به روز شده در: ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
کد خبر: ۶۵۶۱۷۷
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۳ - ۱۲ آبان ۱۴۰۳
۳ سناریوی پیش روی دولت درباره قیمت بنزین

این اتفاق برای قیمت بنزین می افتد، سه سناریوی دولت لو رفت

طبق این خبر، دولت قرار است بنزین را با سه نرخ ۲.۱، ۴.۲ و ۳۵ هزار تومان به داخل کشور بفروشد. پیگیری‌های خبرنگار فرهیختگان از اعضای کمیسیون تلفیق و کمیسیون انرژی مجلس این خبر تایید نشده است
روزنو :

این اتفاق برای قیمت بنزین می افتد، سه سناریوی دولت لو رفت

رئیس جمهور دیروز و در حاشیه نشست مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا قیمت بنزین در سال آینده افزایش می یابد یا نه، بر رعایت عدالت در توزیع یارانه سوخت تاکید کرد .

روزنامه خراسان نوشت: آن چه از اظهارات پزشکیان به طور کلی بر می آید، این است که یارانه بنزین می‌بایست به طور عادلانه تری به مردم اختصاص یابد.

طبق این خبر، دولت قرار است بنزین را با سه نرخ ۲.۱، ۴.۲ و ۳۵ هزار تومان به داخل کشور بفروشد. پیگیری‌های خبرنگار فرهیختگان از اعضای کمیسیون تلفیق و کمیسیون انرژی مجلس این خبر تایید نشده است

خراسان نوشت در این زمینه در سال های اخیر حداقل سه سناریو مطرح شده و یا قابل طرح است:

۱-افزایش نرخ بنزین با سهمیه های کنونی و اختصاص منابع حاصل از آن به یارانه بگیران: طبق این سناریو، سهمیه های کنونی بنزین حفظ می شود، منتهی قیمت بنزین برای بنزین یارانه ای و آزاد افزایش می یابد. منابع به دست آمده از این اقدام در قالب افزایش یارانه به یارانه بگیران اختصاص خواهد یافت.

۲-بنزین سه نرخی: در این سناریو، به طبقات سهمیه بنزین کنونی (یعنی بنزین یارانه ای و آزاد) یک بنزین نرخ آزاد با نرخ بالاتر اضافه خواهد شد تا به این ترتیب عملاً یارانه مصرف کنندگان بیش از الگو کاملاً حذف شود. این اقدام موجب خواهد شد تا لااقل بی عدالتی در زمینه یارانه بنزین، بیشتر نشود.

۳-اختصاص یارانه بنزین به هر ایرانی: طبق این سناریو، بنزین به هر ایرانی تعلق خواهد یافت. به عنوان مثال به هر ایرانی روزانه یک لیتر (ماهانه ۳۰ لیتر) بنزین اختصاص می یابد. خانوارها خواهند توانست بنزین مازاد بر نیاز خود را به نرخ آزاد یا توافقی در یک بازار به دولت و یا افراد دیگر بفروشند. نظیر چنین طرحی پیشتر در منطقه آزاد کیش و به طور آزمایشی اجرا شده است.

در همین رابطه روزنامه فرهیختگان نوشت

سهمیه سوم؛ یک مدل پیشنهادی برای توزیع عادلانه‌تر یارانه بنزین

حال سؤال اصلی اینجاست که راهکار پزشکیان برای رفع ناترازی بنزین و همچنین توزیع عادلانه یارانه آن چه می‌تواند باشد؟ به نظر می‌رسد دولت می‌تواند معضل فعلی بنزین را در قالب دو سناریو طراحی و اجرا کند تا هم مقداری از مشکلات فعلی ناترازی بنزین کاسته شده و هم فشار اقتصادی به مردم وارد نشود. چهارچوب کلی این راهکار می‌تواند در قالب مدل سهمیه سوم تعریف شود که در دو سناریو قابل اجراست.

سناریوی اول

در این مدل، قیمت سهمیه اول و دوم ثابت باقی می‌ماند اما میزان دو سهمیه اول و دوم به گونه‌ای تعریف می‌شود که کل مصرف بنزین خودروها در این دو سهمیه با تولید داخلی بنزین معادل روزانه ۱۰۵ میلیون لیتر پاسخ داده شود. حال برای مصرف مازاد بر این دو سهمیه، قیمت بنزین به نرخ وارداتی تعریف می‌شود و به اصطلاح سهمیه سومی با قیمت وارداتی تعیین می‌شود. در این شرایط مصارف خارج از الگوی دو سهمیه اول و دوم، با قیمت فوب واردات شده و با همان قیمت نیز در داخل کشور به فروش می‌رسد. طبق برآوردها، اصابت سهمیه سوم با تقریب خوبی به سه دهک بالای جامعه خواهد بود و نیاز مابقی مردم با همان سهمیه اول و دوم تأمین می‌شود. نمودار این گزارش نشان می‌دهد مصرف بنزین دهک دهم جامعه شهری تقریبا ۱۳ برابر دهک اول است و در جامعه روستایی این نسبت به بیش از ۲۶ برابر می‌رسد. درنتیجه سهمیه سوم و قیمت آن نیز به دهک بالای جامعه برخورد خواهد کرد. سهمیه و قیمت بنزین برای خودروهای عمومی از این مدل استثنا می‌شود. همچنین برای موارد خاص مثل ساکنان مناطق اقماری کلان‌شهرها که جزء سه دهک بالای جامعه نیستند ولی مصرف بالایی دارند نیز می‌توان تدبیر جداگانه‌ای اندیشید، به عنوان مثال با توسعه سوخت جایگزین CNG و LPG در این مناطق و هدایت تقاضا به این سمت، هزینه سوخت این خانوارها را نیز کاهش داد. درمجموع سهمیه سوم یک مدل برای رفع ناترازی بنزین و توزیع عادلانه‌تر یارانه آن است و ضمن رعایت ملاحظات جزئی‌تر، این چهارچوب می‌تواند ذیل یک برنامه جامع مورد استفاده قرار گیرد.

سناریوی دوم

در سناریوی دوم می‌توان سه پله قیمتی یا سه سهمیه داشت. سهمیه اول عمدتا مربوط به حمل‌و‌نقل عمومی و یک حداقل سهمیه است. این سهمیه در اصلاح اول می‌تواند افزایش جزئی را تجربه کرده و در کانال زیر ۲ هزار تومان بماند. پله دوم، سهمیه فعلی ۳ هزار تومانی است که می‌تواند تا ۴ هزار یا ۴۲۰۰ تومان (افزایش ۴۰ درصدی) افزایش یابد. پله سوم می‌تواند میانگین وزنی از قیمت به نرخ تمام شده داخلی و قیمت وارداتی باشد.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز