
مخالفان خروج ایران از لیست سیاه دست به کار شدند؟/ رفع نگرانیها درباره FATF
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به مباحث کارشناسی مفصل در کمیسیونهای تخصصی مجمع، فضای مجمع را برای تصویب لوایح پالرمو و CFT مثبت ارزیابی کرد. درحالیکه همچنان سرنوشت دو لایحه پالرمو و CFT نامشخص است و گویی مجمع قرار نیست تا مشخصشدن نتیجه مذاکرات تهران-واشنگتن در این رابطه اظهارنظر کند، مجید انصاری از روی خوش اعضای مجمع به این دو لایحه خبر داده است. حجتالاسلام مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره فضای عمومی مجمع در قبال دو کنوانسیون پالرمو و CFT گفت: با توجه به مباحث کارشناسی مفصلی که در کمیسیونهای تخصصی مجمع انجام شده است، فضای مجمع را برای تصویب این لایحه مثبت ارزیابی میکنم.
وی ادامه داد: برخی از اعضا در جلسه قبلی ابهامها و اشکالهایی داشتند که توضیحات کارشناسان تا حدود زیادی نگرانیهای اعضا را مرتفع کرد. پیشبینی من این است که این لایحه در مجمع تصویب خواهد شد. معاون حقوقی رئیسجمهور درباره روند بررسی این دو لایحه در مجمع تشخیص توضیح داد: لایحه پالرمو و CFT در مجلس به تصویب رسیده بود و به دلیل اختلافنظر مجلس و شورای نگهبان این دو لایحه به مجمع ارائه شد. با توجه به مسکوتماندن این دو لایحه در مجمع، با روی کار آمدن دولت چهاردهم، رئیسجمهور در نامهای به مقام معظم رهبری خواستار بررسی این دو لایحه در مجمع شدند که رهبری هم موافقت کردند. وی تصریح کرد: دولت بهشدت معتقد است برای روانسازی مراودات بینالمللی، سرمایهگذاریها و کسبوکارها و در راستای تسهیل امور مردم، نیاز جدی به تصویب این دو لایحه وجود دارد. انصاری گفت: این دو لایحه جدای از FATF مهم است و عدم پیوستن به این دو کنوانسیون مشکلاتی برای مراودات اقتصادی با کشورهای مختلف حتی کشورهای همسایه و دوست ایجاد کرده است.
کشورهای طرف قرارداد ایران به این معاهدات پیوستهاند و الزاماتی وجود دارد که کشورهای عضو باید رعایت کنند. وقتی ایران به این معاهدات نمیپیوندد، محدودیتهایی برای مراودات اقتصادی ایجاد میشود. معاون حقوقی رئیسجمهور با بیان اینکه در سفرهای خارجی تیمهای اقتصادی بخش دولتی و خصوصی یکی از توصیههای مؤکد کشورهای دوست و همسایه این است که زودتر به این معاهدات بپیوندید تا مشکلات مراودات و قراردادهای اقتصادی حل شود، گفت: بیش از ۱۹۰ کشور به این کنوانسیون پیوستهاند که در میان اینها بسیاری از کشورهای دوست و همسایه ایران وجود دارند که کشور با آنها ارتباطات دوجانبه و چندجانبه دارد.
حجتالاسلام انصاری با تأکید بر اینکه کنوانسیون پالرمو مربوط به مبارزه با جرائم سازمانیافته است و جمهوری اسلامی از فعالان مبارزه با این نوع جرائم مثل قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و قاچاق اسلحه بوده و حتی قربانی برخی از این اقدامات از سوی باندهای تبهکار بینالمللی است، اظهار کرد: سزاوار نیست جمهوری اسلامی با نپیوستن به این کنوانسیونها، خود را در معرض این اتهام قرار دهد که ایران اساسا نمیخواهد با سازمانهای بینالمللی در این زمینه همکاری کند. این برچسب، برچسب زیبندهای برای جمهوری اسلامی ایران نیست. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: ما در دفاع از چهره ملت ایران، باید هرچه زودتر به این کنوانسیونها بپیوندیم. البته ملاحظات همه ابعاد این موضوع دیده شده است و بنابراین پیوستن به این کنوانسیونها هیچ مشکلی به لحاظ منافع ملی ایجاد نمیکند.
