به روز شده در: ۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۰
کد خبر: ۶۷۷۱۱۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۲ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۳
در روزنو بخوانید

هر آنچه باید از عفونت مثانه دانست

روزنو :روزنو – هدی کاشانیان: عفونت مثانه یکی از شایع‌ترین انواع عفونت‌های دستگاه ادراری (UTI) است که به علت رشد و تکثیر باکتری‌ها در مثانه ایجاد می‌شود. این نوع عفونت بیشتر در زنان رخ می‌دهد، اما مردان نیز ممکن است به آن دچار شوند. عفونت مثانه اگر به‌موقع درمان نشود، می‌تواند به کلیه‌ها سرایت کرده و عوارض جدی‌تری ایجاد کند. در ادامه، هر آنچه باید درباره عفونت مثانه بدانید، توضیح داده شده است.

هر آنچه باید از عفونت مثانه دانست

علائم عفونت مثانه

علائم بیماری عفونت مثانه با توجه به شدت بیماری، مقاومت سیستم ایمنی بدن فرد، تعداد دفعات ابتلا به بیماری و مدت زمانی که از ایجاد بیماری گذشته است، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از رایج‌ترین و بیشترین علائم ثبت شده از این بیماری عبارتند:

·        درد یا سوزش زیاد هنگام ادرار که منجر به سختی ادرار یا عدم توانایی در ادرار کردن می‌شود.

·        وجود خون به صورت رقیق یا لخته‌های خونی در ادرار

·        ادرار تیره‌رنگ

·        داشتن تکرر ادرار

·        ادرار بابوی بسیار نامطبوع

·        گرفتگی عضلانی و شکمی در قسمت کمر یا زیر شکم (زمانی که عفونت مثانه گسترش زیادی در بدن پیدا کند به دستگاه‌ها و اندام‌های مجاور هم منتقل شده و باعث ایجاد احساس درد در اندام‌های کناری مانند کمر خواهد شد.

علل عفونت مثانه

عفونت مثانه عمدتاً به دلیل ورود باکتری‌ها به دستگاه ادراری ایجاد می‌شود. در شرایط طبیعی، بدن باکتری‌ها را از طریق  ادرار دفع می‌کند. اما گاهی‌اوقات این میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا به دیواره‌های مثانه می‌چسبند و به سرعت تکثیر می‌شوند. در نتیجه، بدن نمی‌تواند آن‌ها را از بین ببرد و مثانه عفونی می‌شود.

بیشتر عفونت‌های مجاری ادراری توسط اشریشیاکلی (E.coli) ایجاد می‌شوند که به طور طبیعی در روده بزرگ وجود دارد. اگر باکتری‌های مدفوع وارد مجرای ادرار شوند، احتمال دارد به عفونت مثانه مبتلا شوید. این باکتری‌ها همچنین می‌توانند از مثانه به کلیه‌ها بروند و این اندام‌ها را هم عفونی کنند.

تشخیص عفونت مثانه

پزشک معالج پس از بررسی شرح حال و معاینه بالینی ممکن است آزمایش ادرار درخواست کند. آزمایش کشت ادرار هم معمولاً برای تعیین عامل ایجاد کننده عفونت انجام می‌شود و پزشک بر اساس نتیجه آن اقدام به تجویز آنتی بیوتیک خواهد کرد.

در صورتی که مکرر دچار عفونت مثانه می‌شویم احتمال دارد به تست‌های تشخیصی دیگری مثل سونوگرافی، عکس رادیوگرافی یا سیستوسکوپی نیاز باشد. برای تشخیص دقیق نوع عامل بیماری‌زا و نوع باکتری عفونت‌زا ممکن است پزشک درخواست کشت ادرار نیز بدهد تا بتواند بر حسب نوع باکتری شناسایی شده آنتی بیوتیک مناسب را تجویز کند.

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه شامل دو قسمت درمان دارویی و غیردارویی است که در ادامه درباره هرکدام توضیح خواهیم داد.

1.     درمان دارویی عفونت مثانه

قدم اول درمان عفونت مثانه استفاده از آنتی بویتیک است. اینکه چه آنتی بیوتیکی و برای چه مدتی باید مصرف شود بستگی به شرایط کلی سلامت بدن و نوع باکتری ایجاد کننده عفونت دارد.

