
تحلیلگر بازارهای مالی:هجوم مردم به صندوقهای طلا، نافی شعار سال است
تحلیلگر بازارهای مالی: مردم در اوایل سال عملا نگرانیهایی از تنشهای ایران و آمریکا داشتند و به همین دلیل طلا خریداری میکردند و در روزهای اول سال به صندوقهای طلا هجوم بردند که منجر به مثبت شدن این صندوقها شد؛ بدیهی است که چنین کاری کاملا با «سرمایهگذاری در تولید» بهعنوان شعار سال، در تضاد است
اما چند روزی از این سخنان نگذشت که با شروع دوباره کار بازار سرمایه، مردم به صندوقهای طلا هجوم بردند و در روزهای اول سال رشد این صندوقها مثبت شد. هرچند که این رشد هم ناپایدار بود و صندوقهای طلا هم مانند کلیت بورس دچار ریزش شدند اما هجوم اولیه مردم به این صندوقها نشان از وضعیت چارچوب اقتصاد ایران دارد. در چنین شرایطی که بازارهای غیرمولد مانند دلار و طلا همچنان دارای جذابیت بالایی برای سرمایهگذاری است، آیا تولید هم میتواند سهمی از این سرمایهها ببرد؟
تاثیر مثبت و منفی ترامپ بر صندوقهای طلا
یک تحلیلگر بازارهای مالی در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، درباره هجوم مردم به صندوقهای طلا در روزهای اول سال، اظهار کرد: در روزهای اول سال به دلیل اینکه صحبت از تهدیدهای شدید ترامپ بود و از طرف دیگر هم خبری از مذاکره نبود، و همچنین بحث تعرفههایی که ترامپ برای ۱۸۵ کشور وضع کرد، باعث هجوم مردم در روزهای اول سال به صندوقهای طلا شد.
عباسعلی حقانینسب با اشاره به وضع تعرفه ترامپ برای کل جهان، درباره تاثیرات آن گفت: پیشبینی میشود رکود جهانی اتفاق بیفتد و بعد تورم ایجاد شود و مصرف و پسانداز مردم را دچار مشکل کند و هم ذخیره طلای کشورها و هم ذخیره طلای اشخاص حقیقی کاهش یابد. بنابراین این شرایط تقاضای کل جهانی را دچار مشکل میکند. او درباره تاثیر میل مردم بر حفظ ارزش پول خود عنوان کرد: مردم هم عملا برخی نگرانیها را داشتند که چه اتفاقی میفتد به خاطر همین طلا خریداری میکردند اما اکنون این اتفاقات برعکس شده است. این کارشناس درباره سقوط صندوقهای طلا در روزهای اخبر توضیح داد: اکنون این دو متغیر تبدیل شده است به پذیرش مذاکره غیرمستقیم با آمریکا که مقداری سطح تنشها را کاهش پیدا داده است و دیگری بحث تعرفهها و رکود جهانی؛ ناگهان با تعرفههای جهانی که کل بازارهای جهانی را کاهش داد، انس جهانی طلا هم کاهش پیدا کرد.
به گفته او، علت ریزش صندوقهای طلا در ابتدا به خاطر کاهش انس جهانی طلا بود و در وهله دوم، پذیرش مذاکرات غیرمستقیم توسط ایران و آمریکا.
اولویتهای کماهمیت مسئولین برای تحقق شعار سال
حقانینسب این اتفاقات ابتدایی سال را با تحقق شعار سال کاملا در تضاد دانست و بیان کرد: جالب است که در صحبتهایی که من از مسئولین هم شنیدم، یعنی مواردی که برای تحقق شعار سال اعلام کردهاند، دقیقا به موارد اصلی اشاره نشده است.
اول باید اخذ مالیات را درست کنیم و یک مالیات سنگین از ثروتمندان بگیریم و مالیات بر دارایی و عایدی ثروت غیرمولد، که در این ۵۰ سال ریالی مالیات نداند و ثروت آنها بالای ۱۰۰ هزار همت است، حداقل باید چهار برابر بودجه کل کشور باشد تا دولت هم کسری بودجه را تامین کند و هم نقدینگی اضافی را جمع کند؛ از آن طرف هم نرخ بهره را به 10 درصد کاهش بدهند که شعار سال 1404 محقق شود
او ادامه داد: ای کاش آماری منتشر میشد که نشان میداد که چند درصد از هدف این نامگذاری تحقق پیدا کرده است. اکنون مسئولین چه مجلس و چه دولت، یک فرار از مسئولیت دارند و وقتی اهداف سال با نامگذاری مشخص میشود، یکسری اقدامات را لیست میکنند برای اینکه تنها شلوغ بکنند و وانمود کنند که مشغول فعالیت هستند. این تحلیلگر بازار سرمایه درباره اقدامات مسئولین برای تحقق شعار سال تاکید کرد: در این لیست اقدامات هم برخی اقدامات که خیلی کماهمیت است و تاثیر زیادی ندارد در اقدامات اولیه و اولویتدار خود میگذارند و عملا یا اسمی از اقدامات مهم نمیبرند یا اصلا آنها را در اولویتهای آخر میگذارند و در آخر هم میگویند برخی اقدامات صورت گرفت در صورتی که کارهای کماهمیت بوده است.
ضرورت وضع مالیات بر ثروتهای غیرمولد
حقانینسب با اشاره به اینکه امسال هم اقدامات اصلی تحقق شعار سال در لیست اقدامات مسئولین غایب است، از دو اقدام اصلی برای تحقق سرمایهگذاری در تولید نام برد و در توضیح آنها گفت: اگر واقعا میخواهیم شعار سال و سرمایهگذاری برای تولید اتفاق بیفتد، باید خیلی سریع قانون اخذ مالیات بر دارایی و عایدی سوداگری و احتکار بازارهای غیرمولد تصویب و اجرا شود و این مالیات به ویژه از ثروتمندانی که بالای ۱ همت ثروت دارند و اکثرا هم ثروت آنها غیرمولد، مانند دلار، مسکن، زمین و ... است، اخذ شود.
او با تاکید بر اخذ مالیات سنگین از چنین ثروتمندانی، تصریح کرد: به دلیل اینکه خود همین مسئولین و مجلسیها منافعشان در این داراییهاست، اصلا این قانون را تصویب نمیکنند. آنقدر از سر و ته قانون مالیات بر عایدی زدند که فقط نامی از آن ماند و حتی همان را هم تصویب نکردند. به اعتقاد این کارشناس بازارهای مالی، در مقابل اخذ مالیات سنگین از داراییهای غیرمولد، باید معافیت مالیاتی تولید و حقوق کارمندان افزایش یابد تا تولیدی که در این چهل ساله برای مردم جذاب نبوده، جذابیت پیدا کند اما در صورت اجرا نشدن چنین شرایطی تولید باز جذابیتی برای سرمایهگذاری ندارد زیرا بازارهای سوداگرانه هم بهشت مالیاتی است و هم بهشت پولشویی.
حقانینسب یادآور شد: تولید باید جذاب شود و هدایت منابع با تنظیمگری و قانون مالیات اتفاق میافتد؛ متاسفانه در دهه ۶۰ این قانون را درست اصلاح نکردیم و از آن زمان میبینیم که بخش عمده منابع، حتی برخی منابع حاصل از تولید، به سمت بازارهای غیرمولد میرود و تولید در کشور ما شکل نمیگیرد.
او با عنوان اینکه به چنین مالیاتی در اقدامات مسئولین برای تحقق شعار سال 1404 اشاره نشده است، تاکید کرد که این مالیات خشت اول تحقق سرمایهگذاری در تولید است و مهمترین اقدامی که برای تحقق شعار سال میتوان کرد، همین قانون است.
