به روز شده در: ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۵
کد خبر: ۶۶۰۰۱۳
تاریخ انتشار: ۲۳:۱۷ - ۲۹ آبان ۱۴۰۳

به پسرِ ظریف گیر ندهید؛ از ترامپ یاد بگیرید!

به این خاطر است که کل همت جماعتی شده این که به رئیس جمهوری گیر دهند که چرا وزیر پیشین امور خارجه را به معاونت راهبردی ریاست جمهوری منصوب کرده است و دو گناه نابخشودنی یا جرم بر این کار مترتب دانسته و برشمرده‌اند:
روزنو :

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی که قرار بود امروز سه شنبه ۲۹ آبان در آن گزارش کمیسیون اصل ۹۰ دربارهٔ میزان انطباق انتصاب محمد جواد ظریف به معاونت راهبردی با قانون مشاغل حساس قرائت شود لغو شده ولی اگر آقای قالیباف نخواهد یا نتواند تحرک خاصی انجام دهد ممکن است  فردا یا روز دیگر جلسه تشکیل شود تا عملا اگر موفق شوند به شعار وفاق رییس جمهور پزشکیان پشت پا بزنند. هر چند این احتمال که رییس مجلس پا در میانی کند و جلسه منتفی شود محتمل است اما این یادداشت فراتر از این قضیه است. 

به این خاطر است که کل همت جماعتی شده این که به رئیس جمهوری گیر دهند که چرا وزیر پیشین امور خارجه را به معاونت راهبردی ریاست جمهوری منصوب کرده است و دو گناه نابخشودنی یا جرم بر این کار مترتب دانسته و برشمرده‌اند:

اول این که چرا رییس جمهوری معاونت جدید تاسیس کرده است‌. تقصیر ندارند. از نظر اینها رییس جمهوری باید رییس تدارکات نهادهای دیگر باشد نه رییس «جمهوری» و عالی ترین مقام رسمی کشور پس از رهبری مطابق تعریف قانون اساسی و انگار نه انگار هم ردیف سران دیگر کشورهای جهان در اجلاس سران مجمع عمومی سازمان ملل شرکت می کند که نشان می دهد جایگاهی فراتر از رییس دولت دارد.

به پسرِ ظریف گیر ندهید؛ از ترامپ یاد بگیرید!

نقد اینان در حالی است که در اصول ۱۲۴ و ۱۲۶ قانون اساسی تصریح شده رییس جمهوری می‌تواند معاونت‌های گوناگون تاسیس کند یا از معاونین بهره مند باشد و مطابق اصل ۱۲۶  امور اداری و استخدامی هم در ید رییس جمهوری است. منتها اینها می گویند اختیار نصب معاون برای خود نداری یا اگر نصب کردی فرزندت نباید در کشور متخاصم متولد و اقامت داشته باشد.

درباره معاونت جدید رییس جمهوری البته پیشتر هم سابقه داشته مرحوم هاشمی رفسنجانی مرحوم نوربخش را به معاونت اقتصادی ریاست جمهوری منصوب کرد و آقای خاتمی نیز عبدالله نوری را به معاونت توسعه سیاسی و هیچ گاه گفته نشد رئیس جمهوری چنین اختیاری ندارد. اگر چه آن معاونت ها عملا نپایید و بیشتر برای حفظ وزیری بود که مجلس دست ردّ به سینهٔ آنان زده بود و نه معاونت اقتصادی نه معاونت سیاسی در دو دولت سازندگی و اصلاحات ساختار اداری خاصی نداشتند و در دوران دولت مرحوم رییسی هم معاون اقتصادی به بازی گرفته نشد و سرانجام کنار رفت و به جایگاه اصلی خود بازگشت و دیگر نه از اقتصاد که از فلسطین و غزه و موشک می‌گوید.

رئیس جمهوری حتی مطابق قانون اساسی می‌تواند نمایندگان ویژه منصوب کند. بنا بر‌این از این طریق نمی‌توانند پزشکیان را سرزنش ‌کنند. 

جرم دوم که روی آن مانور می دهند این است که مطابق قانون مشاغل حساس نباید فردی که فرزند او تابعیت کشور متخاصم را هم دارد واجد جایگاه والایی شود و به این اعتبار بر رئیس جمهوری خرده می‌گیرند که چرا آقای ظریف را منصوب کرده در حالی که فرزند او متولد آمریکاست و به تبع آن واجد کارت اقامت. این در حالی است که در آن زمان ماموریت دیپلماتیک داشته و نمی‌دانسته ۴۰ سال بعد چنین قانونی تصویب می‌شود که به دنیا آمدن فرزند در آمریکا جرم باشد و گرنه همسر باردار خود را به تهران یا اصفهان یا خوانسار می‌فرستاد تا در آنجا وضع حمل کند و همان جا و نه در ینگه دنیا نور دیده، دیده به دنیا بگشاید.

در آن زمان همه جا صحبت از دکتر مصطفی چمران بود که همسر اول و فرزندان او آمریکایی بودند. نه ایرانی متولد آمریکا که اصلا آمریکایی شده بودند ولی جرمی بر او بار نشد و معاون نخست وزیر و وزیر دفاع ملی و نماینده امام در شورای عالی دفاع و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی هم بود و حتی حضور او در هیات مذاکره کننده با زیبگنیو برژینسکی مشاور امنیت ملی کارتر در الجزایر در کنار مهندس بازرگان و دکتر یزدی و محمد مجتهد شبستری هم موجب نشد بر او انگ بزنند.

به هر رو چنین قانونی در مجلس انقلابی تصویب شده و کار اصول گرایی رادیکال هم پی گیری امور سلبی است نه ایجابی و از بام تا شام در کار دیوار کشی‌اند.

می‌توان درباره کمیسیون اصل ۹۰ نوشت که قرار بود حکم زنجیر نوشیروانی را داشته باشد و مرجع تظلم خواهی مردم باشد تا مطابق اصل ۹۰ قانون اساسی چنانچه از روند امور در مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه شکایتی دارند در کمیسیون مطرح کنند و اکنون دل مشغول موضوعی دیگرند.

به یاد آوریم کمیسیون اصل ۹۰ در مجلس چه نقشی ایفا می‌کرد و تا چه حد مرجع و ملجأ شده بود و حالا کار کمیسیون اصل ۹۰ این شده تا به رئیس جمهور برای کنار گذاشتن یکی از مهم ترین نیروها و حامیان و وزنه‌های خود فشار بیاورند تا جواد ظریف را کنار بگذارد تا شاید حالا که سعید جلیلی رئیس جمهور نشده و مجلس به کل وزیران پزشکیان رأی اعتماد داده و نمایندگان متمایل به پایداری بعد از سانحه ورزقان و ریاست جمهوری پزشکیان احساس سرخوردگی می‌کردند و اصطلاحا می خواهند گلی وارد دروازه دولتی کنند که نمی‌پسندند تا کل پروژه خالص سازی روی هوا نرود و از این رو این موضوع را انتخاب کرده اند.

حالا ببینید ترامپ چه کرده است. او مارکو آنتونیو روبیو را برای وزارت خارجه دولت خود در نظر گرفته که فرزند یک مهاجر کوبایی است و جدای این درون حزب هم تا همین چندی پیش رقیب ترامپ بوده است و اگر سنا او را تایید کند اولین لاتین تبارری خواهد بود که وزیر خارجه آمریکا می شود.

ترامپ درباره روبیو گفته: یک مدافع قوی برای ملت آمریکا، یک دوست واقعی برای متخدان آمریکا و یک جنگنده بی باک در برابر دشمنان آمریکاست. 

نمی گویند  پدر و مادر او در دوران دیکتاتوری باتیستا در کوبا مهاجرت کردند و پدر بزرگ او ویکتور گارسیا به عنوان مهاجر غیر قانونی دستگیر و محکوم به اخراج و نهایت اجازه داده شد اقامت کند. درباره پدر او البته دو روایت هست. یکی بازگشت و مهاجرت دوباره و دیگری ماندن در فلوریدا.

فرزند او البته به سنا راه یافت و حالا قرار است وزیر خارجه شود و در ایران چه می کنیم؟ به کسی که ۸ سال وزیر خارجه و امضا کننده مهم ترین و مشهورترین توافق بین المللی ایران بوده گیر داده اند چون فرزندش در‌ آمریکا به دنیا آمده نباید معاون راهبردی رییس جمهوری شوی! انگار آمریکایی است و انگار نه انگار دبیر کل همان جبهه سیاسی که دنبال این موضوع است خود کارت سبز آمریکا ( گرین کارد/ کارت) دارد!

 باید دید نوع مواجهه رییس مجلس و وواکنش رییس جمهور چیست اما همین نشان می دهد چرا به تعبیر شاعر: دوره می کنیم روز را وش‌ب را هنوز را. کما این که ماه ها وقت گذاشتند چیری به عنوان قانون حجاب تصویب کنند و حالا روی دست شان مانده چون قابلیت اجرا ندارد. خشو بختانه رییس جمهور ابلاغ نکرده و اگر او نکند بعید است رییس مجلس هم زیر بار برود ولی وقت و انرژی مجلسیان صرف اموری می شود که گرهی باز نمی کند و گره بر گره می افزاید.

دو روز دیگر ظریف است که می تواند به توییت های ترامپ و وزیر خارجه او پاسخ دهد یا اگر به هر دلیل قرار بر مذاکره شد شال و کلاه کند.

 این رفتار با جواد ظریف اما سبب شده که معاون او که حالا وزیر شده هم اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و یک روز از مذاکره بگوید و روز دیگر از میدان. یک روز رییس جمهور بگوید با دوستان مروت با دشمنان مدارا و روز دیگر وزیر خارجه او در تلویزیون بگوید مگر می شود با دشمنان مدارا کرد؟‍

 دوستی می‌گفت در خارج از کشور به موسسه‌ای مراجعه کردم و از سابقه و گذشته خود گفتم و مدیر مربوطه گفت: به گذشته شما کار نداریم. دلیل دعوت از شما طرحی بود که برای آینده شرکت داده بودید و شروع کرد طرح خود برای آینده را توضیح دادن و پذیرفته شد.

 توسعه محصول نگاه به‌ آینده است و عقب گرد حاصل درجا زدن درگذشته و با مزه این که دنبال آن نفوذی‌یی نمی‌گردند که محل اقامت اسماعیل هنیه رییس دفتر شهید حماس را لو داد. دنبال کسانی دیگرند.

می‌گویند ملا نصر الدین پولی را در کوچه تاریک گم کرده بود و در خانه از فرزندان خود می خواست پیدا کنند!  در توجیه می‌گفت: کوچه تاریک است و نمی‌شود از رهگذران خواست به دنبال پول من بگردند. خانه اما روشن است و اهل و عیال فرمان‌برند و می‌گردند!

دست شان به آن نفوذی‌ها در کوچه تاریک نمی‌رسد دیواری کوتاه‌تر از انتصاب ظریف در فضای روشن سیاسی پیدا نکرده‌اند!

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز