به روز شده در: ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۰
کد خبر: ۶۶۲۵۰۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۱۲ آذر ۱۴۰۳

قانون‌حجاب مغایر قانون اساسی

علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه شریف در شبکه اجتماعی ایکس/توییتر نوشت: ‏در پستوهای مجلس قانون تصویب کرده‌اند که مهاجرین و اتباع بیگانه در ایران گروه تشکیل دهند و زنان و دختران ایرانی را در سرزمین مادری امربه‌معروف و نهی از منکر کنند.
روزنو :

قانون‌حجاب مغایر قانون اساسی

گروه اجتماعی: لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به لایحه «حجاب و عفاف» پس از رفت‌وبرگشت‌های زیاد میان مجلس و شورای نگهبان، سرانجام در ۷۴ ماده و ۵ فصل تنظیم و به قانون تبدیل شد. این قانون قرار است ۲۳ آذرماه توسط رئیس مجلس به رئیس‌جمهور ابلاغ شود. شنیده‌ها حاکی از آن است که پزشکیان و وزیر کشور گفته‌اند این قانون قابلیت اجرا ندارد. صاحب‌نظران می‌گویند این قانون که خلاف قانون اساسی و خلاف عرف است. واقعیت این است که برخی قوانین که بدون خواست و اقناع مردم به تصویب می‌رسد مانند قانون ممنوعیت استفاده از ماهواره، اینترنت، گشت ارشاد، طرح نور و ... آمدند و هزینه ایجاد کردند و بعد رفتند. پرسش این است که در شرایطی که مردم با مشکل تأمین نان، آب، هوا، برق و گاز و ... مواجه هستند به میان کشیدن قانونی که از هم‌اکنون می‌توان پیش‌بینی کرد، با شکست مواجه خواهد شد، چه معنا و مفهومی دارد؟ بانیان وضع موجود اول مشکلات را حل کنند بعد به سراغ پوشش بروند. در شرایطی که کشور زیر ضرب تحریم و تنش در منطقه است، آیا پرداختن به مسئله حجاب در راستای منافع ملی و تمامیت ارضی کشور ارزیابی می‌شود یا تضعیف آن ؟ در ادامه نظر 6 کارشناس را دراین‌باره می‌خوانید.    

تشدید تنش‌های اجتماعی
حسین آنانی، استاد دانشگاه تهران در یادداشتی نوشت: قانون حجاب در صورت اجرا باعث دلسردی بخش بزرگی از جامعه، بخصوص جوانان، مستعدان و تحصیل‌کرده‌ها و تصمیم به خروج آن‌ها از کشور و تنش‌ اجتماعی می‌شود. حتی خواندن و تصور مجازات این قانون مو به تن آدم سیخ می‌کند. منطقه در حال انفجار است و در این شرایط حساس بایستی همه مردم صرف‌نظر از عقیده و افکار سیاسی خود در کنار هم برای حفظ یکپارچگی میهن تلاش کنند. شکست دولت پزشکیان هم باعث‌ نمی‌شود مردم به سمت شما گرایش پیدا کنند. قربانی اجرای این قانون دین و اعتقادات مردم است.‌ اگر این جوانان تحصیل‌کرده از کشور رفته یا افسرده شوند، شما برنده نیستید. با لج بازی مردم را خشمگین و دشمن خودتان نکنید. با مردم مهربان باشید.

بیزاری از دین 
علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه شریف در شبکه اجتماعی ایکس/توییتر نوشت: ‏در پستوهای مجلس قانون تصویب کرده‌اند که مهاجرین و اتباع بیگانه در ایران گروه تشکیل دهند و زنان و دختران ایرانی را در سرزمین مادری امربه‌معروف و نهی از منکر کنند. ‏اگر منظورتان دین مردم است؛ مطمئن باشید این کارها نتیجه‌ای جز بیزاری از دین نخواهد داشت. ‏شرم بر نویسندگان این قانون.

قانون شکست‌خورده 
آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات نوشت: زمان تصویب قانون موسوم به حجاب و عفافم مکرر گفتیم این قانون تشدید رویکردی است که در عمل پارها شکست‌خورده است.

تذکر افغان‌ها به ایرانی‌ها
بانکی پور فرد، نایب‌رئیس گروه فرهنگی مجلس یکی از طراحت این مصوبه است، گفت: برای مجوز تذکر حجاب شرایطی در نظر گرفته‌شده که فرد باید تابعیت ایرانی داشته باشد. گروه‌هایی از اتباع برای امربه‌معروف و نهی تشکیل‌شده است. چنانچه فرد اقامت رسمی داشته باشد می‌تواند در مورد حجاب به اتباع خارجی تذکر دهد. گروه‌ها برای انجام امربه‌معروف و نهی باید مجوز داشته باشند.  

سکینه سادات پاد: قانون خلاف شرع و قانون اساسی است
سکینه سادات پاد، مشاور رئیس‌جمهور در دولت سیزدهم و حقوقدان و مسئول پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی ریاست جمهوری در دولت قبل در واکنش به قانون عفاف و حجاب نوشت: بارها گفته ام که قانون عفاف و حجاب در مواردی خلاف قانون اساسی و ضد شریعت است. اما من را توبیخ و سرزنش کردند و گفتند: «لایحه دولت است شما نمی‌دانید و متوجه نیستید نباید این‌طوری حرف بزنید؟ گفتم یعنی جنابعالی متوجه نیستید ۱۵ ماده بردید حالا عیال‌وار شده و ۷۴ ماده شده؟ و مرزهای حقوقی جابه‌جاشده؟، گفتم لایحه استرداد شود مجلس در قالب طرح  اقدام کند. این قابلیت اجرایی مگر دارد؟» تک خط ممتدی را پیش‌گرفته‌اند و هرچقدر به دیوار می‌خورند گیج‌تر می‌شوند اما هر بار تأمل نمی‌کنند با فحش و فضیحت داد می‌زدند و تقبیح می‌کنند. پیشنهاد می‌کنم برای اجرای این قانون تعجیل نکنید، در سطح سران  سه قوه به نظرات کارشناسی دلسوزان مردم و نظام اعتماد کنید و از ظرفیت‌های قانونی خودتان و مردم را بهره‌مند کنید.
 
کرباسچی: مردم زیر بار قانون عفاف و حجاب نمی‌روند 
غلامحسین کرباسچی فعال سیاسی اصلاح‌طلب می‌گوید: مردم زیر بار اجرای قانون حجاب نمی‌روند. بالاخره آنان باید برای اجرا و انجام قانون قانع شوند. وقتی قانع نشده‌اند، با تصویب این‌گونه قوانین ولو با در نظر گرفتن جرائم سنگین هم نمی‌شود آنان را وادار به انجام کاری کرد.  این قانون اساس قابل‌اجرا نیست. بعد از یک مدتی همه می‌فهمند که چقدر همه‌چیز لوث شده است. هرچقدر هم که جریمه کنند این قانون اجرا نمی‌شود چراکه مصالح حجاب چیزی نیست که این‌گونه حل شود. بعضی‌ها هستند که معلوم است که از روی موضع‌گیری‌های سیاسی و برخوردهای تقابلی با دولت چنین مسائلی را مطرح می‌کنند. دولت هم سرخود را نباید با این مسائل گرم کند. باید به فکر زندگی و اقتصاد مردم باشد. شنیدم که آقای پزشکیان اعلام کرده است که این قانون قابل‌اجرا نیست و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. دولت نباید وقت خود را صرف مسائلی کند که می‌داند نتیجه‌ای ندارد.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز