سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۳
کد خبر: ۶۲۲۶۳۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۰۵ خرداد ۱۴۰۳

برنامه گروه‌های سیاسی برای انتخابات ریاست جمهوری

اصولگرایان هم که در چند انتخابات اخیر در غیاب اصلاح‌طلبان به رقابت درون تشکیلاتی پرداخته بودند، این بار می‌دانند اصلاح‌طلبان عزم جزم برای ورود به میدان را دارند.
روزنو :

برنامه گروه‌های سیاسی برای انتخابات ریاست جمهوری
مطهره شفیعی: در پی سانحه تلخ سقوط بالگرد و درگذشت شهادت‌گونه ریاست محترم جمهور و هیات همراه، تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام برای هشتم تیرماه ۱۴۰۳ از سوی وزارت کشور اعلام شده است. این انتخابات زودهنگام سبب شوکی به فضای سیاسی کشور بود چرا که برای معرفی کاندیداها فرصت کوتاهی دارند و از سویی تمایل ندارند در نقش تماشاچی باشند. حتی اصلاح‌طلبان هم برای ورود به این انتخابات بی‌میل نیستند.

*اصلاح‌طلبان چه می‌کنند؟

برخی احزاب اصلاح‌طلب جلساتی را برای انتخابات 8 تیر برگزار کرده و تصمیماتی دارند. در روزهای اخیر ادعاهایی مبنی بر اینکه پس از شهادت رئیس فقید دولت سیزدهم جلسه‌ای انتخاباتی به میزبانی سیدحسن خمینی در جماران برگزار شده، مطرح شد. اما این ادعا غیرواقعی بوده و آقای سیدحسن خمینی در روز مورد اشاره در این ادعا در تهران نبوده و چنین جلسه‌ای تشکیل نشده است. به گفته‌ نزدیکان سیدحسن خمینی او تا این لحظه تصمیمی برای شرکت در انتخابات ۸ تیر نگرفته است. از سوی دیگر برخی کاندیداتوری حسن روحانی را مفید می‌دانند. در همین راستا معاون امور استان‌ها و رئیس ستاد انتخابات حزب اعتدال و توسعه گفت: نظر آقای روحانی درباره‌ انتخابات هشتم تیرماه این است که احزاب میانه‌رو به شکل فعال وارد صحنه شوند. سیدعلی آقازاده درباره‌ احتمال ثبت‌نام حسن روحانی در انتخابات ۱۴۰۳ اظهارداشت: از نظر بنده ایشان (حسن روحانی) تا این لحظه تمایلی به کاندیداتوری در انتخابات پیش‌رو نشان نداده‌اند و صرفا بر مشارکت فعال در انتخابات تاکید کردند. محمدصادق جوادی حصار، سخنگوی حزب اعتماد ملی هم می‌گوید: تا به حال دو جلسه برای انتخابات ریاست جمهوری آینده تشکیل شده است. تصمیم این حزب در این انتخابات بر این است که اگر گشایش معناداری این بار حاصل شود، «کاندیدای تمام عیار اصلاح‌طلبی» نیز حاضر شود و مابقی احزاب اصلاح‌طلب نیز از او حمایت کنند این حزب نیز از او حمایت خواهد کرد. سخنگوی حزب اعتماد ملی به انصاف‌نیوز گفت: «فعلا هیچ کاندیدایی را به‌عنوان کاندیدای حزبی معرفی نخواهند کرد. البته احتمال دارد در روزهای آینده با یکی، دو تن از گزینه‌های حزبی نیز وارد مذاکره شوند. به شرط میل شخصی این افراد از آن‌ها خواهند خواست که در انتخابات ثبت‌نام کنند.» جوادی حصار مجدد تاکید کرد که تا به‌حال تصمیم‌شان بر این بوده که کاندیدای حزبی نداشته باشند و افزود: با دو گزینه‌ صحبت و مذاکره شده اما هنوز نپذیرفته‌اند که در انتخابات شرکت کنند. جوادی حصار ادامه داد: «بعد از آن دو گزینه دیگر بعید است کاندیدای درون حزبی‌ای داشته باشند که شرایط عمومی ریاست جمهوری را داشته باشد، مورد توجه احزاب اصلاح‌طلب و اعتدالیون و از جانب دیگر مردم قرار بگیرد. او بازهم تکرار کرد که اگر جبهه‌ اصلاحات به گزینه‌ای برسد و آن گزینه شرایط احراز اثبات اصلاح‌طلبی را داشته باشد حتما از او حمایت خواهند کرد.» بنابراین سایر احزاب اصلاح‌طلب هم به احتمال زیاد همانند اعتماد ملی منتظر تصمیم جبهه اصلاحات هستند، اما نظر این جبهه چیست؟ جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات از تشکیل جلسه‌ فوق‌العاده‌ این جبهه در روز یکشنبه، ۶ خرداد ۱۴۰۳، خبر داد و گفت: «طبیعتا یکی از موضوعات این جلسه انتخابات هشتم تیر خواهد بود.» به‌نظر می‌رسد کاندیدای نهایی اصلاح‌طلبان از میان محمدرضا عارف، محمدجواد ظریف، مسعود پزشکیان، عبدالناصر همتی، محمدباقر نوبخت، محسن مهرعلیزاده و محسن هاشمی معرفی شود.

