پیشبینی قیمت مسکن در سال آینده l بازار مسکن در شرایط رکود است؟
روزنو :یک کارشناس بازار مسکن گفت: آمارهای ارائهشده از سوی بانک مرکزی به معنای شتاب گرفتن رشد قیمتها در بازار مسکن نیست؛ بلکه اتفاقاً بالعکس است و میزان افزایش قیمت نسبت به دی ماه بسیار ناچیز بوده و میتوان گفت تغییر محسوسی نکرده است.
بانک مرکزی گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در بهمن سال جاری را منتشر کرد.
برایناساس، در ماه گذشته هشت هزار و ۵۳۲ فقره معامله مسکن به ثبت رسید که نسبت به ماه قبل از آن (دی ۱۴۰۰) کاهش ۱۳.۱ درصدی داشته و نسبت به ماه مشابه سال قبل (بهمن ۱۳۹۹) که سه هزار و ۹۱۷ فقره معامله به ثبت رسید افزایش ۱۱۷.۸ درصدی داشته است.
همچنین در بهمن امسال متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۳۳ میلیون و ۵۶ هزار و دویست تومان برآورد شد. این درحالی است که در دی ماه امسال متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران ۳۲ میلیون و ۹۳۶ هزار و چهارصد تومان بود که رشد اندک ۰.۴ درصدی داشت است. این در حالی است که این شاخص (متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی) در بهمن ماه سال گذشته ۲۸ میلیون و ۳۸۹ هزار و صد تومان بود که در بهمن امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۱۶.۴ درصدی اتفاق افتاده است.
اجارهبها
آنگونه که بانک مرکزی از تحولات اجارهبهای مسکن در بهمن امسال گزارش داده شاهد رشد ۴۸.۴ درصدی اجارهبها در بهمن امسال نسبت به بهمن سال گذشته در تهران و ۵۲.۲ درصدی در کل مناطق شهری هستیم.
گرانترین و ارزانترین مناطق پایتخت
براساس اعلام بانک مرکزی، گرانترین منطقه تهران در معاملات مسکن بهمن ماه منطقه ۱ با متوسط متری هفتاد میلیون و ۲۵۹ هزار تومان بود و در رتبه بعدی منطقه ۳ با متوسط متری ