به روز شده در: ۰۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۰
کد خبر: ۶۷۲۵۴۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۰۶ بهمن ۱۴۰۳

کم‌آبی در راه است!

روزنو :در چند روز گذشته تنها ۴ میلی‌متر در استان تهران بارش برف و باران داشتیم. درحالی‌که حاضر غیر از سد طالقان ۴ سد دیگر تأمین‌کننده نیاز آبی تهران ۹ درصد پرشدگی دارند. میزان واقعی هدر رفت در شبکه آب استان تهران ۱۱ درصد و نزدیک به استاندارد جهانی است.

کم‌آبی در راه است!

کاهش حجم بارش برف و باران، شرایط دشواری را برای زندگی در کشور ایجاد کرده است. وضعیت منابع آبی کشور نگران‌کننده است. تاکنون فقط 10 درصد سدهای استان تهران پرشده‌اند. ادامه این وضعیت می‌تواند در تابستان بحران کم‌آبی خلق کند.

کسری سدها
بر اساس تازه‌ترین گزارش دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر) تا آخر دی‌ماه ۶ سد مهم و بزرگ کشور کمتر از ۱۰ میلیون مترمکعب موجودی آب‌دارند یعنی در صورت تداوم این وضعیت تابستان خوبی ازنظر تأمین آب کشور درراه نیست.


بر این اساس سد طرق در استان خراسان رضوی تنها چهار میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به سال گذشته ۱۱ درصد کاهش داشته است؛ حجم موجودی آب سد سرنی در استان هرمزگان تا پایان دی‌ماه ۹ میلیون مترمکعب گزارش‌شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد کاهش نشان می‌دهد.


همچنین سد نهریم خراسان جنوبی هم ۱ میلیون مترمکعب آب دارد و سد دامغان هم ۹ میلیون مترمکعب حجم موجودی آب در خود جای‌داده است. سدهای شمال ونیان در استان هرمزگان همچنان خالی از آب هستند.


طبق آمارها سد رودبال داراب در استان فارس نیز از ابتدای سال آبی جاری تا آخر دی‌ماه ۲ میلیون مترمکعب آب در خود جای‌داده و سد تنگوئیه سیرجان در استان کرمان هم فقط ۳ میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۸ درصد کاهش‌یافته است.

خالی بودن ۵۷ درصد حجم سدها
بر این اساس درمجموع کل سدهای مهم و بزرگ کشور فقط ۴۳ درصد پرشدگی دارند و ۵۷ درصد حجم سدها خالی است.
بررسی آمار دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور نشان از آن دارد که ورودی آب به سدهای کشور در آستانه ورود به دومین ماه زمستان ۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاسته شده است. از ابتدای مهر تا پایان دی پنج میلیارد و ۹۹۰ میلیون مترمکعب آب وارد سدها شده است.


بر این اساس از ابتدای سال آبی جاری تا آخر دی ماه 5 میلیارد و ۹۹۰ میلیون مترمکعب آب وارد سدها شده است درحالی‌که سال گذشته این رقم ۶ میلیارد و ۳۱۰ میلیون مترمکعب بوده است.


افزایش خروجی آب از سدها
از ابتدای سال آبی جاری تا آخر دی ماه هشت میلیارد و ۹۰ میلیون مترمکعب آب از سدها برای مصرف خارج‌شده است درحالی‌که سال گذشته در همین بازه زمانی هفت میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب آب از سدها برای مصارف خارج‌شده بود.


از ابتدای سال آبی جاری حجم آب موجود در سدها ۲۲ میلیارد و ۴۶۰ میلیون مترمکعب شده درحالی‌که سال گذشته این عدد ۲۰ میلیارد و ۶۵۰ میلیون مترمکعب بوده است.

خالی بودن سدهای تهران
مدیر حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران گفت: سدهای پنج‌گانه تهران با یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب کسری روبرو هستند. راما حبیبی در دومین روز بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب در نشستی خبری افزود: از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر) ۶۱ میلی‌متر بارندگی در تهران داشته‌ایم؛ این میزان بارش در مقایسه با بارش تجمعی سالانه ۴۰ درصد عقب‌ماندگی دارد. ظرفیت سدهای پنج‌گانه تهران یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب است که اکنون فقط ۳۳۰ میلیون مترمکعب آب‌دارند که ۲۵۰ میلیون مترمکعب از تجمعی سالانه عقب است. کسری مخازن زیرزمینی تهران سالانه ۱۳۰ میلیون مترمکعب است و سالانه ۷۰ سانتی‌متر افت میانگین دارد. وی حجم کل مصارف تهران را سالانه چهار میلیارد مترمکعب اعلام کرد که این موضوع به کسری مخازن دامن زده است.


وی میزان ذخیره سد امیرکبیر تا سوم بهمن را ۳۹ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: سد لتیان هم ۱۷ میلیون مترمکعب حجم ذخیره دارد. میزان آب ذخیره در سد لار را ۱۴ میلیون مترمکعب و سد طالقان را ۲۱۷ میلیون مترمکعب است و سدماملو تنها ۳۸ میلیون مترمکعب آب دارد. بیشتر سدهای تهران با کاهش حجم مخزن نسبت به سال گذشته روبرو شده‌اند. باید به فکر جایگزینی آب از منابع دیگر برای تهران بود.

۹ درصد سدهای تهران پر است
مدیرعامل آبفای استان تهران به ایلنا گفت: علت تغییر پایتخت برای بهبود اوضاع آب تهران است. در حال حاضر به دلیل نا ترازی منابع و مصارف یکی از راهکارها این است که بارگذاری جدید جمعیت صورت نگیرد.


محسن اردکانی در نشست حاشیه‌ای بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب اظهار داشت: ایران تحت تأثیر تغییر اقلیم در جهان دچار خشک‌سالی شده، در طول ۵۰ سال گذشته ۲ سال خشک‌سالی داشتیم و اکنون این خشک‌سالی به ۴ سال متوالی رسیده است. میزان بارندگی در سال‌های آبی ۲۸۰ میلی‌متر بوده و اکنون ۴ سال متوالی است که این رقم کمتر شده است. ۴ سال خشک‌سالی سعی کردیم آب شرب را تأمین کنیم امسال هم در راستای تأمین آب تلاش می‌کنیم اما در موضوع آب به مولفه تأمین، توزیع و مصرف مواجهیم. برای تأمین آب از منابع آب زیرزمینی و سطحی تلاش می‌کنیم تا بخشی از نا ترازی منابع و مصارف را جبران کنیم.


در چند روز گذشته تنها ۴ میلی‌متر در استان تهران بارش برف و باران داشتیم. درحالی‌که حاضر غیر از سد طالقان ۴ سد دیگر تأمین‌کننده نیاز آبی تهران ۹ درصد پرشدگی دارند. میزان واقعی هدر رفت در شبکه آب استان تهران ۱۱ درصد و نزدیک به استاندارد جهانی است.

عکس روز
خبر های روز