به روز شده در: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۲
کد خبر: ۶۵۹۶۷۹
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۲۸ آبان ۱۴۰۳

هشدار مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک؛ ایرانی‌ها رکورد زدند

دکتر مهدی پیر صالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در پیامی گفت: مصرف خودسرانه و بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، به ویژه در بیماری‌های ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفلوانزا، یکی از دلایل اصلی بروز مقاومت میکروبی است.
روزنو :

هشدار مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک؛ ایرانی‌ها رکورد زدند

مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی گفت: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی بالاترین میزان مصرف آنتی‌بیوتیک متعلق به ایران است. این یک فاجعه است.

 آمار مصرف آنتی بیوتیک‌ها در ایران، نسبت به برخی کشورهای دنیا بالاتر است؛ به طوریکه میزان مصرف سالیانه آنتی بیوتیک‌های سیستمیک که عمده‌ترین آن آنتی بیوتیک‌های مصرفی در این گروه قرار دارد، در کشور ما ۳ برابر بیشتر از میانگین مصرف سالیانه آن در کشورهای عضو OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) است. ‌

به گزارش فرارو، افزایش مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، می‌تواند باعث افزایش عوارض ناخواسته جدی و حتی تهدیدکننده حیات نیز شود. از طرفی این مسئله، تأثیرات بسیار بزرگی بر سلامتی جامعه دارد؛ چرا که برخی بیماری‌های قابل درمان، حالا چالشی بزرگ برای پزشکان، داروسازان و سیاست‌گذاران به شمار می‌روند. بنابراین، آگاه‌سازی جامعه به منظور کنترل مقاومت میکروبی بسیار حیاتی است. به همین دلیل، هفته آگاه‌سازی آنتی‌بیوتیک در ترویج فرهنگ استفاده صحیح و مناسب آنتی‌بیوتیک و کاهش مصرف کنترل نشده آنتی بیوتیک‌ها و در نهایت کنترل مقاومت میکروبی تأکید دارد.

به روایت ایسنا، دکتر مهدی پیر صالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در پیامی گفت: مصرف خودسرانه و بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، به ویژه در بیماری‌های ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفلوانزا، یکی از دلایل اصلی بروز مقاومت میکروبی است.

وی گفت: این پدیده تهدیدی برای درمان عفونت‌های رایج و پیچیده است و می‌تواند توانایی بشر در مقابله با بیماری‌ها را به شدت کاهش دهد. سازمان جهانی بهداشت، مقاومت میکروبی را یکی از ۱۰ چالش اصلی بهداشت عمومی معرفی کرده است که نه تنها سلامت انسان‌ها، بلکه اقتصاد جهانی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. طولانی‌تر شدن دوره بیماری، افزایش هزینه‌های درمان و نیاز به داروهای گران‌تر از جمله پیامدهای این پدیده است.

بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، پیرصالحی ادامه داد: همچنین بدون داروهای مؤثر ضد میکروبی، موفقیت درمان‌ها در اعمال جراحی و شیمی‌درمانی سرطان‌ها با چالش روبه‌رو خواهد شد.

رئیس سازمان غذا و دارو ضمن تاکید بر ضرورت مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها تنها تحت نظارت پزشک، از مردم خواست تا از مصرف خودسرانه این داروها خودداری کنند و با رعایت اصول مصرف صحیح، مسئولانه در برابر پدیده مقاومت میکروبی عمل کنند.
مضرات و عوارض مصرف آنتی بیوتیک

این داروها ها قبل از تأیید برای استفاده بالینی، از نظر هرگونه اثر منفی غربال می شوند و معمولاً بی خطر و قابل تحمل تلقی می شوند. با این حال ، برخی از آنتی بیوتیک ها با توجه به نوع ، میکروب های مورد هدف و وضعیت بیمار با دامنه وسیعی از عوارض جانبی منفی همراه بوده اند.

عوارض جانبی ممکن است خصوصیات دارویی یا سم شناسی آنتی بیوتیک را منعکس کند و یا حساسیت بیش از حد یا واکنش های آلرژیک را در بر داشته باشد. عوارض جانبی از تب و حالت تهوع تا واکنشهای آلرژیک از جمله فوتودرماتیت و آنافیلاکسی متغیر است.
قویترین قرص آنتی بیوتیک

قوی ترین آنتی بیوتیک ها آنهایی هستند که طیف گسترده ای از باکتریها را از بین می برند و هنوز دچار مقاومت دارویی نشده اند. برخی از قویترین ترکیبات آنتی باکتریال مورد استفاده در جهان عبارتند از آمیکاسین ، سفکسیم ، کلاریترومایسین ، مترونیدازول ، کوآموکسی کلاو و سفتریاکسون.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز