به روز شده در: ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۷
کد خبر: ۶۶۶۹۲۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۰۵ دی ۱۴۰۳

دلایل رکورد زنی قیمت دلار

همتی به مشکلات ناشی از ثابت نگه‌داشتن نرخ دلار اشاره کرد و بیان داشت که این وضعیت منجر به افزایش فساد و کاهش صادرات می‌شود. او توضیح داد که فاصله زیاد بین قیمت دلار در بازار آزاد و نرخ دولتی، باعث افزایش سفته‌بازی و ناتوانی بانک مرکزی در کنترل بازار می‌گردد.
روزنو :

دلایل رکورد زنی قیمت دلار

قیمت دلار دیروز بالا رفت و به کانال 79هزار تومان رسید . پیش‌بینی سال 1400 سازمان برنامه‌وبودجه درباره قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ این بود که قیمت دلار تا ۷۰ هزار تومان برسد. در گزارش سازمان برنامه آمده: «نرخ ارز برای سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۶ با فرض تداوم تحریم‌ها به ترتیب ۲۵، ۳۵، ۴۶، ۷۰، ۱۱۰، ۱۷۸ و ۲۸۴ هزار تومان پیش‌بینی می شود.» کارشناسان تحریم، تورم و دلار توافقی را عامل افزایش قیمت‌ها می‌دانند. در ادامه نظر سه کارشناس را می‌خوانید.  

صعود قیمت ارز 
قیمت دلار آزاد دیروز در کانال ۷۸ هزار تومان در نوسان بود البته برخی رسانه‌ها قیمت دلار را تا 80 هزار تومان نیز اعلام کردند! مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام کرد: قیمت اسکناس دلار در پایان معاملات روز دو‌شنبه ۶۵ هزار و ۹۱۶ تومان ‌و دلار حواله‌ای ۶۴ هزار و ۱۲۰ تومان تعیین شد. دیروز همچنین اسکناس یورو ۶۸ هزار و ۶۰۵ و حواله یورو ۶۶ هزار و ۷۳۷ تومان کشف قیمت شده است. 

رانت ۴۰ درصدی ارز به دلیل ارز چند نرخی
 همتی به مشکلات ناشی از ثابت نگه‌داشتن نرخ دلار اشاره کرد و بیان داشت که این وضعیت منجر به افزایش فساد و کاهش صادرات می‌شود. او توضیح داد که فاصله زیاد بین قیمت دلار در بازار آزاد و نرخ دولتی، باعث افزایش سفته‌بازی و ناتوانی بانک مرکزی در کنترل بازار می‌گردد.


همتی به رانت ۴۰ درصدی ناشی از تفاوت قیمت‌ها اشاره کرد و گفت که سامانه نیما عملاً به یک سامانه غیرعملی تبدیل‌شده و نیاز به اصلاح قیمتی دارد. بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص قیمت‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان آذر ۱۴۰۳، ۲.۸ درصد افزایش‌یافته و قیمت دلار باید به حدود ۷۳ هزار تومان می‌رسید. او تأکید کرد که وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است و تعیین حداقل قیمت دلار در صلاحیت آن‌ها نیست.

ضرورت کنترل تورم 
علی‌اصغر سمیعی، کارشناس اقتصادی درباره آینده نرخ ارز به خبر آنلاین گفت: اگر نرخ تورم کنونی ادامه یابد، ممکن است در نیمه اول سال آینده شاهد دلار ۱۰۰ هزارتومانی باشیم، مگر اینکه اقداماتی برای کنترل تورم انجام دهیم. باید جلوی افزایش حجم نقدینگی را بگیریم، نرخ بهره‌ها را متعادل کنیم، بیکاری را کاهش دهیم و اصلاحات اقتصادی جدی را پیاده‌سازی کنیم. در صورت تحقق این موارد، امیدواریم وضعیت بهبود یابد. نرخ ارز در ابتدای سال جاری حدود ۶۰ هزار تومان بوده و نرخ تورم نیز حدود ۴۰ درصد اعلام‌شده، با توجه به محدودیت‌های صادرات به دلیل تحریم‌ها و فرارهایی که بر توانایی‌های مالی بانک مرکزی وجود دارد، قیمت ارز در آغاز سال ۱۴۰۴ نباید کمتر از ۸۰ هزار تومان باشد. ممکن است قبل از نیمه سال آینده قیمت دلار به ۱۰۰ هزار تومان نیز برسد.

پیامد گرانی دلار 
ابوالفضل گرمابی، اقتصاددان و پژوهشگر حوزه اقتصاد کلان سازمان برنامه‌وبودجه کشور درباره افزایش نرخ ارز به ایلنا گفت: سیاست ارزی افزایش نرخ ارز و حذف ارز نیمایی، مشکلات بزرگ واصلی اقتصاد ایران را حل نمی‌کنند. مسائل کلان به این شکل حل می‌شوند که سرمایه‌گذاری و فن‌آوری و بهره‌وری نیروی کار در کشور بهبود یابد. یکی از دلایل مهمی که دولت به سمت حذف ارز نیمایی حرکت کرد، نیامدن ارز در داخل کشور بوده است. صادرکنندگان به دلیل عدم صرفه اقتصادی ارز خود را به داخل کشور نمی‌آوردند تا با نرخ نیمایی تبادل صورت بگیرد. هر علامتی به بازار داده ‌شود تا نشان داده شود که قیمت ارز صعودی است، یعنی ما در آینده ارز گران‌تری داریم. مردم با این علامت دوباره رغبت می‌کنند که خرید ارز بیشتری داشته باشند. صادرکننده نیز متوجه می‌شود که هنوز در داخل کشور شرایط باثباتی نیست تا ارز را به داخل ایران بیاورم و اگر چنین شود، زیان خواهم کرد؛ لذا در همان خارج کشور ارز خود را سرمایه‌گذاری یا نگهداری می‌کند. دولت باید ‌‌شرکت‌های خصولتی بزرگ و هولدینگ‌ها اجبار کند که ارز ناشی از صادرات را به خاطر آنکه نرخ ارز بالا رفته است، به کشور برگرداند. اقدام دیگر افزایش مزد حقیقی نیروی کار به نسبت قیمت‌های موجود و ارتقای قدرت خرید است که متغیری اساسی در افزایش تقاضا، افزایش بهره‌وری و متعادل کردن متغیرهای اقتصادی است. 

اوج‌گیری سکه 
قیمت هر قطعه سکه طرح جدید دیروز (دوشنبه، سوم دی‌ماه) در بازار طلای تهران با افزایش یک‌میلیون و ۶۰۰ هزارتومانی نسبت به‌روز یکشنبه، ۵۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دادوستد شد. قیمت هر قطعه سکه طرح قدیم هم  با افزایش یک‌میلیون تومانی، ۵۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دادوستد شد.


همچنین قیمت نیم‌سکه با رشد ۹۰۰ هزارتومانی، به ۳۰ میلیون تومان رسید. ربع‌سکه نیز با رشد ۴۵۰ هزارتومانی، ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی با ۱۰۰ هزار تومان افزایش، هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دادوستد شد. همچنین دیروز قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار تهران با افزایش ۱۵۲ هزار و ۵۰۰ تومانی به پنج میلیون و ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. بهای هر انس طلا در بازار جهانی با کاهش هشت دلاری ۲ هزار و ۶۱۵ دلار معامله شد.

علت رشد قیمت طلا و سکه 
 محمد کشتی، عضو اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: قیمت اُنس جهانی در این هفته به دلیل ثباتی که در مسائل و اتفاقات جهانی داشتیم، افزایش نداشت و برعکس در بازارهای بین‌المللی شاهد کاهش روزانه چند دلاری در قیمت طلا بودیم. بازار داخلی در دو سه روز گذشته در حالی تا شنبه قیمت ارز کاهشی بود، اما مجدد از دوشنبه قیمت ارز به‌یک‌باره با نوسانات افزایشی همراه و سبب رشد قیمت ارز در بازار آزاد شد. قیمت ارز در بازار آزاد ۲ هزار تومان رشد داشت و به همین نسبت بر بازار طلا و سکه اثرگذار شد به‌گونه‌ای که قیمت طلا گرمی ۸۰ هزار تومان و سکه تا ۸۰۰ هزار تومان افزایش داشت که تنها دلیل آن رشد قیمت ارز است.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز