مذاکرات برجامی در مرحله مشورت!
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در بخشی از صحبتهای خود در ارتباط با موضوع گفتوگوها برای رفع تحریمها و این که آیا در جریان سفر اخیر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی به روسیه در این ارتباط رایزنی و گفتوگو شده است، در نشست خبری با خبرنگاران اظهار کرد: همانطور که هفته پیش مطرح کردم گفتوگوها، تماسها و تبادل پیامهای دیپلماتیک در ارتباط با این موضوع به روشهای مقتضی ادامه دارد.وی ادامه داد: نشستهای بینالمللی معمولاً فرصتی است که ایران در چارچوب نشستهای دوجانبه دیدگاههای خود را با طرفهای مقابل و مرتبط در حوزه برجام بیان میکند و دیدگاهها و پیشنهاداتی که در این زمینه مطرح است را دریافت می کند.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که با توجه به تحولات منطقهای و جهانی، احتمال احیای برجام کمرنگتر از هر زمان دیگری است، اخیرا نشریه انگلیسی آی خبر داد که کاخ سفید در حال بررسی توافق هستهای جدید با ایران در ازای لغو برخی تحریمهای اقتصادی علیه تهران است تا از یک جنگ تمامعیار در منطقه جلوگیری کند.
این منبع بدون ذکر نامش، فاش کرد که یک دیدگاه در داخل دولت این است که رئیسجمهور فرصتی را برای آغاز مذاکرات دیپلماتیک برای احیای مجدد توافق هستهای ایران میبیند. آی ادامه میدهد: «رئیسجمهور جو بایدن همه گزینهها را روی میز نگه داشته است و در نظر دارد تا توافق برای جلوگیری ایران از تولید سلاحهای هستهای بهعنوان بخشی از تلاشهای دیپلماتیک گستردهتر برای جلوگیری از جنگ همهجانبه در خاورمیانه را احیا کند». به گفته منبع مذکور، «تا آنجایی که من درک میکنم، این بهعنوان راهی برای مماشات با اسرائیل و ایران در نظر گرفته میشود». آنطور که رسانه بخشهایی از این گزارش را منتشر کرده، از زبان این منبع آورده که «وزارت امور خارجه ایالات متحده به ما گفته است بایدن به هر طریقی تضمین خواهد کرد که ایران هرگز به سلاح هستهای نرسد». به دنبال این گزارشها، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در پاسخ به این پرسش که آیا بایدن در حال بررسی مذاکرات دیپلماتیک برای احیای مجدد توافق هستهای با ایران است یا خیر؟ صرفا به بیان این جمله کلی و البته تکراری بسنده کرد که «همانطور که رئیسجمهور و وزیر امور خارجه (آنتونی بلینکن) به صراحت گفتهاند، ایالات متحده به هر طریقی تضمین خواهد کرد که ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت». میلر این را هم متذکر شد: «دولت (بایدن) بر این باور است که یک مسیر دیپلماتیک بهترین راه رو به جلو است».
در این بین، منابع آگاهی هم اطلاع دادند که امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل در نیویورک، مذاکراتی را با طرفهای آمریکایی پی گرفته است که اگرچه طیفی از موضوعات مختلف بهخصوص با محوریت بحران غزه را شامل میشود، اما گفتوگوهایی هم درباره احیای برجام با جانشین رابرت مالی صورت گرفته است که نشان میدهد اکنون مذاکرات برجامی، نه توسط علی باقریکنی بهعنوان معاون سیاسی وزارت امور خارجه، بلکه توسط نماینده ایران در حال پیگیری است. در همین حال، حسین امیرعبداللهیان نیز در جمع خبرنگاران در نیویورک خبر داد که درباره لغو تحریمها با آنتویو گوترش، دبیرکل سازمان ملل،
رایزنی کرده است.
افزون بر آن، دوشنبه هفته گذشته بود که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه، در نشست خبری هفتگی خود و در پاسخ به پرسشی درباره سفر اخیر حسین امیرعبداللهیان به عمان و اظهارنظر وی (امیرعبداللهیان) مبنی بر اینکه در این سفر درباره پیشنهاد سلطان عمان در ارتباط با موضوع مذاکرات رفع تحریمها نیز رایزنی و گفتوگو شده است و همچنین در مورد دیگر رایزنیها درباره مذاکرات برجام اظهار کرد: «عمان یکی از کشورهای نقشآفرینی مثبت در روند مذاکرات رفع تحریمها بوده است و سلطان محترم عمان نیز طرحی را در این ارتباط داشتهاند و در چارچوب همان طرح به تلاشهای سازنده و توأم با حسن نیت خود در این زمینه ادامه میدهند».
کنعانی ادامه داد: «در چارچوب استقبال ایران از نقشآفرینی عمان برای گرهگشایی از مذاکرات رفع تحریمها، مذاکرات خوبی بین ایران و عمان در سطوح مختلف ازجمله وزیران امور خارجه دو کشور انجام شده و در سفر اخیر آقای امیرعبداللهیان به عمان، این موضوع نیز انجام شد». این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: «درباره احیای برجام همچنان تماسها و مذاکرات در سطح مذاکرهکننده ارشد ایران با دیگر طرفهای زیربط، چه در اتحادیه اروپا و چه از طریق واسطهها با طرفهای دیگر ادامه دارد».
منبع:آرمان امروز