظر میرسد گروسی میخواهد با بالا گرفتن اختلافات تهران و غرب که جنگ کنونی در غزه آن را سبب شده، امکانی برای زیر فشار قرار دان دوباره تهران فراهم کند.
اقدام پلیس آلمان
اما اقدام پلیس آلمان در تفتیش مراکز اسلامی و به ویژه مرکز اسلامی هامبورگ و تعلیق فعالیت این مراکز به اتهام وابستگی فرهنگی به جمهوری اسلامی، بر شدت فشارهای تازه غرب علیه ایران افزوده است. آلمانیها که به دلیل سابقه تاریخی خود نسبت به یهودیان، خود را مدیون اسرائیل میدانند و از هروسیله برای اثبات دوستی و همراهی خود با اسرائیلیها در هر زمینه؛ حتی کشتار مردم غیر نظامی فلسطینی در غزه، بهره میگیرند، اقدام اخیر خود را علیه مراکز اسلامی با حمایت از اسرائیل و قطع سرانگشتان فرهنگی- سیاسی جمهوری اسلامی در حمایت از حماس توجیه میکنند.
آلمانیها اگرچه برای اقدام خود عله مراکز فرهنگی - اسلامی در نقاط مختلف این کشور دست به تبلیغات گستده زدهاند، اما هنوز هیچ مدرک متقنی را در راستای اثبات اتهامات خود علیه این مراکز ارائه نکردهاند؛ همانگونه که دولت اسپانیا در باره ترور یکی از سیاستمداران خود در مادرید و اتهامات مطرح شده علیه تهران، مدرک و یا شواهد قابل قبول ارائه نکرده است.
دولت آمریکا که البته مهندسی فشارهای عمومی غرب علیه تهران را در اختیار دارد، در دوسطح به گوشه نگه داشتن تهران مشغول است: نخست؛ آرایش نظامی بی سابقه در آبهای خلیج فارس، دریای عمان و نیز مدیترانه. دوم؛ اعمال فشارهای دیپلماتیک توام با برخی امتیازهای محدود از جمله تمدید تبادلات مالی - تجاری میان تهران و بغداد. اگرچه برخی مقامهای امریکایی گفتهاند که در آینده نزدیک محدودیتهای تازهای را برای صادرات نفت ایران اعمال خواهند کرد.
دور تازه مخالفتها با تهران در غرب همراه است با فرایند جنگ در غزه و تلاش برای ایجاد انجماد در هرگونه واکنش اعتراضی ایران به توسعه طلبی ارضی اسرائیل در منطقه.