نارضایتی در چه گروهی از همه بیشتر بوده است؟
دستور رئیسجمهور مبنی بر توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کرج، اصفهان و مرکزی در روزهای اخیر، یکی از موضوعات محل بحث در میان کاربران شبکههای اجتماعی و کارشناسان این حوزه بوده است.
دستور رئیسجمهور مبنی بر توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کرج، اصفهان و مرکزی در روزهای اخیر، یکی از موضوعات محل بحث در میان کاربران شبکههای اجتماعی و کارشناسان این حوزه بوده است. این امر منجر به کاهش فعالیت این نیروگاهها و در نتیجه تولید برق کمتر و خاموشی بیشتر میشود؛ امری که سخنگوی دولت آن را «خاموشی منظم جایگزین تولید سم برای عمومی شهروندان» توصیف کرده است.
همین امر منجر به افزایش جستوجوها راجع به «برق» شده است؛ دادههای گوگل ترندز نشان میدهد که از روز شنبه ۱۹ آبانماه، جستوجو راجع به «برق» در گوگل افزایش یافته و حوالی ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه روز یکشنبه ۲۰ آبانماه، یعنی حدوداً زمانی که اعلام شد جدول خاموشی مناطق مختلف اعلام شده است، به اوج خود رسید. این جستوجوها تا زمان تنظیم این گزارش همچنان ادامه دارد اما پرسش اینجاست که کدام گروه بیشترین دغدغه را راجع به قطعی برق داشته است؟
میزان جستوجو راجع به «برق» در یک هفته اخیر
دادهها نشان میدهد که بیشترین جستوجو با کلیدواژه برق در ۲۴ ساعت منتهی به نگارش این یادداشت، در استانهای تهران، قزوین و کرمانشاه بوده است. این در حالی است که مازوت نیروگاههای اصفهان، مرکزی و کرج (استان البرز) قطع شده است. بر اساس این دادهها، ساکنان استان البرز ششمین استانی بودهاند که بیشترین جستوجو راجع به برق را داشته و ساکنان استانهای اصفهان و مرکزی به ترتیب رتبههای دوازدهم و چهاردهم را داشتهاند. ساکنان استانهای چهارمحال و بختیاری، کردستان و کهگیلویه و بویراحمد نیز کمترین میزان جستوجو راجع به این موضوع را داشتهاند.
هرچند بهدلیل کاهش مصرف مازوت در سه نیروگاه مذکور و برای کنترل فشار، جدول خاموشی برای استانهای مختلف کشور اعلام شده است، اما در شرایطی که سه نیروگاه اصفهان، مرکزی و البرز بیش از همه متأثر از این امر هستند، مردم استانهای تهران و قزوین راجع به این موضوع جستوجو کردهاند.
اینطور بهنظر میرسد که در قیاس با سایر استانها، ساکنان استانهای تهران و قزوین، بیشتر دغدغه و نگرانی قطعی برق خود را دارند. اگر «فرض» کنیم که جستوجوی بیشتر راجع به مصرف برق و ساعات خاموشی با میزان نارضایتی در این رابطه ارتباط دارد، این دادهها نشان میدهد توقف مازوتسوزی و بهدنبال آن قطعی برق احتمالاً منجر به سطحی از نارضایتی در طبقه متوسط شهری خواهد شود.
از سوی دیگر اما، جستوجوی کمتر این مسئله در استانهای مرکزی و اصفهان که مستقیماً درگیر مصرف مازوت هستند نشان میدهد که در استانهایی که با آلودگی ناشی از مازوت مستقیماً روبهرو هستند، احتمالاً نارضایتی کمتری نسبت به این موضوع وجود دارد.
بررسی استانهاییکه کمترین میزان جستوجو راجع به «برق» و «ساعات خاموشی» را داشتهاند این ادعا را تقویت میکند که طبقه متوسط شهری که کمتر با آلایندگی مازوت درگیر است، نارضایتی بیشتری دارد. بر این اساس، علاوه بر استانهای چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد، استانهای سیستانوبلوچستان، خراسانی جنوبی و خراسان شمالی نیز در زمره استانهایی هستند که کمترین میزان جستوجو راجع به این موضوع را داشتهاند.
بنابراین بهنظر میرسد که قطعی برق، بیش از همه بر رضایت و نارضایتی طبقه متوسط شهری در مناطق نسبتاً برخوردار (مثل تهران) اثر گذاشته است و طبقه متوسط شهری در مناطق دیگری که مستقیماً با آلایندگی ناشی از سوخت مازوت روبهرو هستند (مثل اصفهان) احتمالاً نارضایتی کمتری دارد. البته این دادهها نیازمند پیمایشهای تکمیلی است و نباید از آنها نتیجه قطعی گرفت؛ با این حال تصویر اولیه بهدستآمده از آن بهخوبی نشان میدهد بیشترین نارضایتی راجع به قطع مازوتسوزی و قطع برق در کدام مناطق است.