به روز شده در: ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۰
کد خبر: ۶۶۸۲۵۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۱۲ دی ۱۴۰۳

قدرت یک کانال تلگرامی از بانک مرکزی ایران بیشتر است؟!

برزو حق‌شناس افزود: در 50 سال اخیر که درآمدهای نفتی ما زیاد شد، سیاست‌گذار پولی، بجز در دوره‌های خیلی کوتاه مثل دوران آقای همتی در بانک مرکزی که به این قضیه اعتقاد داشت، عموما این فرمول‌ها را قبول نکرده است.
روزنو :

قدرت یک کانال تلگرامی از بانک مرکزی ایران بیشتر است؟!

«قیمت دلار را دلالان بالا کشیده‌اند»، «دلار را کانال‌های تلگرامی تعیین می‌کنند»، «قیمت دلار بازار آزاد قاچاق است»، و ... از جمله اظهارات دولتمردان در مواجهه با گران شدن دلار است. با روی کار آمدن دولت چهاردهم و نشستن همتی در مسند وزارت اقتصاد، این اظهارات کمتر شنیده شد زیرا او چنین اعتقاداتی درباره نرخ بازار آزاد دلار ندارد. اما دو روز پیش، محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، در ادعایی عجیب قیمت دلار را به یک کانال تلگرامی که سرور آن در آمریکاست منتسب کرد که هر روز ساعت 9 صبح نرخ دلار ایران را تعیین می‌کند!

    یک کارشناس بازارهای مالی: فرزین دو سال چشم خود را روی حرف کارشناسان بسته بود و در کشاکش دلار 81 هزارتومانی، قیمت ارز را به یک کانال تلگرامی منتسب کرد. نمی‌توان یقه آن سایت یا کانال را چسبید اما رئیس کل بانک مرکزی باید پاسخگو باشد که چرا دو سال منابع ارزی را صرف سرکوب قیمت دلار کرده و اکنون که دلار ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از ارزش ذاتی‌اش است، منابع برای سرکوب آن نداریم

این اظهارات غیرعلمی نشان از عجز بانک مرکزی و حاکمیت در کنترل قیمت دلار دارد. زیرا با هر بار افزایش قیمت دلار، بانک مرکزی در ابتدا مدعی می‌شود که با درایت خود جلوی این نوسانات مقطعی و کوتاه‌مدت را می‌گیرد، اما تاکنون که تاثیری از این درایت در بازار ارز ایران دیده نشده است و دلار پیوسته در حال رکوردزنی است.

در این وانفسای افزایش قیمت دلار، بی‌عملی بانک مرکزی برای مهار آن و به بهانه اظهارات جدید فرزین، در ادامه مطلب به بررسی شاخص‌های تعیین‌کننده قیمت ارز می‌پردازیم.

سیاست‌گذار پولی شاخص‌های تعیین قیمت ارز را قبول ندارد

یک کارشناس بازارهای مالی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، با عنوان اینکه برابری ارز هر کشوری با هر کشور دیگری، فرمول‌های اقتصادی با روش‌های مختلفی دارد، اظهار کرد: در ایران روش‌هایی که موجود است، عموما مورد قبول سیاست‌گذار پولی نیست.

برزو حق‌شناس افزود: در 50 سال اخیر که درآمدهای نفتی ما زیاد شد، سیاست‌گذار پولی، بجز در دوره‌های خیلی کوتاه مثل دوران آقای همتی در بانک مرکزی که به این قضیه اعتقاد داشت، عموما این فرمول‌ها را قبول نکرده است.

او درباره علت قبول نکردن این فرمول‌ها توسط سیاست‌گذار پولی ایران تصریح کرد که در 5 دهه گذشته، هر زمان که درآمد نفتی افزایش یافته، سیاست‌گذار به سرکوب قیمت ارز رو آورده است.

 این تحلیلگر اقتصادی توضیح داد: نتیجه سرکوب نرخ ارز این است که قیمت دلار مانند یک فنر جمع می‌شود اما همزمان با این سرکوب، واقعیت اقتصادی نیز عمل می‌کند و برابری ارز ما ضعیف می‌شود و فنر دلار ناگهان باز می‌شود و واقعیت اقتصادی و نرخ برابری ارز خود را یکجا نشان می‌دهند.

