آرزوی چشم رنگی؛ انتخاب بین نابینایی و زیبایی
عمل تغییر رنگ چشم به یکی از ترندهای زیبایی تبدیل شده، اما متخصصان هشدار میدهند که این روش پرهزینه میتواند خطراتی جدی برای سلامت چشم، از جمله گلوکوم و کاهش بینایی، به همراه داشته باشد.
خانم جوان جلوی دوربین نشسته و به مخاطبان توصیه میکند که اگر میخواهید چشم رنگی و خاص باشید حتماً به مطب آقای دکتر مراجعه کنید! زن میگوید همیشه آرزویم این بود که صاحب یک جفت چشم رنگی باشم و حالا به آرزویم رسیدم.
به گزارش مهر، چشم رنگی در واقع همان چشم آبی، سبز یا طوسی است وگرنه بهرحال قهوهای هم برای خودش یک رنگ حساب میشود، اما در حساب و کتاب زیبایی ظاهراً جایی برای آن وجود ندارد. چشمهای رنگی جدید البته کمی غیرعادی جلوه میکند و آدم تصورمیکند دو جفت شیشه داخل پلکها کار گذاشتهاند، اما بهرحال تغییر بزرگی است و به خیال خیلیها چهره را از این رو به آن رو میکند.
عمل تغییر رنگ عنبیه یا همان تغییر رنگ چشم این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و در شبکههای اجتماعی بویژه اینستاگرام به موارد زیادی از تبلیغات تغییر رنگ عنبیه برخورد میکنیم که اتفاقاً بیشترشان غیرایرانی هستند.
علاقمندی به تغییر رنگ چشم تا جایی پیش رفته که آکادمی چشم پزشکی آمریکا که بزرگترین انجمن پزشکان و جراحان چشم در جهان محسوب میشود، نسبت به دو جراحی تغییر رنگ چشم که در رسانههای اجتماعی مرسوم شده است، هشدار داده است.
فناوری عمل تغییر رنگ چشم
عمل تغییر رنگ چشم معمولاً از دو روش اصلی ایمپلنتهای رنگی که در این روش، یک لنز رنگی دائمی به داخل چشم کاشته میشود و لیزر ملانینزدایی که در این تکنیک با استفاده از لیزر، رنگدانههای قهوهای موجود در عنبیه را از بین برده و رنگ چشم را به رنگ روشنتری مانند آبی یا سبز تغییر میدهدف نیز انجام میشود.
محبوبیت و تقاضا
این عمل بهویژه در کشورهای خاورمیانه، آمریکای لاتین و جنوب شرق آسیا به دلیل تقاضای بالای تغییرات زیبایی، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. بااینحال، هزینههای بالای این عمل که بین ۵ تا ۱۰ هزار دلار متغیر است، همچنان محدودیتهایی برای دسترسی همگانی به آن ایجاد میکند.
نگرانیهای پزشکی
متخصصان چشمپزشکی درباره خطرات بالقوه این عمل هشدار دادهاند. از جمله مشکلاتی که ممکن است در نتیجه عمل تغییر رنگ چشم باعث افزایش فشار داخل چشم (گلوکوم)، التهاب یا عفونت و کاهش دید یا تاری دید شود. در حالی که عمل تغییر رنگ چشم به عنوان راهکاری برای دستیابی به ظاهری جدید و منحصربهفرد مطرح شده، نگرانیهای ایمنی و اخلاقی پیرامون آن همچنان ادامه دارد. متخصصان توصیه میکنند که افراد پیش از اقدام به این عمل، با پزشکان مجرب مشورت کرده و تصمیمی آگاهانه بگیرند.
همچنین این عمل باعث خشکی مزمن چشم میشود که غدد اشکی را تحت تأثیر قرار داده و باعث خشکی و احساس سوزش در چشم شود و در برخی از موارد نیز باعث حساسیت به نور میشود
خطرات عمل تغییر رنگ چشم
یک متخصص چشمپزشکی درباره خطرات جدی و عوارض جبرانناپذیر عمل تغییر رنگ چشم هشدار داد و این روش را بهشدت غیرایمن برای سلامت چشمها دانست.
وی با اشاره به رواج عمل تغییر رنگ چشم بهویژه از طریق تزریق مواد یا کاشت ایمپلنتهای رنگی در داخل چشم، تأکید کرد که این روشها در ظاهر ممکن است برای مدتی زیبایی به چشمها ببخشند، اما بهطور جدی میتوانند منجر به مشکلات خطرناک برای سلامت چشم شوند. او گفت: رنگهایی که به چشم تزریق میشود یا مواد مصنوعی که وارد چشم میکنند، ممکن است برای مدت کوتاهی ظاهر زیبایی ایجاد کنند، اما عوارض آنها میتواند بسیار جدی باشد. بسیاری از این مواد بافتهای حساس چشم را تحت تأثیر قرار میدهند و میتوانند به بروز مشکلاتی مانند آب سیاه (گلوکوم)، آسیب به قرنیه و حتی نابینایی منجر شوند.
عوارض جبرانناپذیر و خطر کور شدن
وی با اشاره به گزارشهای متعددی که در این زمینه ثبت شده، افزود: در بسیاری از موارد، تزریق مواد یا کاشت لنزهای رنگی در چشم میتواند عوارضی، چون آب سیاه و آسیب به قرنیه را ایجاد کند که در نهایت ممکن است به نابینایی دائمی منتهی شود. این عملها بهویژه اگر در مراکز غیرمجاز و توسط افراد غیرمتخصص انجام شوند، میتوانند باعث آسیبهای جدی به چشمها شوند.
توصیه به جامعه
او با تأکید بر اهمیت مشاوره و مراقبتهای پزشکی مناسب پیش از هر نوع عمل زیبایی چشم گفت: از افراد خواست که به هیچ عنوان تحت تأثیر تبلیغات و روندهای مد روز قرار نگرفته و سلامت چشمهای خود را به خطر نیندازند و همه ما میخواهیم زیبا به نظر برسیم، اما این زیبایی نباید به قیمت از دست دادن بینایی و سلامت چشمها باشد. بهتر است افراد از روشهای ایمن و علمی برای زیبایی استفاده کنند و خطرات چنین عملهای غیرضروری و خطرناکی را جدی بگیرند.
وی ادامه داد: متأسفانه گاهی اوقات در مواردی که مواد به چشم تزریق میشود، ممکن است این تزریقها باعث کوری دائمی فرد شوند. این عملها بههیچوجه از نظر پزشکی توصیه نمیشود و هیچ پزشک باوجدان و متخصصی نباید چنین عملی را انجام دهد.
عدم موفقیت و نتایج خطرناک
این متخصص چشمپزشک به شدت این عملها را خطرناک و غیرموفقیتآمیز خواند و افزود: این نوع اعمال، عملی نیست که بخواهد نتیجه مطلوب و موفقی داشته باشد. خیلی اوقات حتی ممکن است فرد سالمی که تصمیم به تغییر رنگ چشم گرفته، پس از انجام این عمل با عوارض چشمی جدی مواجه شود که به هیچوجه قابل بازگشت نخواهند بود.
همچنین یک فوق تخصص پیوند قرنیه، نسبت به تبلیغات نادرست از عمل تغییر رنگ چشم که در فضای مجازی صورت میگیرد، هشدار داد و گفت: عوارض عمل تغییر رنگ چشم برای افراد سالم شامل احتمال التهاب چشم، عفونت قرنیه، آب مروارید، کاهش دید و گاهی حتی نیاز به پیوند قرنیه است. از سوی دیگر اگر این افراد دچار آب مروارید شوند، دید جراح برای انجام عمل، بسیار محدود میشود و یا اگر این افراد در آینده دچار پارگی شبکیه شوند، عمل جراحی آنها بسیار سخت میشود.
رئیس مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: به افراد سالم توصیه میکنیم اگر چشمهای سالمی دارند از رنگ طبیعی و خدادادی چشمهایشان لذت ببرند و تن به عملی ندهند که عوارض بسیاری دارد و چشم سالم را به چشم معیوب تبدیل میکند.
او در پاسخ به این سوال که عمل تغییر رنگ چشم برای چه افرادی توصیه میشود، گفت: کراتوپیگمنتاسیون یا عمل تغییر رنگ چشم برای افرادی کاربرد دارد که رنگ چشم بیماران قبلاً به علت ضربه، التهاب یا عفونت تغییر کرده و رنگ یکی از چشمها سفید شده و یکی دیگر حالت طبیعی دارد که در این موارد برای یکی شدن ظاهر دو چشم، عمل تغییر رنگ چشم انجام میشود.
وی یادآور شد: در برخی از بیماریهای چشمی مانند بیماریهای «انیریدیا» و «آلبینیسم»، رنگ یک یا دو چشم غیر طبیعی و دارای ظاهری ناخوشایند برای بیماران میشود که با کراتوپیگمنتاسیون، رنگ چشمها به حالت طبیعی تغییر میکند.