به روز شده در: ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۵
کد خبر: ۶۶۹۱۴۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۷ - ۱۷ دی ۱۴۰۳
امکان بازگشت دلار به ۲۰ هزارتومان شکست خورده است

معیشت مردم دستمایه جدید بازی سیاسی تندروها

رامتین موثق:شروع کار دولت چهاردهم با اتفاقاتی همراه شد که شاید در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بی‌سابقه بوده است. فردای روز استیضاح، اسماعیل هنیه در تهران ترور شد، به چندماه نکشید که تمام رهبران مقاومت کشته شدند و ایران و اسرائیل به رویارویی مستقیم نظامی پرداختند. تمام این اتفاقات نااطمینانی را در اقتصاد ایران افزایش داد و اولین تاثیر این افزایش نااطمینانی، افزایش قیمت دلار است و قیمت دلار هم که مولفه کلیدی افزایش تورم و قیمت کالاهای مصرفی مردم. در این اوضاع وزیر اقتصاد از ارزش 73 هزارتومانی دلار خبر داد و اتفاقات سیاسی را عامل 80 هزارتومانی دلار معرفی کرد. این اظهارات و اتفاقات موجب انتقاد تندروها از دولت شد و در آخرین اظهارات، یاسر جبرائیلی مدعی شده است که دلار باید تا 20 هزار تومان کاهش پیدا کند! او در یک سخنرانی همراه با حسین صمصامی، نماینده تهران در مجلس که سال‌هاست معتقدست دلار را می‌توان با یک رقم نازل کاهش داد، اظهار کرد: «کافی است اراده سیاسی باشد آنوقت دلار می‌شود ۲۰ هزار تومان اما تا می‌گوییم شروع می‌کنند به فحاشی و تمسخر کردن! ما حق این ملت را از حلقوم کثیف شما بیرون خواهیم کشید.»
روزنو :

معیشت مردم دستمایه جدید بازی سیاسی تندروها

این اظهارات جبرائیلی از ابتدا مورد استهزای دیگران قرار گرفت زیرا تجربه امکان رخ دادن این اظهارات را رد می‌کند اما چه عاملی باعث می‌شود که یک فعال سیاسی چنین اظهاراتی کند که پوچ و باطل بودن آن برای همگان واضح است؟

تورم عامل اصلی رشد دلار است

یک تحلیلگر بازارهای مالی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، درباره قیمت فعلی دلار گفت: وقتی که درباره نرخ ارز صحبت می‌کنیم یعنی عملا ریال را می‌بینیم زیرا اگر ریال تضعیف شود دلار تقویت می‌شود.

سجاد بوربور با اشاره به اینکه اگر می‌بینیم که دلار بالا می‌رود یعنی قدرت ریال پایین می‌آید، درباره پارامترهای موثر بر تضعیف ریال اظهار کرد: تضعیف ریال کاملا به تورم وابسته است و حرف اول و آخر را تورم می‌زند. تورم خود دو بازو دارد؛ بازوی اول آن رشد نقدینگی است و بازوی دوم، رشد اقتصادی. تورم از تفاضل رشد نقدینگی با رشد اقتصادی به دست می‌آید.

آشکار است که امثال صمصامی و جبرائیلی، طرح دلار 20 هزارتومانی را در مخالفت با دولت و شخص همتی بیان می‌کنند وگرنه تمام این اتفاقات برای ارز در زمان مرحوم رئیسی، دولت محبوب این آقایان، هم رخ می‌داد و صدایی از آنها شنیده نمی‌شد! اما بهتر است حضرات برای عدالت‌خواه جلوه دادن و بازی‌های سیاسی خود دستاویز بهتری از سفره و معیشت مردم پیدا کنند 

او یادآور شد: در این کشور دائما رشد نقدینگی داریم و رشد اقتصادی خاصی هم نداریم پس هرساله حتما تورمی حدود رشد نقدینگی داریم و این طبیعی است. زمانی مانند دهه 80 قیمت دلار را با ورود کالاهای بنجل از چین و تقویت طرف عرضه سرکوب کردیم اما نتیجه آن جهش دلار در دهه 90 بود. علت جهش هم این بود که قیمت دلار را به زور پایین نگه داشتیم و نگذاشتیم که با تورم رشد کند.

این کارشناس تصریح کرد که عامل اصلی رشد دلار، تورم است.