حق‌شناس با اشاره به اینکه مقایسه تورم و رشد اقتصاد ایران و آمریکا نشان‌دهنده این است که نرخ دلارمان باید چقدر باشد، تاکید کرد: در 3 سال گذشته به دلیل سیاست‌های دولت مستقر آمریکا می‌توانستیم مقداری نفت به چین بفروشیم و در نتیجه این سیاست، یک درآمد نفتی در دست داشتیم و سیاست‌گذار مجددا به همین مسئله سرکوب ارز روی آورده بود اما اکنون پای ترامپ به کاخ سفید نرسیده است، چین خرید نفت را از ما کم و در نتیجه آن فنر دوباره عمل کرده است.

دیگر منبعی برای سرکوب نرخ ارز نداریم

او درباره دوران تصدی فرزین بر بانک مرکزی، بیان کرد: از دوره‌ای که فرزین عهده‌دار ریاست بانک مرکزی شد، متاسفانه او هم همان نگاه و عقیده ۵۰ سال اخیر را داشت و نرخ ارز را قاطعانه سرکوب کرد.

    در 3 سال گذشته به دلیل سیاست‌های دولت مستقر آمریکا می‌توانستیم مقداری نفت به چین بفروشیم و در نتیجه این سیاست، یک درآمد نفتی در دست داشتیم و سیاست‌گذار مجددا به همین مسئله سرکوب ارز روی آورده بود اما اکنون پای ترامپ به کاخ سفید نرسیده است، چین خرید نفت را از ما کم و در نتیجه آن فنر دوباره عمل کرده است

این کارشناس با یادآوری اینکه روزی که فرزین سرکار آمد نرخ دلار ۲۸۵۰۰ تومان بود، اما اکنون ۸۰ هزار تومان است، تصریح کرد: پس یا چیزی در اقتصاد ما می‌لنگند یا نظریه حاکم اشتباه بوده است.

به گفته او، بانک مرکزی منابع ارزی را صرف سرکوب نرخ ارز کرد، اما اکنون که نیاز به آن منابع داریم، موجود نیست. دلار هم‌اکنون در بالای ارزش ذاتی خود قرار دارد اما چون دست بانک مرکزی خالی است، نمی‌تواند آن را سرکوب کند.

خب بانک مرکزی را تعطیل کنیم!

این تحلیلگر بازارهای مالی درباره انتساب قیمت دلار به یک کانال تلگرامی، عنوان کرد: آقای فرزین سابقا می‌گفت اصلا این بازار را قبول ندارد اما اکنون می‌گوید که یک کانال تلگرامی قیمت دلار را تعیین می‌کند.

حق‌شناس این اظهارات فرزین را پوپولیستی دانست و گفت: فرزین اولا مشخص کند این بازار را قبول دارد یا نه. او ۲ سال است که می‌گوید بازار آزاد را قبول ندارد اما اکنون که می‌بیند که نرخ بازار آزاد به اقتصاد ما گره خورده است و روی زندگی و معیشت مردم تاثیر می‌گذارد، می‌گوید فلان سایت آمریکایی قیمت دلار را تعیین می‌کند.

او خاطرنشان کرد: اگر قدرت یک سایت آمریکا از بانک مرکزی ما، با این تشکیلات عریض و طویلش، بیشتر است، خب بانک مرکزی را تعطیل کنیم!

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: فرزین دو سال چشم خود را روی حرف کارشناسان بسته بود و در کشاکش دلار 81 هزارتومانی، قیمت ارز را به یک کانال تلگرامی منتسب کرد. نمی‌توان یقه آن سایت یا کانال را چسبید اما رئیس کل بانک مرکزی باید پاسخگو باشد که چرا دو سال منابع ارزی را صرف سرکوب قیمت دلار کرده و اکنون که دلار ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از ارزش ذاتی‌اش است، منابع برای سرکوب آن نداریم.

