
معیشت مردم برای آقایان شوخی شده؟
دولت به تعهدات معیشتی خود در قبال مردم پایبند نیست. افزایش حداقل حقوق مزدبگیران در سال جاری در بهترین حالت، ۴ تا ۵ میلیون تومان به درآمد ماهانه خانوارها افزوده آن هم در شرایطی که هزینههای حداقلی زندگی منهای مسکن، لااقل ۱۰ میلیون تومان افزایش داشته است. این همه در شرایطیست که صندوقهای بازنشستگی در آستانه ورشکستگی هستند و تاخیر در پرداخت حقوق بازنشستگان به یک امر متداول تبدیل شده و در نتیجه همه این مصائب، «فقر غذایی» در حال گسترش است.
براساس آخرین محاسبات مستقل، قیمت سبد بسیار حداقلی خوراکیها و آشامیدنیهای خانوارهای کارگری تا پایان بهمن ماه سال گذشته برای یک خانواده متوسط ۳.۳ نفره به ۱۳ میلیون و ۹۰۰هزار تومان رسیده بود. اگر یک نگاه بسیار حداقلی را مبنا قرار دهیم در این سه ماه لااقل ۴ تا ۵ میلیون تومان به نرخ سبد خوراکیها افزوده شده و آن را به مرز ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان رسانده، یعنی در حالیکه یک کارگر یا بازنشسته حداقلبگیر حدود ۱۵ میلیون تومان درآمد ماهانه دارد، در هر ماه باید ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان فقط برای تامین هزینههای خوراکیهای خانواده بپردازد و برای متوسطبگیری که بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون درآمد دارد، حقوق ماهانه تنها برای خرید سادهترین نیازهای خوراکی خانواده کفایت میکند.
در چنین شرایطیست که دولت شریان اعتباری کالابرگ الکترونیک را که حداکثر یک میلیون و ۵۰۰هزار تا ۲ میلیون تومان برای خانوادهها آورده دارد، قطع کرده؛ چون اعتبارات این کار به اتمام رسیده است.
منتفی شدن کالابرگ تا اطلاع ثانوی
دولت پیش از این، دو مرحله اعتبار کالابرگ به خانوادههای مشمول (هفت دهک درآمدی) پرداخت کرده، اما بهرغم قول صریح رئیس جمهور و مقامات دولت که کالابرگ تداوم دارد و قرار نیست متوقف شود، در آستانه مرحله سوم پرداخت، این طرح به بنبست خورده و تا اطلاع ثانوی منتفی شده است.
بر مبنای وعدههای قبلی، قرار بود مرحله سوم کالابرگ الکترونیک ۲۱ اردیبهشت شارژ شود. در روزهای ابتدای اردیبهشت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که شارژ اعتبار جدید کالابرگ از روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد، اما چند روز بعد از این زمان مقرر، در ۲۹ اردیبهشت «مرجان دبیری» سخنگوی طرح کالابرگ الکترونیکی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: فعلاً هیچ واریز اعتباری برای اجرای مرحله سوم کالا برگ الکترونیکی انجام نشده است. وی تاکید کرد: اگر خبری از اجرای کالابرگ الکترونیکی باشد، از طریق رسانه ملی و روابطعمومی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و خبرگزاریهای رسمی به مردم اعلام میکنیم.
طرح پرسروصدا به گل نشست
اینها یعنی مردم برای دریافت ۳۵۰ یا ۵۰۰ هزار تومان اعتبار سرانه کالابرگ که به شدت ناچیز است، باید فعلاً منتظر خبر دولت بمانند و دولت بدون پیشبینی اعتبار مورد نیاز و در حالیکه بودجههای اضافی و مازاد بسیاری در این مملکت صرف مفتخواران بودجهای میشود، اعلان طرحی به نام «کالابرگ الکترونیک» را در بوق و کرنا کرد و بعد از تبلیغات بسیار بعد از دو مرحله آن را متوقف کرد!
فرض کنیم یک خانواده متوسط ۳ نفره در دهکهای فرودست درآمدی قرار دارد و نفری ۵۰۰هزار تومان کالابرگ در هر مرحله نصیبش شده. دو مرحله اعتبار کالابرگی که از اسفند به حساب چنین خانوادهای واریز شده، در مجموع فقط ۳ میلیون تومان اعتبار برای خرید کالاهای خوراکی این خانواده در عرض دو ماه فراهم آورده، در حالیکه این خانواده در هر ماه حداقل ۱۵ تا ۱۸ میلیون تومان برای خرید خوراکیهای خانواده لازم دارد. در واقع، یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان اعتبار ماهانه خرید کالابرگی، در بهترین حالت یکدهم هزینههای خوراکی خانوار را تامین میکند ولی حالا همین یکدهم هزینهها هم از خانوادههای فرودست ایرانی دریغ شده است!
عوامفریبی در آستانه نوروز
تاثیرگذاری کالابرگ در معیشت خانوادهها البته بسیار ناچیز است و با بیتصمیمی دولت، این تاثیر ناچیز ناگهان به صفر رسیده است. «علیرضا خرمی» فعال کارگری در این رابطه میگوید: کالابرگ و یارانه قاعدتاً متعلق به طبقات ضعیف جامعه است، اما متاسفانه میبینیم در ایران طبقات متوسط هم روی کالابرگ حساب میکنند و این یعنی آنچنان معیشت مردم تخریب شده و در تنگنا قرار گرفته که طبقات متوسط جامعه هم باید دنبال کالابرگ و زمان واریز آن باشد.
وی با بیان اینکه تخریب معیشت مردم آنها را به شدت محتاج کرده، گفت: در کوچه و خیابان میشنویم که مردم منتظرند و از یکدیگر میپرسند کالابرگ کی شارژ میشود، اما متاسفانه یکباره همین کالابرگ ناچیز هم قطع میشود.
به گفته خرمی، دولت در زمینه سیاستهای حمایتی کاملاً پوپولیستی عمل میکند: «شب عید که میشود یا احیاناً اگر اتفاقی سیاسی مثل انتخابات در راه است، از حربه معیشت و یارانه استفاده میکنند؛ مثلاً کالابرگ را شارژ میکنند، به بازنشستهها پول میدهند یا سبد کالا عرضه میکنند، اما بعد از گذر از آن بزنگاه حساس، ناگهان بحث بودجه و تامین اعتبار و لزوم تصویب در هیات دولت پیش میآید! ناگهان کاسه چه کنم چه کنم دست میگیرند و مثلاً شرمنده مردم میشوند! مرحله سوم کالابرگ هم مشمول همین رفتار شد. آیا واقعاً نمیدانند مردم روی همین کالابرگ حساب کردهاند»؟!