 

هر اتفاقی که می‌توانسته رخ داده!

بوربور در پاسخ به این پرسش که اکنون قیمت دلار باید چقدر باشد، بیان کرد: قبل از اینکه به این پرسش جواب بدهیم باید این پارامتر مهم را بدانیم که ارزش با قیمت متفاوت است. ارزش کاملا به متغیرهای کلان اقتصادی و از همه مهمتر تورم بستگی دارد؛ اما قیمت به عرضه و تقاضا، توهماتی که ما از تورم داریم و به انتظارات تورمی بستگی دارد.

او به گزارش بانک مرکزی از متغیرهای اقتصادی اشاره کرد و گفت: طبق آخرین گزارش بانک مرکزی مورخ آبان 1403، نقدینگی کل کشور حدود ۹۵۰۰ همت است و ما پیش‌بینی می‌کنیم نقدینگی تا آخر سال به نزدیک ۱۰ هزار و ۵۰۰ همت برسد و با یک رشد ناپایدار ۳.۵ درصدی با احتساب نفت هم مواجه باشیم و با این تفاسیر ارزش دلار باید ۶۲ هزارتومان باشد.

تحلیلگر بازارهای مالی: قیمت دلار اکنون بالای 80 هزارتومان است. اما چرا؟ قیمت از عرضه و تقاضا تاثیر می‌پذیرد و چه چیز باعث تحریک تقاضا شده است؟ هر اتفاقی که بگوییم در چند وقت اخیر افتاد. برای رئیس‌جمهور سانحه رخ داد، ایران و اسرائیل به یکدیگر حمله کردند، اسد در سوریه سقوط کرد، ترامپ سرکار آمد و هر اتفاقی که می‌توانسته افتاده و باید هم هیجانات زیاد باشد

این تحلیلگر درباره قیمت دلار عنوان کرد: قیمت دلار اکنون بالای 80 هزارتومان است. اما چرا؟ قیمت از عرضه و تقاضا تاثیر می‌پذیرد و چه چیز باعث تحریک تقاضا شده است؟ هر اتفاقی که بگوییم افتاد. برای رئیس‌جمهور سانحه رخ داد، ایران و اسرائیل به یکدیگر حمله کردند، اسد در سوریه سقوط کرد، ترامپ سرکار آمد و هر اتفاقی که می‌توانسته افتاده و باید هم 

هیجانات زیاد باشد.

قیمت دلار به ارزش ذاتی بازمی‌گردد

بوربور درباره پیش‌بینی انتظارات تورمی اظهار کرد: اگر ما وارد جنگ مستقیم نشویم و ترامپ هم جلوی فروش نفت ایران را نگیرد، انتظارات تورمی قطعا پایین‌تر می‌آید و افول می‌کند.

او با بیان اینکه همین انتظارات اگر تعدیل شود می‌تواند قیمت دلار را پایین بیاورد و به ارزش واقعی آن نزدیک کند، گفت: به یاد داریم که دلار تا ۱۹۳۰۰ تومان بالا رفت و به راحتی تا ۱۰ هزارتومان پایین آمد و مدت‌ها در ۱۱ هزارتومان بازی کرد زیرا ارزش ذاتی آن همان ۱۱ هزارتومان بوده است. سال ۹۹ مگر تا ۳۳ هزارتومان بالا نرفت؟ اما تا ۲۰۷۰۰ تومان هم پایین آمد و مدت‌ها روی ۲۵ هزارتومان بازی کرد چون ارزش ذاتی آن ۲۵ هزارتومان بود و قیمت از ارزش بسیار فاصله گرفته بود؛ اما درنهایت نزدیک ارزش ذاتی شد. زمستان ۱۴۰۱ نیز دلار ۶۳ هزارتومان شد و تا ۴۳ هزارتومان پایین آمد و مدت‌ها روی ۵۰ تومان بازی کرد زیرا ارزش ذاتی آن ۵۰ هزارتومان بود.

به اعتقاد این کارشناس، اکنون هم وضعیت مانند زمان‌های مورداشاره است زیرا ارزش دلار ۶۲ هزارتومان است اما قیمت ۸۰ هزارتومان و اگر انتظارات تورمی کاهش پیدا کند، قیمت می‌تواند به ارزش واقعی نزدیک شود.