2.     درمان خانگی عفونت مثانه

علائم خفیف و کمتر از سه روز را می‌توانیم به کمک روش‌های زیر تسکین دهیم:

·        قرار دادن کیسه آب گرم روی شکم یا بین ران‌ها

·        اجتناب از رابطه جنسی تا برطرف شدن علائم

·        خودداری از نگه‌داشتن ادرار

·        شستن و پاک کردن بدن، از سمت جلو به عقب

·        شستن آرام ناحیه تناسلی با صابون مخصوص پوست‌های حساس

·        استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد (داروها حتما باید با مشورت پزشک یا داروساز مصرف شوند.)

·        نوشیدن مقدار کافی مایعات

·        پرهیز از مصرف الکل

پیشگیری از عفونت مثانه

بهترین روش پیشگیری از عفونت از بین بردن عواملی است که باعث نفوذ و انتقال باکتری به مجرای ادراری می‌شوند. برای کاهش خطر ابتلا به عفونت مثانه، اقدامات زیر مفید هستند:

·        مصرف آب کافی: نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در روز برای شست‌وشوی دستگاه ادراری.

·        ادرار کردن پس از رابطه جنسی: برای دفع باکتری‌های احتمالی واردشده به مجرای ادراری.

·        رعایت بهداشت شخصی: استفاده صحیح از دستمال توالت (از جلو به عقب)، تعویض منظم لباس زیر و شست‌وشوی ناحیه تناسلی.

·        پرهیز از نگه‌داشتن ادرار: تخلیه منظم مثانه خطر عفونت را کاهش می‌دهد.

·        مصرف محصولات پروبیوتیک: برای تقویت فلور طبیعی دستگاه ادراری و کاهش رشد باکتری‌های مضر.

نکات تغذیه‌ای برای پیشگیری و درمان

برخی غذاها و نوشیدنی‌ها می‌توانند به پیشگیری از عفونت مثانه کمک کنند:

·        آب زغال‌اخته: این نوشیدنی می‌تواند از چسبیدن باکتری‌ها به دیواره مثانه جلوگیری کند.

·        ویتامین :C مصرف میوه‌های سرشار از ویتامین C (مانند پرتقال و لیمو) می‌تواند محیط مثانه را اسیدی کرده و رشد باکتری‌ها را مهار کند.

·        پرهیز از غذاهای تحریک‌کننده: مانند قهوه، الکل و غذاهای تند که ممکن است علائم را بدتر کنند.

زمان مراجعه به پزشک

همه عفونت‌ها خیلی حاد نیستند و لازم نیست برای تمام آن‌ها درمان‌های پزشکی و قرص و دارو مصرف کنیم اما بهتر است هر زمانی که چند تا از علائم عفونت مثانه را به صورت همزمان در بدن خود مشاهده کردید، به دکتر کلیه مراجعه کنید. همچنین اگر مشکلات مثانه و کلیه دارید یا سابقه این نوع بیماری‌ها در خانواده شما وجود دارد، باید بیشتر از سایر افراد حساسیت داشته باشید و مرتبا برای چکاپ  به دکتر اورولوژی مراجعه کنید.

اگر عفونت شما کامل درمان نشده یا مرتبا درگیر بیماری و علائم آن می‌شوید، به هیچ‌وجه بدون مشورت پزشک و سرخود دارو مصرف نکنید و حتما اجازه دهید یک پزشک متخصص شما را معاینه کند. در نهایت هرکسی از واکنش‌ها و وضعیت بدنی خودش آگاهی بیشتری دارد. بیماری عفونت مثانه در مراحل ابتدایی خیلی بیماری جدی و سختی نیست اما اگر در همان مراحل به درستی درمان نشود می‌تواند به شدن مشکل‌ساز باشد.

پس هرزمانی که خودتان متوجه تغییراتی در بدن‌تان شدید و علائم غیرطبیعی و بی‌سابقه‌ای را مشاهده کردید، برای آسودگی خیال خود و جلوگیری از عوارض سخت آن حتما به صورت آنلاین یا حضوری مشکلات خود را با یک دکتر متخصص درمیان بگذارید.

جمع‌بندی

عفونت مثانه یک بیماری شایع اما قابل‌درمان است که با تشخیص به‌موقع و رعایت اصول بهداشتی به‌راحتی می‌توان از آن پیشگیری کرد. مصرف آب کافی، رعایت بهداشت و مراجعه منظم به پزشک از مهم‌ترین اقداماتی هستند که می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. در صورت مشاهده علائم، درمان را جدی بگیرید تا از عوارض جدی‌تر جلوگیری شود.

عکس روز
خبر های روز