در همین راستا، محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفتوگویی، درباره بررسی لایحه پالرمو در مجمع تشخیص گفت: این لایحه از نظر فنی و کارشناسی در حال بررسی است و نظرات دولت، وزارت اقتصاد، وزارت امور خاجه و مجلس شورای اسلامی در مورد این لایحه برای اعضای مجمع مهم است. به گزارش مهر، او ادامه داد: برخی مخالفان سؤالات و ابهاماتی فنی درباره پیوستن ایران به این کنوانسیون دارند که باید به این ابهامات پاسخ داد تا قانع شوند. باهنر با تأکید بر اینکه موافق تصویب لایحه پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام است، تصریح کرد: دولت هم پیگیر تصویب این لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام است. او در پاسخ به برخی ابهامات در فضای مجازی مبنی بر اینکه آیا با تصویب این لایحه تحریمها رفع میشود؟
گفت: رفع تحریمها مسیر دیگری دارد، اما درصورتیکه تحریمها رفع شود، نباید عدم پیوستن ایران به این کنوانسیونها مانعی در مبادلات اقتصادی باشد. باهنر در مورد نظر مجلس درباره لایحه پالرمو گفت: تعدادی از نمایندگان در نامهای به مجمع درخواست کرده بودند بررسی این لایحه در مجمع به تأخیر بیفتد، اما اعضای مجمع، مصلحت نمیدادند که بررسی این لایحه به تأخیر بیفتد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: کمیسیونهای تخصصی به صورت ویژه و با حضور کارشناسان، این دو لایحه را بررسی و تقریبا با همه مواد دو لایحه پالرمو و CFT موافقت کردهاند، اما برای اجرای این لوایح نیاز به رأی موافق اکثریت اعضای مجمع است.
البته در این مسیر، مخالفان خروج ایران از لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی بیکار ننشستهاند تا هرچه در توان دارند به کار ببندند و مانع خروج ایران از لیست سیاه شوند. اخیرا ۱۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامهای خطاب به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره الحاق ایران به لوایح پالرمو و CFT هشدار دادهاند. در متن این نامه آمده است: «دولت کنونی ایالات متحده، از بدو استقرار، تشدید فشارها بر ایران را در دستور کار قرار داده و FATF را بهمثابه ابزاری برای مسدودکردن مسیرهای تجاری و مالی ایران معرفی کرده است. در چنین شرایط خطیری، پذیرش و اجرای توصیههای نهادی که عملا در جهت اهداف تحریمی آمریکا عمل میکند، یک خطای راهبردی است».
نمایندگان مجلس خطاب به آملیلاریجانی نوشتند: «مطالبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی از اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام آن است که ضمن در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی، تا زمان رفع کامل تهدید فعالسازی مکانیسم ماشه، از هرگونه اعلام موافقت با الحاق ایران به کنوانسیونهای مذکور امتناع ورزند. همچنین هرگونه بررسی مجدد یا موافقت احتمالی در آینده باید به لغو کامل و مؤثر تمامی تحریمها، مطابق با الزامات قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» منوط گردد».
مالک شریعتی، نماینده تندروی مجلس و از چهرههای نزدیک به علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز در تذکری از تریبون مجلس گفت: «نمیشود ما به این معاهدات بپیوندیم اما نتیجه اقتصادی برای ما نداشته باشد و نتیجه سیاسی آن برای دشمنان ما باشد. رئیسجمهور آمریکا که با صراحت دشمنی خودش را با ملت ایران اعلام کرده است؛ به صراحت در آن بیانیه اجرائی ابتدایی ریاستجمهوری خود اعلام کرد که تلاش کنید از امکان دستورالعملهای FATF علیه منافع اقتصادی ملت ایران استفاده شود. این معلوم است که اگر به این لوایح بپیوندیم، ما را از لیست سیاه خارج نمیکنند. این موارد را برای ثبت در تاریخ عرض میکنم؛ چون ظاهرا دوستان تصمیم خود را گرفتهاند». حال باید دید شرایط بررسی این دو لایحه به کدام سمت پیش خواهد رفت. اینکه منافع ملی بر منافع جناحی پیروز شود، هنوز مشخص نیست، اما اعضای مجمع واکنش منفی سابق را به این لوایح ندارند.