فغان بازنشستههای کارگری از تبعیض
بازنشستگان تامین اجتماعی همواره از بودجهها و تخصیص اعتبارات از بودجه عمومی کشور خط میخورند و به عبارت دیگر، میان بازنشستگان کشور نوعی تبعیض در بهرهمندی از ثروت کشور برقرار است.
به گزارش ایلنا، نمونه آشکار این تبعیض، مندرجات لایحه بودجه ۱۴۰۴ است. در روزهای اخیر، نمایندگان مجلس به منظور تأمین اعتبارات لازم برای پرداخت متناسبسازی حقوق بازنشستگان دولت و پرداخت مطالبات بازنشستگان فرهنگی، به دولت اجازه دادند در سقف ۹۵۰هزار میلیارد ریال نسبت به جابهجایی اعتبارات اقدام کند. این مصوبه، بخشی از اصلاحات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ است. همچنین دولت مجاز شده برای پرداخت مطالبات بازنشستگان فرهنگی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱، مبلغ ۹۵هزار میلیارد تومان از اعتبارات غیرسرمایهای بودجه جابهجا کند.
هر چند پرداخت معوقات بازنشستگان صندوقهای مختلف امری خوب و پسندیده است اما چرا نصیب بازنشستگان تامین اجتماعی از متناسبسازی فقط ۷۵۰هزار تومان است و چرا بدهی دولت به تامین اجتماعی پرداخت نمیشود؟
«یدالله فرجی» رئیس سابق شورای اسلامی کار شرکت جنرال استیل و فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی در این رابطه به ایلنا گفت: ما بازنشستگان کارگری از نمایندگان مجلس و مدیرعامل تامین اجتماعی انتقاد داریم. نمایندگان مجلس برای پرداخت متناسبسازی بازنشستگان دولت و فرهنگی، مجوز جابجایی اعتبار به اندازه ۹۵هزار میلیارد تومان دادهاند. این پرداخت هیچ ایرادی ندارد و باید معوقات بازنشستگان پرداخت شود اما حرف بازنشستگان کارگری این است که تامین اجتماعی از دولت طلبکار است، طلبی سنگین که امروز به مرز ۹۰۰هزار میلیارد تومان رسیده است. چرا دولت بدهی خود را نمیپردازد؟
این بازنشسته با بیان اینکه مستمریبگیران تامین اجتماعی برای بهبود معاش و افزایش حقوق و متناسبسازی نه نیازی به مالیات بر ارزش افزوده دارند و نه به پول نفت و بودجه دولت متکیاند، افزود: ما فقط طلب خود را میخواهیم؛ طلبی که سالهاست میگوییم آن را بپردازید اما گوش شنوایی نیست. نمایندگان مجلس به فکر جابجایی اعتبار برای اجرای متناسبسازی بازنشستگان دولت هستند! آیا به فکرشان نمیرسد اعتبارات و نقدینگی را جابجا کنند و اعتبار برای پرداخت نقدی بدهی دولت به تامین اجتماعی در این زمانه بحران معاش جور کنند؟
به گفته فرجی، کار به جایی رسیده که فریاد بازنشستگان برای پرداخت مطالبات سازمان، به مطالبه زیادی تعبیر میشود و به قول معروف «طلب خود از کسی ستاندن، گاهی کمتر از گدایی نیست»!
این فعال صنفی بازنشستگان خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: چرا برای سایر مسائل بعد از تصویب مجلس، خیلی زود اعتبار تامین میکنید اما طلب سنگین ما بیمهشدگان تامین اجتماعی را نمیدهید؟! چرا نوبت به کارگران بازنشسته که میرسد، از کمبود اعتبار میگویید و مدعی میشوید پول نیست!
او با تاکید بر اینکه «فرمول متناسبسازی که برای بازنشستگان کارگری اجرا شده، اشکال دارد و این اشکال اساسی و ساختاریست»، ادامه داد: حفظ نسبت مستمری به حداقل حقوق و قیاس آن با زمان بازنشستگی فرد، اصلاً فرمول قابل قبولی نیست. مگر بازنشستگان کارگری در زمان بازنشستگی چقدر حقوق میگرفتند که شما میخواهید نسبت را حفظ کنید. همین فرمول غلط موجب شده نصیب ۳.۵ میلیون بازنشسته از متناسبسازی فقط ۷۵۰هزار تومان یا حتی کمتر باشد! برخی بازنشستگان فقط ۲۰۰ یا ۳۰۰هزار تومان گرفتهاند.
فرجی تصریح میکند: دولت آقای پزشکیان باید نسبت به پرداخت طلب سنگین تامین اجتماعی از دولت اقدام کند. بازنشستگان هر هفته تجمع برگزار میکنند. به قانون پایبند باشند و حق کارگران بازنشسته را بپردازند. ۴.۵ میلیون بازنشسته در انتظار اجرای قانون هستند.
او با بیان اینکه به پایان سال نزدیک میشویم و باز هم دغدغه افزایش مزد و مستمری در کار است، میگوید: نیازی به محاسبات دقیق سبد معیشت نیست. امروز از یک بچه کوچک در خیابان بپرسید، میداند هزینهها چقدر سنگین است. ما دیگر با سیلی هم نمیتوانیم صورتمان را سرخ کنیم. حقوقمان همان پنجم و ششم ماه تمام میشود و حتی هزینه سبد خوراکیها با این حقوقها قابل تامین نیست. گزارش رسمی وزارت کار میگوید ۸۱درصد مستاجران کشور فقیر هستند، پس بروید زندگی بازنشستگان مستاجر را ببینید.
به گفته فرجی، حقوق اکثریت بازنشستگان ۳۰۰ یا ۴۰۰درصد از هزینههای زندگی عقبتر است و این شرایط هفته به هفته بدتر میشود.
رئیس شورای اسلامی کار شرکت جنرال استیل در پایان تاکید کرد: در بودجه ۱۴۰۴ ما کارگران بازنشسته را کنار گذاشتند. آیا قرار است در مذاکرات مزدی امسال باز هم اصول قانونی را به حاشیه برانند و از اصل ماجرا طفره بروند؟ خط فقر مشخص است. امروز با زیر ۴۰ میلیون تومان یک خانواده ۳ یا ۴ نفری نمیتواند زندگی کنند.