*چالش همیشگی اصولگرایان برای رسیدن به پاستور

اصولگرایان هم که در چند انتخابات اخیر در غیاب اصلاح‌طلبان به رقابت درون تشکیلاتی پرداخته بودند، این بار می‌دانند اصلاح‌طلبان عزم جزم برای ورود به میدان را دارند. تا به امروز از محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، محسن رضایی میرقائد، علیرضا زاکانی، محمود احمدی‌نژاد، پرویز فتاح، محمد مخبر، غلامعلی حدادعادل، سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، مهرداد بذرپاش و حتی مصطفی میرسلیم به‌عنوان کاندیداهای احتمالی این جریان یاد شده است. از میان کاندیداها زاکانی و قالیباف بیش از سایرین مطرح هستند. شهردار تهران همیشه یکی از گزینه‌های بالقوه ریاست جمهوری بوده، برخی از شهرداران با همین انگیزه پا به ساختمان بهشت می‌گذارند که مقصد بعدی‌شان پاستور باشد. اصطلاحا می‌گویند شهرداری تهران برای شهرداران مثل شهرداری پاریس برای ژاک شیراک است که توانست از آنجا به ریاست جمهوری فرانسه برسد. محمود احمدی‌نژاد تنها شهرداری بوده که توانسته به ریاست جمهوری برسد. محمد باقرقالیباف شهردار 12 ساله تهران هم در دوره شهرداری دوبار نامزد شد اما موفق به پیروزی در انتخابات نشد. او در انتخابات مجلس نتوانست در صدر قرار گیرد و به مقام چهارم رسید که همین موضوع سبب ابهاماتی در تداوم ریاست او بر مجلس شد. اکنون این سوال مطرح است که آیا ناکامی در مجلس سبب کاهش امید به پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری می‌شود یا خیر. از سوی دیگر هنوز برخی افراد جامعه حامی احمدی‌نژاد هستند و او مانند همیشه امید به حضور در انتخابات را دارد.

*3 میانه‌رو نزدیک پاستور

علی لاریجانی گزینه دیگری است که احتمال دارد در صورت حضور در انتخابات پیروز شود. یکبار دیگر علی لاریجانی این شانس را دارد که بتواند با تایید احتمالی توسط شورای نگهبان وارد صحنه انتخابات ریاست جمهوری بشود. او هم اکنون به‌عنوان مشاور رهبری، عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی فعّالیت می‌کند. لاریجانی ساعت ۸ صبح ۲۵ اردیبهشت با حضور در وزارت کشور برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نامزد شد ولی در نهایت توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شد و طبق بیانیه‌ای خبر داد بر حسب وظیفه کاندید شده بود البته حاشیه‌هایی درباره دلایل ردصلاحیتش شکل گرفت به نحوی که رهبری در نماز جمعه به این موضوع اشاره کردند. اسحاق جهانگیری چهره جنجالی مناظره‌های انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ بود و در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ردصلاحیت شد. اسحاق جهانگیری هم از کاندیداهای مطرح است. او ششمین معاون اول رئیس‌جمهور ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم فعالیت می‌کرد و کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری ۱۴۰۳ خواهد بود. جهانگیری رسما برای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران نامزد شد، صلاحیت وی توسط شورای نگهبان تأیید شد و توسط وزارت کشور در شامگاه سی و یکمین فروردین ۱۳۹۶ اعلام گردید. جهانگیری در روز ۲۵ اردیبهشت با ورود به ساختمان وزارت کشور، به‌صورت رسمی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ثبت کاندیداتوری کرد سرانجام صلاحیت او توسط شورای نگهبان احراز نشد. مسعود پزشکیان هم درصورت تایید شورای نگهبان شانس بالایی برای ریاست جمهوری دارد. پزشکیان هم‌اکنون به‌عنوان نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی فعالیت می‌کند و در ادوار‌های هشتم، نهم و دهم نیز حضور داشت. پزشکیان در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ و در آخرین روز ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۳۹۲) با حضور در وزارت کشور در این انتخابات نام‌نویسی کرد، اما از کاندیداتوری انصراف داد. پزشکیان در آخرین روز ثبت‌نام نامزدهای انتخاباتی، اقدام به ثبت‌نام برای نامزدشدن در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران کرد که در نهایت او توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شد.

 

منبع:آرمان ملی

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز