به روز شده در: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۳
کد خبر: ۶۳۹۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۳ - ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
امروز «پزشکیان» برای دفاع از کابینه پیشنهادی به مجلس می‌رود

فضای مه‌آلود مجلس در تایید و رد وزرا

راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس، پس از برگزاری دو نشست برای ارزیابی وزرای پیشنهادی مربوط به این کمیسیون، وزاری پیشنهادی «فرهنگ و ارشاد اسلامی» و «ورزش و جوانان»، گفته آنها توانستند با اکثریت آرا تایید کمیسیون را برای برنامه‌های خود برای تصدی وزارتخانه‌های مربوطه بگیرند، اما وزیر پیشنهادی «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی»، نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند.
روزنو :

فضای مه‌آلود مجلس در تایید و رد وزرا

آفاق فقیهی: امروز قرار است «مسعود پزشکیان» برای دفاع از کابینه خود به مجلس برود. اما فضای مجلس هم مانند بیرون، چندان مشخص و شفاف نیست. همانقدر که بازخوردهای انتخاب وزرای دولت پزشکیان در نظر سیاسیون دچار افت و خیز اظهارنظر قرار گرفته، رای اعتماد مجلس به آنها نیز مورد تردید است و اظهارات ضد و نقیض در این‌باره از سمت نمایندگان فضای مه آلودی را پیش روی کابینه به تصویر کشیده.


در روزهای گذشته، بعد از رونمایی اختلافات درونی دولت درباره پیشنهاد وزیر کشور، همچنین وزرایی منتسب به دولت رئیسی که گفته شده از دلایل کناره‌گیری ظریف هم بوده، نمایندگان ابتدا با استقبال از ترکیب کابینه اعلام رضایت نسبی خود را اعلام کردند، اما به نظر می‌رسد در روزهای بعد ورق برگشت و نگاه امنیتی و سیاسی غالب شد. اعلام اینکه 6 یا 8 نامزد وزارت از مجلس رای نخواهند گرفت یا برخی نمایندگان به افراد زاویه‌دار با انقلاب رای نخواهند داد جملاتی است که چهارشنبه و پنج‌شنبه گذشته بیشتر شنیده شده و در کنار اخبار رسمی از فراکسیون‌ها تناقض آشکاری با روایت‌های خبری درون مجلس دارد.


 فضای متزلزل مجلس برای رأی دادن به کابینه از آن جهت متفاوت است که مجلس دوازدهم نیز ترکیب غالب چندان مشخصی ندارد و امکان هرگونه تغییر در روز رأی‌گیری وجود دارد. حضور 50 – 60 نماینده تندرو از حامیان دولت سایه و جبهه پایداری در کنار اصولگرایان حامی قالیباف که تعداد آنها در مقایسه با مجلس قبل کمتر شده، همچنین وجود نمایندگان مستقل و اصلاح‌طلبی که شناسنامه حزبی یا جریانی گل‌درشتی ندارند و ممکن است در جریان رأی‌گیری با برخی اصولگرایان و مستقلین یا حتی تندروها حل شوند و بر آرای نهایی تاثیر بگذارند، شرایط پیچیده‌ای را ایجاد کرده که شاید تا چهارشنبه این هفته بارها اظهارات نظرات خود را تغییر دهند. بعد از موضوع استعلام‌های امنیتی که مورد نظر کمیسیون امنیت ملی مجلس بود و در این باره برخی وزرا در جلسه‌ای پرتنش حضور داشتند، در روزهای گذشته اخبار نسبتا متفاوتی از کمیسیون‌ها منتشر شد.


*مخالفت ۱۶ عضو یک کمیسیون با وزیر پیشنهادی نفت!


یکی از اعضای کمیسیون انرژی گفته؛ پاک‌نژاد شرایط عمومی را داشته اما در دفاع از برنامه‌های خود نتوانست موارد مورد نظر کمیسیون را ارائه دهد و در پایان بعد از رأی‌گیری نتوانست نظر کمیسیون را  جلب کند. از ۲۳ نفر تنها ۷ نفر به ایشان رأی مثبت دادند. غلامرضا دهقان، گفت: «در جلسه کمیسیون تخصصی انرژی، وزیر پیشنهادی برنامه کامل، جامع، منسجم و راهبردی که مورد نظر کمیسیون تخصصی بود ارائه نکرد.با توجه به اهمیت موضوع و جایگاه کمیسیون انرژی و وزارت نفت، فردی که باید در راس وزارتخانه نفت قرار بگیرد که از لحاظ مدیریتی توانمند و از لحاظ تخصص دارای تجارب کافی باشد و نهایتاً همراه با برنامه‌های کلی و اصول کلی نظام و در خط ولایت و رهبری حرکت کند.» اما احمد فاطمی عضو کمیسیون اجتماعی در این‌باره گفته است: «برخی از نمایندگان مدعی‌اند که محسن پاک‌نژاد وزیر پیشنهادیِ نفت؛ چهره نزدیک به آقای زنگنه وزیر پیشین نفت است اما آقای پاک‌نژاد این موضوع را تکذیب کرده .» این گمانه نشان می‌دهد که جای پای تندروها در کمیسیون‌های مختلف مجلس سفت است و احتمال اینکه در رای‌گیری‌های نهایی جو مجلس را در نهایت تغییر دهند، وجود دارد.


او در گفت‌وگو با اقتصاد ۱۰۰، افزود: در مجموع فرایند مجلس درباره سه نفر از وزرا ممکن است چندان مثبت نباشد. به بیان دیگر اکثریت وزرا به احتمال زیاد رأی اعتماد را از نمایندگان مجلس دریافت خواهند کرد اما آنچه در راهروها و گپ و گفت‌های خصوصیِ نمایندگان شنیده می‌شود به احتمال زیاد، دو یا سه نفر از وزرای پیشنهادی رأی اعتماد نخواهند گرفت.


این نماینده در پاسخ به این سوال که دیدگاه نمایندگان درباره سایر وزرا به ویژه وزیر پیشنهادی نفت چگونه بوده است؟ تصریح کرد: برخی از نمایندگان مدعی‌اند که محسن پاک‌نژاد وزیر پیشنهادیِ نفت؛ چهره نزدیک به آقای زنگنه وزیر پیشین نفت است اما آقای پاک‌نژاد این موضوع را تکذیب کرده است. بیشتر جریان پایداری‌ها این‌گونه بحث‌ها را مطرح می‌کنند و با وی مخالف هستند.


او در پاسخ به این سوال که آیا پایداری‌ها و تندروها تاکنون توانسته‌اند نظر سایر نمایندگان را جلب کنند؟ اشاره کرد: تاکنون نتوانسته‌اند نظر نمایندگان را به سمت خود جلب کنند.   
تایید 16 وزیر در کمیسیون اجتماعی
در همین‌حال پنج‌شنبه(پریروز) سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس همچنین درباره جمع‌بندی جلسات ارزیابی وزرای پیشنهادی گفت: طی سه روز و در جریان تشکیل جلسات ارزیابی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در مجلس، کمیسیون اجتماعی نیز در خدمت ۱۹ وزیر پیشنهادی بود و تقریباً همه وزراء جز وزرای پیشنهادی نفت، امور اقتصادی و دارایی و بهداشت و درمان از نظر اکثریت اعضای کمیسیون اجتماعی مورد قبول واقع شدند.


صالحی امیری زیر تیغ مخالفت نمایندگان


راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس، پس از برگزاری دو نشست برای ارزیابی وزرای پیشنهادی مربوط به این کمیسیون، وزاری پیشنهادی «فرهنگ و ارشاد اسلامی» و «ورزش و جوانان»، گفته آنها توانستند با اکثریت آرا تایید کمیسیون را برای برنامه‌های خود برای تصدی وزارتخانه‌های مربوطه بگیرند، اما وزیر پیشنهادی «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی»، نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند.


وی ادامه داد:  «سیدرضا صالحی امیری، وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند و اعضای کمیسیون وی و برنامه‌های او برای وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را تأیید نکردند و مورد تصویب کمیسیون قرار نگرفت.»


فشار مستمر تندروها ادامه دارد


با این وجود برخی نمایندگان معتقدند که وزرای معرفی شده از سوی پزشکیان بر اساس وعده‌هایی که داده بود، فراجناحی است در حالیکه برخی نمایندگان تندرو در مجلس همچنان بر ساز مخالفت می‌زنند و رسانه‌های تندرو نیز با زاویه‌دار دانستن برخی وزرا این نقد را تکرار می‌کنند که نباید مجلس زیر بار برخی اسامی پیشنهادی برود. خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه نوشته، استعلام همه وزرای پیشنهادی آقای پزشکیان توسط نهادهای امنیتی مثبت اعلام شده است. برخی شبهات و خطاهای سیاسی که درباره تعداد معدودی از وزرای پیشنهادی نیز مطرح بود با ابراز پشیمانی و توضیحات آن‌ها برطرف شده است.


اما روزنامه کیهان پنج‌شنبه نوشت «پاسخی که از نمایندگان انتظار می‌رود آن که، از زاویه‌دار‌های معرفی شده به خاطر ابراز پشیمانی آن‌ها تشکر و قدردانی کنند و به آن‌ها اعلام فرمایند که با توجه به حساسیت و جایگاه کلیدی پست وزارت نمی‌توانند با وزارت آن‌ها موافقت کنند و کوتاه سخن آن که بگویند؛ شما اشتباه کرده و اکنون پشیمانید پس انتظار نداشته باشید ما نیز با پذیرش شما به عنوان وزیر، مانند شما دچار اشتباه شویم و بعد‌ها بازهم مانند شما ابراز پشیمانی کنیم!»


با این وجود نمایندگان مستقل و طیف مقابل تندروها نگرش مثبتی به اعضای کابینه دارند و اعتقاد آنها براین است که فراجناحی بودن دولت پزشکیان مزیتی است که باید برآن صحه گذاشت. محمدمهدی فرودین در گفت‌وگو با ایلنا، درباره وزرای پیشنهادی از سوی رئیس دولت چهاردهم گفت: «معتقدم آقای پزشکیان به وعده‌هایی که دادند عمل کردند و نگاه خوبی برای معرفی افراد داشتند.»


نماینده فارس در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: «شاید یک اشکالاتی مطرح شود که حالا برخی سهم استانی را در نظر می‌گیرند، اما معتقدم تا حدودی انتظارات برآورده شده است با این حال مجلس باید تصمیم بگیرد.»


وی درباره این‌که در صحن مجلس هنگام خواندن نام برخی از وزرای پیشنهادی تعدادی از نمایندگان عدد ۲ را می‌گفتند و مخالفت خودشان را بیان می‌کردند، آیا این مخالفت‌ها در جلسه رأی اعتماد هم باقی خواهند ماند، بیان کرد: «شاید بعضی‌ها هنوز آن شناخت کافی را ندارند و شاید بعضی‌ها هم شناخت دقیق داشته‌اند که این صحبت‌ها را کرده‌اند. این کمیسیون‌ها هستند که برنامه وزرا را بررسی می‌کنند و نظر می دهند.»


مخالفان اندک و پرسرو صدای وزیر کار


«سید فرید موسوی» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اقبال نمایندگان نسبت به گزینه پیشنهادی وزرات تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان کرد: «آقای میدری هم تجربه هم سوابق و هم نگاهش در حوزه اجتماعی کاملا متناسب با ماموریت‌های وزارت کار است. در این حوزه با خیل عظیم بنگاه‌ها و ماموریت‌های اجتماعی مواجه هستیم و آقای میدری سال‌ها در حوزه رفاه کار کرده و کاملا با این مسائل آشنایی دارد.»


وی افزود: «در سال‌های اخیر انتقادات زیادی به سیاست‌های مجموعه‌های تابعه وزارت کار مطرح شده است و آقای میدری موضع‌گیری‌هایش همواره در راستای مبارزه با فساد بوده و در این حوزه بر شفافیت تاکید داشته است.»


وی در خصوص نظر کمیسیون متبوع خود درباره وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: «اکثر اعضای کمیسیون و حتی کمیسیون‌های تخصصی مرتبط با وزارت کار موافق حضور آقای میدری در کابینه دولت هستند، طبیعی است که برخی مخالفان هم سعی کنند مخالفت‌ها را بزرگ‌تر از چیزی که هست جلوه دهند اما نگاه تخصصی و تجارب میدری در حوزه رفاه چیزی نیست که از دید همکارنم در مجلس مغفول مانده باشد.»


موسوی یادآور شد: «فراموش نکنیم که آقای رئیس‌جمهور تاکیدش بر عمل به وعده‌ها بود و طبیعتا با این ترکیب می‌تواند به وعده‌های خود عمل کند، ما باید مراقبت کنیم تا وعده‌های رئیس‌جمهور محقق و امید در جامعه ایجاد شود.»

عکس روز
خبر های روز