بوربور درباره احتمالاتی که انتظارات تورمی را کاهش می‌دهد، گفت: ترامپ به زودی مسند قدرت را به دست می‌گیرد و اگر با ایران وارد جنگ مستقیم نشود، ایران با آمریکا مماشات کند و آمریکا جلوی فروش نفت ایران را نگیرد؛ دلار به سمت ارزش واقعی خود حرکت خواهد کرد. اگر ما جنگ و کاهش فروش نفت را نمی‌بینیم، هم قیمت دلار و هم سکه بیشتر از ارزش ذاتیشان هستند اما اگر واقعا کسی جنگ می‌بیند و پیش‌بینی می‌کند جلوی فروش نفت را می‌گیرند، این قیمت‌ها قیمت‌های خوبی برای خرید کردن و سرمایه‌گذاری هستند اما احتمال رخ دادن گزینه اول، پررنگتر است.

سجاد بوربور در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: حرف‌های جبرائیلی بیان دیگر سرکوب نرخ ارز است؛ ما یک عمر است که دلار را سرکوب می‌کنیم اما آخر فنر فشرده می‌شود و جهش می‌کند. در واقع جبرائیلی می‌گوید در بازار دلار بریزیم که جلوی رشد منطقی دلار را بگیریم که این یک تفکر بازنده در ۷۰ سال گذشته است

تفکر بازنده جبرائیلی 

این تحلیلگر بازارهای مالی در ارزیابی خود از اظهارات جبرائیلی بیان کرد: آقای جبرائیلی گفته که دلار را می‌توانیم به ۲۰ هزارتومان برسانیم؛ بله به ۱۰ هزارتومان هم می‌توانیم برسانیم، اما برای یک هفته، بعدش چه کار می‌توانیم بکنیم؟

بوربور ادامه داد: وقتی سال ۹۷ آقای ولی‌الله سیف، رئیس وقت بانک مرکزی، سکه در بازار حراج کرد، آن زمان قیمت دلار ۴ هزارتومان بود ولی ارزش ذاتی دلار ۱۲ هزارتومان بود و دلار را سرکوب کرده بودند. بازار امان نداد و هرچه رئیس وقت بانک مرکزی سکه در بازار ریخت، مردم خریدند زیرا سکه مفت بود اما الان می‌بینیم سکه چند است و دلار چند. آیا توانستند جلوی روند را بگیرند؟

او با یادآوری دادگاهی شدن سیف و محکوم شدن او به اتهام نابودی بیت‌المال، تاکید کرد: اکنون جبرائیلی هم همان حرف را می‌زند. ما یک عمر است که دلار را سرکوب می‌کنیم اما آخر فنر فشرده می‌شود و جهش می‌کند. در واقع جبرائیلی می‌گوید در بازار دلار بریزیم که جلوی رشد منطقی دلار را بگیریم که این یک تفکر بازنده در ۷۰ سال گذشته است.

این کارشناس حوزه ارز درنهایت خاطرنشان کرد: حتی کسی که تا ترم 2 اقتصاد هم خوانده باشد، از صحبت‌های جبرائیلی استقبال نمی‌کند.

بازی سیاسی با معیشت مردم

آشکار است که امثال صمصامی و جبرائیلی، این اظهارات را در مخالفت با دولت و شخص همتی بیان می‌کنند وگرنه تمام این اتفاقات برای ارز در زمان مرحوم رئیسی، دولت محبوب این آقایان، هم رخ می‌داد و صدایی از این حضرات شنیده نمی‌شد!

اما قضیه جایی خطرناک می‌شود که این اظهارات در پرده دفاع از سفره و معیشت مردم مستتر می‌شود و این آقایان سعی در عدالت‌خواه جلوه دادن خود هستند. هنوز فراموش نشده که همین جبرائیلی، که مبارزه با نئولیبرالیسم ورد زبانش است، با سیاست‌های نئولیبرالی احمدی‌نژاد و رئیسی همراهی نشان داد و دولت سیزدهم به کمک همین تفکر، فقر را در جامعه گسترش داد و سفره مردم کوچکتر شد.

بهتر است این افراد برای بازی‌های سیاسی خود دستاویز بهتری تا سفره و معیشت مردم پیدا کنند که اکنون کمرشان بیشتر از هر زمانی زیربار فشارهای اقتصادی خم شده است.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز