حمله زنان پلیس به دختران نوجوان
انتشار ویدیوی برخورد خشن مأموران زن طرح نور با دو دختر نوجوان واکنش بسیاری را در داخل و خارج در پی داشت. ماجرا از این قرار است که زنان چادری برای اجرای طرح نور که طرح مندرآوردی، وزارت کشور است، دو دختر نوجوان را که زیر سن قانونی بودهاند در یکم تیر امسال حمله کردند و آنها را با زور به داخل خودروی نیروی انتظامی انداختند. مانند گوسفندانی که سوار ماشین می کنند! پرسش از بانیان طرح نور این است که وقتی در پذیرش اصل دین اجبار نیست، چگونه شما میخواهید فروع دین را به اجبار به مردم تحمیل کنید؟ آیا بانیان طرح نور و طرحهای مشابه که همه با شکست مواجه شده، میدانند که اجرای این طرحها قانونی نیست! تنها قانون درباره حجاب تبصره 638 قانون مجازات اسلامی است. پا روی قانون نگذارید، بیقانونی خطرناک است. بقیه طرح ها من در آوردی و غیرقانونی است.
ضربو جرح
پلیس در اطلاعیهای نوشت: «این ویدئو مربوط به یکم تیرماه سال ۱۴۰۳ است و در آن مأموران به دو خانمِ جوان در خصوص پوششِ نامناسب و کشف حجاب تذکر داده که متأسفانه با فحاشی و الفاظِ ناروا روبرو شدند. در تعاقب هر دو نفر در خیابانِ وطن پور مجدداً با پوششِ نامناسب مشاهده شدند که در حینِ انتقال به خودرو با عوامل انتظامی مجادله و کشمکش رخداده و بر اثر مقاومت، جراحتی جزئی دریکی از این افراد ایجاد شد. پس از بروزِ حادثه، ویدئو گرفتهشده توسط پلیس و فیلم دوربینِ مداربسته خیابان برای شفافسازی به مقام قضایی تحویل داده شد. پلیس رفتار اینچنینی توسط عوامل انتظامی را در چارچوب استانداردهای کُنشی و عملیاتی خود ندانسته و پرونده در دستگاه قضایی و بازرسی فراجا مفتوح و در حال بررسی است.»
احضار مأموران متخلف
کرمی، دادستان نظامی استان تهران درباره فیلم منتشرشده از برخورد پلیس با این دو دختر جوان گفت: «با آغاز تحقیقات، بازپرس ویژه، دستور جمعآوری کلیه ادله و مستندات ازجمله استخراج فیلم دوربینهای مداربسته اطراف را به منظور ثبت در پرونده، به ضابطین خاص صادر کرد. از اولین اقدامات این پرونده، شناسایی و معرفی مأموران حاضر در صحنه بود که با همکاری خوب صورت گرفته از سوی فراجا، مأموران حاضر، شناسایی و به نحو قانونی احضار شدهاند. بازپرس صرفاً دستور استخراج فیلم برای ثبت در پرونده را صادر کرده و دستور یا مجوزی برای تحویل آن به شاکی یا وکیل وی یا انتشار آن در رسانهها صادر نکرده است. ضمناً فیلم منتشره از زاویهای متفاوت از فیلم موجود در پرونده است.»
برخورد امنیتی نتیجه ندارد
محمدرضا جوادی یگانه، جامعهشناس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مسئله را همانگونه که ایجادشده نمیتوان حل کرد. بیتوجهی به عرف، ملازم و مساوی دانستن حجاب با عفاف، یککاسه کردن بیحجابی با برهنگی، پرش مداوم از شرع به قانون و بالعکس، و سپردن امر اجتماعی به نیروی انتظامی، مسئله حجاب را بحرانی کرده. موضوع اجتماعی، راهحل اجتماعی دارد نه امنیتی.»
ضربه به سرمایه اجتماعی
محمد فاضلی جامعهشناس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تصاویری که از حمله مأموران به دو دختر این سرزمین منتشرشده و حرفهای انسیه خزعلی درباره تصمیمات گشت ارشاد و طرح نور نشان میدهد وزیر کشور شرمآوری را از منظر نگاه به زنان و حقوق شهروندی را تجربه کردهایم. نابودگر ثبات اجتماعی و سرمایه اجتماعی.
دلجویی از دختران
محمدعلی ابطحی، در یادداشتی تلگرامی در واکنش به برخورد تند گشت ارشاد با دو دختر نوجوان نوشت: «دختران نوجوان که تصاویرشان منتشرشده که عدهای خانم پلیس به آنها برای دستگیری هجوم میآورند، جوری که گویا قاتل هنیه را پیداکردهاند! غیرت هر انسانی را تحریک میکند.
عدم اجرای قانون
محمدجواد آذری جهرمی، عضو کابینه دولت روحانی در واکنش به فیلم منتشرشده از برخورد مأموران گشت ارشاد با دختر جوان در کانال تلگرامی خود نوشت: «دیروز با دو تن از فرماندهان فراجا در باب فیلم منتشرشده در فضای مجازی صحبت کردم. رویکرد آنها در خصوص این رخداد، خارج از قاعده بودن آن در اجرای قانون و تأکید بر نادرست بودن برخورد و ارجاع آن به بازرسی برای رسیدگی به تخلف مزبور بود. پیشنهاد کردم حالا که این رویکرد مثبت در فراجا وجود دارد، اولا نتیجه رسیدگی به اطلاع عموم مردم برسد و نمایندگان ارشدی از سوی فراجا، از خانواده دخترها و افکار عمومی، دلجویی کنند. پلیس ضامن امنیت عمومی کشور است و رویکردهای تقابل ایجادکننده بین پلیس و مردم حتماً به سود کشور نیست. شریک و رفع کننده غمها و غصههای آنها در برخی نا عدالتیهای موجود باشید.»