
تندروها برای تسخیر هیات رئیسه مجلس چه برنامهای دارند؟ شب نامه؟!
انتخابات هیات رئیسه یکی از این انتخابها محسوب میشود که شاخههای تندروی جریان اصولگرایی هر بار تلاش دارند تا اکثریت هیات رئیسه را در اختیار خود قرار دهند. در مجلس یازدهم که اصولگراها برای اولین بار بهارستان را در اختیار گرفتند مشاهده کردیم که ترکیبی از اصولگراهای معتدل و البته نواصولگراهای قالیبافی صندلیها را از آن خود کردند ولی رفتهرفته شاهد تغییر چهره صندلیهای بالایی بهارستان بودیم. تندروها شاید نتوانند برای قالیباف مزاحمت چندانی بهوجود بیاورند ولی همانطور که میبینیم چهرههای تندرو و منتسب به جریانهای تندرو مانند حمیدرضا حاجیبابایی، علی نیکزاده، مجتبی ذوالنور و... رفتهرفته خود را به صندلی اول مجلس نزدیک میکنند تا اگر نتوانند قالیباف را پایین بکشند بتوانند هیات رئیسه را به تسخیر خود در بیاورند. در ادامه با یکی از تحلیلگران حوزه مجلس شورا مصاحبهای کردهایم. پیرموذن معتقد است تندروها میتوانند در ادامه با حضور گسترده در هیات رئیسه برای دولت چالشهایی را رقم بزنند. در ادامه این گزارش را میخوانید.
تحرکات تندروها در شب انتخابات
کمالالدین پیرموذن، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس شورا در ارزیابی خیز تندروها برای تسخیر هیات رئیسه به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «تندروها در انتخابات ریاستجمهوری شکست سختی از شهروندان خوردند و نتوانستند باردیگر وارد پاستور شوند. در انتخابات مجلس هم توانستند با یک انتخابات حداقلی کرسیها را از آن خود کنند. مجلس دوازدهم باتوجه به اینکه در اختیار اصولگراها است بازهم تندروها نمیتوانند برای رئیس کنونی مجلس مزاحمت ایجاد کنند به همین دلیل چشم به صندلیهای هیات رئیسه دوختهاند. تندروها نه روابط خوب در فضای جهانی را میخواهند و نه خواهان بهبود روابط دولت و مجلس هستند. این گروه تمامیتخواه همچنان به تلاش خود برای برهمزدن میز مذاکره ادامه میدهد ولی حالا باید بگوییم که مجموعه حاکمیت چنین برداشتی را ندارد و به دولت اجازه مذاکره داده است، تصویب پالرمو خود نشاندهنده این موضوع است». او در همین مورد ادامه میدهد: «قالیباف همچنان در مجلس نفوذ دارد ولی این موضوع شاید کماثرتر شده باشد و در ادامه ببینیم تندروها همه صندلیهای هیات رئیسه را تسخیر کردهاند. این تنها برای طیف نزدیک به قالیباف نمیتواند آسیب بزند بلکه برای کل اردوگاه اصولگرایی زیان بههمراه خواهد داشت در این وضعیت روابط مجلس و دولت هم با چالشهای زیادی همراه خواهد کرد و دیگر وفاق را هم باید فراموش کنیم. رفتارهای تمامیتخواهی آنها نقطه پایانی ندارد و در ادامه باید منتظر تحرکات تندروها در شب انتخابات هیات رئیسه باشیم».
روز انتخابات سرنوشتساز
محمد رشیدی، نماینده عضو هیات رئیسه مجلس شورا گفت: دومین انتخابات هیات رئیسه مجلس دوازدهم سهشنبه ۶ خرداد برگزار میشود. اولین انتخابات هیات رئیسه مجلس دوازدهم در اولین سال فعالیتش در ۸ خرداد سال ۱۴۰۳ برگزار شد؛ طبق ماده ۱۲ آییننامه داخلی مجلس، اعضای هیات رئیسه برای مدت یکسال انتخاب میشوند. انتخابات بعدی در سالروز انتخابات هیأت رئیسه است. لازم به ذکر است که محمدباقر قالیباف رئیس، حمیدرضا حاجیبابایی و علی نیکزاد نواب اول و دوم مجلس، مجتبی بخشیپور، احمد نادری، روحا... متفکرآزاد، مجتبی یوسفی، محمد رشیدی و عباس پاپیزاده، دبیران هیات رئیسه و عباس گودرزی، علیرضا سلیمی و جلیل میرمحمدی، ناظران مجلس در اجلاسیه اول هستند.
نامزدها و روند برگزاری انتخابات
بنا بر این گزارش تاکنون این ۶ نماینده نامزد هستند که با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات هیات رئیسه در اجلاسیه دوم امکان دارد برخی انصراف داده و یا تعدادی افزوده شوند. هیات رئیسه مجلس به وسیله رای مستقیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای یک دوره یک ساله انتخاب میشود و باتوجه به آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تکرار اعضای هیات رئیسه مجلس منع قانونی ندارد. هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی مرکب از رئیس، ۲ نایب رئیس، ۶ دبیر و ۳ ناظر است. انتخاب رئیس با اکثریت مطلق آرای نمایندگان و انتخاب سایر اعضای هیأت رئیسه جداگانه و با اکثریت نسبی است. طبق روال هر دوره، همزمان با فرارسیدن برگزاری انتخابات هیات رئیسه، نمایندگان برای کرسیها و جایگاههای مختلف هیات رئیسه اعم از رئیس، نواب رئیس، ناظران و دبیران اعلام نامزدی میکنند. طبق شنیدهها برای نواب رئیسی هیات رئیسه تاکنون شش تن از نمایندگان اعلام کاندیداتوری کردهاند که علی نیکزاد، نماینده اردبیل و نایب رئیس اول فعلی، حمیدرضا حاجیبابایی، نماینده همدان و نایب رئیس دوم مجلس برای این جایگاه اعلام آمادگی کردهاند. همچنین حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده شاهینشهر، حجتالاسلام مجتبی ذوالنور نماینده قم، عبدالرضا مصری، نماینده کرمانشاه و علیرضا منادی سفیدان، نماینده تبریز هم نامزد نواب ریاست مجلس هستند.