فریز منابع به دلیل نرخ بهره بالا
این تحلیلگر درباره دومین اقدام مهم برای تحقق شعار سال اظهار کرد: دومین موضوع، بحث کاهش نرخ بهره است که ناشی از قانون غلط بانکداری است که نقدینگی خلق میکند و باعث تورم میشود.
عباسعلی حقانینسب در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: تورم ضدتولیدترین عامل است زیرا در شرایط تورمی اکثر منابع به سمت داراییهای تورمی و غیرمولد هدایت میشود. قانون بانکداری هم باعث شد که نرخ بهره عامل اصلی خلق نقدینگی شود و اکنون شرایطی ایجاد شده است که بالای ۲۰ هزار همت، معادل ۲۰۰ میلیارد دلار، منابع کشور در سیستم بانکی فریز است و اجازه حرکت این منابع به سمت تولید هم داده نمیشود
حقانینسب تصریح کرد: خود تورم ضدتولیدترین عامل است زیرا در شرایط تورمی اکثر منابع به سمت داراییهای تورمی و غیرمولد هدایت میشود. او ادامه داد: با توجه به اینکه قانون بانکداری ما در دهه ۶۰ به غلط اصلاح شد، باعث شد که نرخ بهره عامل اصلی خلق نقدینگی شود و اکنون شرایطی ایجاد شده است که بالای ۲۰ هزار همت، معادل ۲۰۰ میلیارد دلار، منابع کشور در سیستم بانکی فریز است و اجازه حرکت این منابع به سمت تولید هم داده نمیشود. او بیان کرد که نرخ بهره باید به زیر 10 درصد کاهش پیدا کند اما بسیاری میگویند که نمیتوانند نرخ بهره را کاهش بدهند در حالی که این امکان در دست دولت و بانک مرکزی است و میتوانند با شگردهایی این منابع را آزاد کنند که در اختیار تولید قرار بگیرد و این شرایط تورمی هم کنترل شود.
تمایلی برای فراهم کردن بستر سرمایهگذاری نیست
این کارشناس مسائل اقتصادی مطرح کرد: اما میبینیم که هیچ صحبتی از این دو اقدام نمیشود و با این شرایطی که وجود دارد فعلا نشانهای از احتمال تحقق شعار سال وجود ندارد.
حقانینسب افزود: اول باید اخذ مالیات را درست کنیم و یک مالیات سنگین از ثروتمندان بگیریم و مالیات بر دارایی و عایدی ثروت غیرمولد، که در این ۵۰ سال ریالی مالیات نداند و ثروت آنها بالای ۱۰۰ هزار همت است، حداقل باید چهار برابر بودجه کل کشور باشد تا دولت هم کسری بودجه را تامین کند و هم نقدینگی اضافی را جمع کند؛ از آن طرف هم نرخ بهره را به 10 درصد کاهش بدهند که این شعار محقق شود.
هر یک از این مسئولین را تکان بدهید، همه ثروت و درآمد بالایی دارند و به همین دلیل از داراییهای غیرمولد منتفع هستند و تمایلی به محدود کردن این داراییها با مالیات ندارند و اقدامات موثری برای تحقق شعار سال انجام نمیدهند
او تاکید کرد: من فکر میکنم مسئولین این اقدامات را انجام نمیدهند چون اکثرا در این حوزهها منافع دارند. اقتصاد ایران هم با حضور الیگارشها، بسیار ساختار فاسدی دارد. این تحلیلگر بازارهای مالی افزود: مثلاً اگر یک نماینده مجلسی که ۵ خانه دارد، اگر فکر کند مالیات بر عایدی یکی از خانههایش دریافت میشود، هیچوقت به این قانون رای نمیدهد.
حقانینسب با عنوان اینکه ایران بهشت پولشویی است، در پایان خاطرنشان کرد: هر یک از این مسئولین را تکان بدهید، همه ثروت و درآمد بالایی دارند و به همین دلیل از داراییهای غیرمولد منتفع هستند و تمایلی به محدود کردن این داراییها با مالیات ندارند و اقدامات موثری برای تحقق شعار سال انجام نمیدهند.