حرکت سیاست‌گذار منطبق با واقعیت‌های اقتصادی نیست

حق‌شناس با عنوان اینکه اگر سیاست‌گذار منبع داشته باشد اکنون سرکوب دلار راحت است زیرا بالاتر از ارزش ذاتیش است، تاکید کرد که نوع حرکت و عمل سیاست‌گذار پولی در دو سال گذشته منطقی و منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی نبوده و در روز بحران ما را با مشکل مواجه کرده است.

او با اشاره به اینکه اکنون مقداری تقاضای سفته‌بازی هم بر تقاضای معمولی اضافه شده است، ادامه داد: بیشترین تقاضا برای دلار همزمان با حضور ترامپ مطرح شده و در نتیجه دلار حباب مثبت گرفته است ولی سیاست‌گذار نمی‌تواند حباب را کاهش دهد. در حباب مثبت سیاستگذار باید دخالت و قیمت را سرکوب کند و به سمت ارزش ذاتی آن ببرد؛ اما اکنون یا منابع این کار را ندارد، یا نمی‌تواند یا نمی‌خواهد.

    برزو حق‌شناس در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: آقای فرزین دو سال است که می‌گوید بازار آزاد را قبول ندارد اما اکنون که می‌بیند که نرخ بازار آزاد به اقتصاد ما گره خورده است و روی زندگی و معیشت مردم تاثیر می‌گذارد، می‌گوید فلان سایت آمریکایی قیمت دلار را تعیین می‌کند!

به جای تک‌نرخی کردن، گران‌سازی ارز داشتیم

این تحلیلگر در پاسخ به اینکه «آیا رویکرد فرزین مانعی برای اجرای سیاست‌های تک‌نرخی کردن ارز همتی است؟»، اذعان کرد که فرزین در دولت جدید تاحدودی تغییر رویکرد داده است.

حق‌شناس تصریح کرد: برخی شرکت‌ها از جمله شرکت‌های بورسی از افزایش قیمت دلار نیما رضایت دارند، اما اصل قضیه حل نشده است.

او با طرح اینکه چرا سامانه عوض شده و اگر قرار بر افزایش نرخ بود چرا دیگر سامانه عوض شد، درباره مشکل اصلی توضیح داد: مشکل اصلی فاصله بین نرخ نیما یا توافقی با نرخ بازار آزاد است که ایجاد رانت می‌کند زیرا حاشیه سود عجیب و غریب و انگیزه به وجود می‌آورد و هرکجا این انگیزه باشد، فساد هم به وجود می‌آید.

به گفته این کارشناس، این مشکل همچنان پابرجاست و همتی و فرزین باید سعی کنند نرخ آزاد را کنترل کنند و آن را پایین بیاورند که مستلزم به رسمیت شناختن این بازار است.

به گفته حق‌شناس، رئیس‌کل بانک مرکزی یا باید این سازوکار را قبول و برای بهبود آن تلاش کند یا اینکه همچنان این مشکل را خواهیم داشت.

وی درباره تک‌نرخی شدن ارز اظهار کرد: فعلا در شرایط تحریمی نمی‌توانیم به تک‌نرخی شدن ارز برسیم زیرا مشکل خروج سرمایه داریم، وقتی در کشور مشکل خروج سرمایه داریم اگر بخواهیم به سمت تک‌نرخی شدن برویم، به شدت انگیزه خروج سرمایه بیشتر می‌شود.

او معتقد است که تک‌نرخی شدن ارز در این شرایط ممکن نیست اما حداقل فاصله بین نرخ‌های دولتی و آزاد باید بین 5 تا 10 درصد برسد که انگیزه رانت ایجاد نشود و خروج سرمایه هم مستلزم صرف هزینه باشد. 

حق‌شناس در پایان خاطرنشان کرد: فعلا هنوز نتوانستند به سمت تک‌نرخی شدن بروند و به جای تک‌نرخی شدن، تنها کاری که انجام شده، گران‌سازی است یعنی نرخ آزاد ۲ کریدور و نیما هم ۲ کریدور بالا رفته و این نامش تک‌نرخی شدن ارز نیست.

عکس روز
خبر های روز