طرح دغدغه های اصلاح طلبی
پذیرفته نیست در کمیته انتصابات برای نظام هندسه ترسیم کنند و بگویند این افراد خارج از هندسه نظامند
بزرگترین چالش ما در ایام تبلیغات قانع کردن جامعه برای حضور در پای صندوقهای رای بود و در این میدان هم با جریانی مواجه بودیم که انتخابات را تحریم کرده و مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت میکردند
همزمان با گذشت 100 روز از تشكيل كابينه و در شرايطي كه دولت چهاردهم در يكي از مقاطع دشوار خود در عرصه داخلي و خارجي قرار دارد، اعضاي هيات رييسه جبهه اصلاحات در نشستي مشترك با مسعود پزشكيان ضمن ارزيابي عملكرد دولت پس از به دست گرفتن سكان هدايت ساختار اجرايي، تصويري از دورنماي مدنظر خود را نيز ارائه كردند. نشستي كه در آن خانم آذر منصوري و آقايان محمد سالاري و محسن آرمين به بيان نظرات خود پرداختند و پس از آن رييسجمهور نيز ديدگاههايي را مطرح كردند. از سوي ديگر حضور چهرههايي چون الياس حضرتي و علي ربيعي به عنوان افرادي كه هم در طيفهاي اصلاحطلب و هم در بطن نظام تصميمسازيهاي دولت قرار دارند، وزن قابل توجهي به اين نشست بخشيده بود.
سخنگوي جبهه اصلاحات در گفتوگوي اختصاصي با «اعتماد» در تشريح نشست رييسجمهور با جبهه اصلاحات ميگويد: «در ديدار جبهه اصلاحات با دكتر پزشكيان، بخشي از دغدغهها و گلايههايي كه جامعه، جريان اصلاحطلب و جبهه اصلاحات در ذهن داشتند، مطرح شد. با توجه به اينكه دكتر پزشكيان نامزد اختصاصي جبهه اصلاحات محسوب ميشدند ما خود را هم در برابر ايشان و هم در برابر مردمي كه بر اساس وعدههاي ايشان و به اعتبار جريان اصلاحات در ايام انتخابات راي دادند، مسوول ميدانيم. البته در كنار مردمي كه در انتخابات شركت كردند بايد نسبت به مطالبات 50 درصد ديگري كه در انتخابات شركت نكردند نيز حساس بود. عليالقاعده يكي از نكاتي كه در آينده به عنوان عامل مهم در توفيق دولت پزشكيان نقشآفرين خواهد بود، جذب 51 درصد عدم مشاركتيها است. افراد و گروههايي كه نسبت به برخي عملكردها و سياستها انتقاد داشتند و در انتخابات شركت نكردند. رييسجمهور در روزهاي پس از انتخابات نيز با استفاده از ايده وفاق تلاش كرد ظرفيتهاي جامعه را در راستاي تحقق وعدههاي مطرح شده و خروج از بحران به كار بگيرند. اين يك واقعيت غير قابل انكار است كه كشور براي خروج از بحرانها نيازمند مشاركت همه طيفها و استفاده از همه ظرفيتهاست. اين موضوعات در نشست جبهه اصلاحات با رييسجمهور مورد تاكيد و تاييد اعضاي جبهه قرار گرفت.»
امام در ادامه يادآور شد: «در بخش دوم اين نشست هم سوالها و گلايههاي جبهه از برخي انتصابات دولت مطرح شد. دولت در بخش اول انتخابها كه تعيين وزرا بود براي عبور از سد مجلس اكثريت وزرا را از جريان مقابل انتخاب كرد. جبهه اصلاحات براي حمايت از رييسجمهور با انتخاب وزرا همراهي كرد و با مذاكراتي كه با معاون اول رييسجمهور برنامهريزي شد، قرار بر اين شد تا در فرآيند انتخابات مديران ارشد و مياني از ظرفيتهاي اصلاحطلبان استفاده شود. اما در برخي از دستگاهها نهتنها چنين اتفاقي رخ نداده، بلكه با انتصاب و ابقاي اعضاي جريان پايداري در بسياري از حوزهها روند ناخوشايندي شكل گرفته است. پذيرفته نيست در كميته انتصابات براي نظام هندسه ترسيم كنند و بگويند اين افراد خارج از هندسه نظامند. بر اساس مذاكراتي كه با آقاي پزشكيان انجام شده بود در بخشهايي كه مربوط به اقوام و مذاهب بود بحث استفاده از استانداران كرد، بلوچ، استانداران اهل تسنن، عرب و... مطرح شد كه خوشبختانه دولت هم به اين درخواست عمل كرد. اينكه آقاي رييسجمهور وقت بگذارند و اين مطالبات را شخصا پيگيري كرده و با اركان نظام مذاكرات لازم را صورت بدهند، ارزشمند است و بايد از آن تشكر كرد. ضمن اينكه آقاي رييسجمهور توضيحاتي را نيز درخصوص سفرهاي خارجي و ملاقاتهاي خود مطرح كردند. تعامل و ارتباطاتي كه با رهبر انقلاب توسط ايشان صورت گرفته از ديگر محورهاي صحبتهاي رييسجمهور در اين نشست بود. درباره پرداخت معوقات پرستاران، كشاورزان، بازنشستگان و... نيز بحث و تبادل نظر صورت گرفت. جدا از اين موارد در خصوص برخي حوادث تلخ ازجمله ترور اسماعيل هنيه در تهران نيز صحبت كردند و بخشي از راهبردهاي دولت در خصوص تنشهاي منطقهاي را شرح دادند.»
سخنگوي جبهه اصلاحات ايران با بيان اينكه ما در گفتوگو با رييسجمهور بزرگترين رقيب ايشان را قهر مردم با انتخابات عنوان كرديم و يادآور شديم: «بزرگترين چالش ما در ايام تبليغات قانع كردن جامعه براي حضور در پاي صندوقهاي رأي بود و در اين ميدان هم با جرياني مواجه بوديم كه انتخابات را تحريم کرده و مردم را به عدم شركت در انتخابات دعوت ميكردند و هم با جرياني كه با قدسيسازي دولت و مسير گذشته، اطمينان ميدادند همان مسير ادامه خواهد يافت و ميكوشيدند مردم معترض و ناراضي را از شركت در انتخابات منصرف كنند.»
سخنگوي جبهه اصلاحات يادآور شد: «موضوعي كه پس از اين ديدار براي ما روشن شد اين بود كه هيچ كدام از درخواستهاي قبلي ما براي ديدار با ايشان منتقل نشده بود و اين ديدار با درخواست شخص ايشان برگزار شد. در ادامه درباره گزينشهايي كه با نگاههاي امنيتي يا دخالت برخي نمايندگان مجلس صورت گرفته، صحبت شد. رويكردي كه باعث محروميت برخي چهرههاي اصلاحطلب از حضور در وزارت كشور و ساير پستهاي كليدي شد. اعضاي جبهه نسبت به اين نوع نگاه امنيتي نقدهاي جدي داشتند و خواستار تغيير در اين روند شدند.»
اما در پاسخ به پرسشي درباره عملكرد 100 روزه دولت چهاردهم و ضرورت توجه به ديپلماسي پس از حضور ترامپ در كاخ سفيد گفت: «اعضاي هيات رييسه جبهه اصلاحات تاكيد داشتند كه حوزه سياست خارجي ايران نيازمند تجديدنظر جدي است. با توجه به وضعيت ايران و تنشهاي منطقهاي و البته سابقهاي كه از دوران قبلي رياستجمهوري ترامپ در يادها مانده، ايجاب ميكند كه از اين فضاي جديد به عنوان يك فرصت در راستاي تحقق منافع ملي كشور استفاده شود. در واقع اگر لازم است كه ايران براي تحقق منافع مردم و مصالح عمومي تجديد نظري در راهبردهاي سياست خارجي انجام بدهد بايد اين كار صورت بگيرد. در مورد 100 روز عملكرد دولت چهاردهم دكتر پزشكيان با تكيه بر گزارشهاي دستگاهها و ارزيابيهاي دقيق صورت گرفته، اطلاعرساني شفافي به جامعه و طيفهاي حامي خود شامل اعضاي ستاد، جريان اصلاحات و نهادها و تشكلهاي مدني انجام ميدهد. مبتني بر اين دادهها فكر ميكنم در اين دوران كوتاه با توجه به اينكه هنوز هماهنگي حداكثري ميان دولت و اعضاي كابينهاش وجود ندارد ميتوان به دولت نمره قبولي داد.»
اين چهره اصلاحطلب در پايان خاطرنشان كرد: «به هر حال نميتوان انكار كرد كه بخش اعظم كابينه متعلق به جرياني است كه به جريان اصلاحات نزديكي ندارد. اميدوارم راهبرد دولت در استفاده از ساير ظرفتهاي كشور از سوي جريان اصولگرا به عنوان سهم نگاه به نشود و عنوان ظرفيتي براي حل مسائل كلان كشور و حل معادلاتي چون پايان دادن به تحريمها، پيوستن به fatf، رفع فيلترينگ و... استفاده شود. در واقع براي رفع تنگناهاي اقتصادي، سياسي، ديپلماسي و... مجلس و ساير نهادهاي حاكميتي هم بايد با ايشان همراهي جدي داشته باشند. امروز بهرغم اينكه دكتر پزشكيان كابينهاي با حضور حداكثري اصولگرايان ارائه كرده، مجلس و نمايندگان جريان تندرو و حتي دستگاههاي امنيتي براي انتخاب مديران، آن گونه كه بايد و شايد همراه نيستند. اگر اين همراهيها و همكاريها صورت بگيرد دولت براي رفع تنگناهاي اقتصادي و اجتماعي ميتواند گامهاي بلندتر و موثرتري بردارد. با توجه به اينكه اين گفتوگوها در فرصت محدودي صورت گرفت، رييسجمهور وعده برگزاري جلساتي مستمر را به اصلاحطلبان دادند.»
جواد امام با اشاره به طرح يك ويژگي ديگر اين انتخابات كه به پيروزي پزشكيان به عنوان نامزدي متفاوت انجاميد در مقايسه با دورههاي قبل در نشست با رييسجمهور گفت: «اعضاي هيات رييسه توضيح دادند پس از شكلگيري حاكميت يكدست و تكميل فرآيند يكپارچهسازي قدرت، طي دو انتخابات سالهاي 1398 و ١٤٠٠ عملا سياستورزي موثر در داخل كشور به بنبست رسيده و به خارج از كشور منتقل شده بود. چنانكه ما آثار آن را در جريان جنبش مهسا ديديم اما در انتخابات اخير، حضور شما نقطه عزيمتي شد براي بازگرداندن ثقل سياستورزي به داخل كشور و اين نعمت بزرگي است كه بايد آن را پاس داشت و در تقويت و تداوم آن كوشيد.»
بخشي از مباحث مطرح شده توسط رييسجمهور در جلسه با هيات رييسه جبهه اصلاحات
پزشكيان در ديدار با هياترييسه جبهه اصلاحات ايران ضمن استماع نظرات، ديدگاهها و انتقادات ايشان و ضمن تشريح برنامهها و اقدامات دولت، توضيحاتي درباره روند عملكرد دو ماه و نيم گذشته و مشكلات و موانع پيش روي پيشبرد برنامههاي دولت ارايه كرد. او در بخشي از سخنانش به مشكلات ايجاد شده با ترور اسماعيل هنيه در روز تحليف و مشكلات اقتصادي موجود در كشور اشاره كرد و از فرآيند انتخاب وزرا و نتايج آنكه با همراهي رييس و نمايندگان مجلس و رييس قوه قضاييه صورت گرفت، سخن گفت. او همچنين به نحوه انتصاب استانداران و همراهي نهادهاي مختلف براي انتصاب استانداران اهل سنت پرداخت.
البته در ادامه رييسجمهوري گزارشي از وضعيت صندوقهاي بازنشستگي و ناترازي بانكها، برنامهريزي براي بهبود وضعيت كولبرها، وضعيت ناترازي انرژي، برنامهريزي در حوزه اقتصاد و همچنين فعاليت دولت در عرصه بينالملل و حوزه سياست خارجي نيز مطرح كرد. پزشكيان درباره وعدهاش در حوزه آموزش نيز تصريح كرد: «براي اصلاح نظام آموزشي قرار شده گروهي از متخصصين سناريوهاي تغيير نظام آموزشي را اجرا كنند. همچنين تلاش داريم نهضتي راه بيندازيم كه كمبود مدارس در كشور را برطرف كنيم.» او به بررسي ايدههايي براي اصلاح نظام حكمراني اشاره و بر ضرورت توجه به نخبگان در مناطق مختلف و ظرفيت نهادهاي مدني و فعال شدن انجمنهاي علمي و اجتماعي تاكيد كرد.همچنين يكي از مباحث جدي كه در جلسه از رييسجمهور مطرح شد در خصوص بررسي عدم تحقق چشمانداز ۲۰ ساله بود.