برای مخالفان فیلترینگ هم فرصت اعتراض مهیا شود
آرمان امروز- مبینا زرندی: چندی پیش، موافقان فیلترینگ در تجمعی کوچک اما با حواشی بزرگ حضور یافتند. با وجود اینکه، طبق گزارش رسانهها، تعداد حاضران در این تجمع کمتر از ۲۰۰ نفر بود، بازتاب این رویداد بهگونهای بود که اخبار آن تا شبکهها و رسانههای مهم نیز منتشر شد. تجمعکنندگان خواستار مسدودسازی شبکههای اجتماعی تلگرام، اینستاگرام، واتساپ و ایکس در ایران بودند.
با توجه به شرایط موجود، لازم است مخالفان فیلترینگ نیز تجمعاتی را برگزار کنند و دولت و نهادهای حکومتی باید مجوزهای قانونی را برای این تجمعات صادر کنند تا این فعالیتها در چارچوب قانون و با رعایت هنجارها انجام شود. در عرصه سیاسی و اجتماعی، باید آمادگی شنیدن و تحمل نظرات مخالف را داشته باشیم و از طریق تبیین و تحلیل، به درک بهتری از دیدگاهها برسیم. اکنون که تجمع موافقان فیلترینگ برگزار شده و نظرات خود را بیان کردهاند، باید زمینهای نیز برای مخالفان فراهم شود تا آنان بتوانند دیدگاههای خود را بهطور آزادانه مطرح کنند.
در این خصوص آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات با انتشار یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «امروز موافقان فیلترینگ در کمال آرامش تجمع اعتراضی برگزار کردند و هر چه خواستند گفتند و شعار دادند. آیا چنین امکانی برای مخالفان فیلترینگ هم وجود دارد؟»
همچنین دیگر فعالان سیاسی نیز موافق برگزاری تجمع مخالفان فیلترینگ بودند تا عدالت نیز در این خصوص برقرار شود.
جواد امام، فعال سیاسی نیز در این خصوص چندی پیش بیان کرد: « فراخوان مخالفان رفع فیلترینگ در کانالهای تلگرامی و سایر اپلیکیشنهای فضای مجازی! به احقاق حق آنها و تجمع در مقابل سازمان فناوری اطلاعات ایران منجر شد.
به اطلاع میرساند مطابق اصل ۲۷ قانون اساسی، حزب مجمع ایثارگران بنا دارد در هفته آتی در مکان مذکور تجمعی برگزار کند و در راستای حمایت از وعدههای رئیسجمهور و مطالبات اکثریت جامعه، رفع فیلترینگ را خواستار شود.
خواهشمند است مانند حقی که برای منتقدان رفع فیلترینگ قائل شدید، حق منتقدان را بهرسمیت شناخته و تمهیدات لازم را جهت برگزاری این تجمع فراهم آورید.»
گفتنی است باید در جامعه فضایی فراهم شود که موافقان و مخالفان هر پدیدهای بتوانند بدون اقدام به خشونت، مطالبات خود را بیان کنند و به سوی فضایی آزادتر و منطبق بر قوانین کشور پیش برویم.
سجاد سالک، فعال سیاسی به آرمان امروز گفت:گروهی موسوم به مخالفان رفع فیلتر فرصت یافتند تا دیدگاههای خود را بیان کنند. این امر، فینفسه از آن جهت که هر گروهی باید امکان ابراز عقیده و دیدگاه خود را داشته باشد، قابل تحسین است. با این حال، اشکال یا خلط مبحث آنگاه پدیدار میشود که این افراد یا حامیانشان تصور کنند میتوانند با اتکا به این تجمع کوچک و محدود، سیاستگذاریهای کلان کشور را تحت تأثیر قرار دهند. مسئله اصلی این است که همه شهروندان باید مجاز باشند تا نظرات خود را درباره موضوعات مختلف از طریق بسترهای گوناگون، نظیر رسانههای عمومی، شبکههای اجتماعی یا برگزاری تجمعات مسالمتآمیز، ابراز کنند. با این حال، باید توجه داشت که قرار نیست شیوه اداره حکومت توسط گروههای اقلیتی با صدای بلند تعیین شود.
وی افزود: ما بهتازگی در چند ماه اخیر، انتخاباتی برگزار کردیم که در آن، کاندیدایی که صریحاً مواضع خود را پیرامون فضای مجازی، فیلترینگ و اینترنت بیان کرده بود، توانست اکثریت آرای مردم را کسب کند. این نکته باید حجتی قطعی برای تعیین سیاستگذاریها در حوزههای مختلف باشد. هنگامی که مردم نظریات دو کاندیدا را در دور دوم انتخابات با دقت مقایسه کردند و در نهایت یکی از آنها توانست اعتماد اکثریت را جلب کند، باید مدل پیشنهادی آن کاندیدا و طرفدارانش در سیاستگذاریها ملاک قرار گیرد.
این فعال سیاسی با اشاره به برنامههای رفع فیلترینگ دکتر پزشکیان در انتخابات گفت: از قضا، موضوع اینترنت و فیلترینگ یکی از مواردی بود که آقای دکتر پزشکیان با صراحت موضعگیری کرد و مخالفت خویش را با رویههای جاری ابراز داشت. برگزاری تجمعاتی در مخالفت با رفع فیلترینگ، بهنوعی نادیده گرفتن قواعد دموکراسی و زیر پا گذاشتن توافقات اساسی از سوی اقلیتی است که حاضر نیستند به اراده اکثریت جامعه که بهصراحت در انتخابات اعلام شد، تمکین کنند.
وی اینگونه ادامه داد: از اینرو، گرچه شایسته است که دولت زمینهای برای ابراز نظرات مخالفان رفع فیلتر نیز فراهم آورد، اما در اصل، ضرورتی به این امر وجود ندارد. چرا که ما بهتازگی از انتخاباتی عبور کردهایم که در آن نظر اکثریت مردم بهصورت گسترده بیان شده است. بنابراین، ضمن احترام به حق تمامی آحاد جامعه و گروههای مختلف، از جمله اقلیتها، در ابراز دیدگاههایشان، نباید از یاد برد که در یک نظام مردمسالار، اقلیت مجاز نیست برای اکثریت تعیین تکلیف کند. چنین رویهای نه تنها اصل دموکراسی و انتخابات را زیر سؤال میبرد، بلکه نوعی اهانت به اکثریت شهروندان بهشمار میآید. این فعال سیاسی با اشاره به حقوق شهروندان برای بیان مطالبات خود مطرح کرد: اگر بنا باشد برخی افراد در موضوعات جزیی، مانند رفع فیلترینگ، تجمعاتی را بهمنزله نوعی وزنکشی تلقی کنند، آنگاه باید این فرصت به گروههایی با دیدگاههای مخالف نیز داده شود تا نظرات خود را مطرح کنند. با این حال، با توجه به برگزاری یک انتخابات سالم و قانونی که همه چیز را شفاف ساخته است، حجت کامل شده و چنین تحرکاتی نباید بهانهای برای نقض حقوق اساسی شهروندان باشد. سالک در پایان خاطر نشان کرد: فارغ از تجمعات برگزارشده و نظرات ابرازشده، هیچ فرد یا گروهی حق ندارد به بهانه برگزاری تجمع، آزادیهای دیگر شهروندان را محدود کند یا تهدیداتی علیه آنها مطرح سازد. از این رو، به باور من، مسیر روشن اکثریت جامعه واضح است و دولت آقای پزشکیان موظف است مطابق با وعدههایی که در انتخابات داده بود، در مسیر احیای حقوق و آزادیهای شهروندان و رفع فیلترینگ از فضای مجازی و تسهیل دسترسی عمومی، گامهای مثبتی بردارد.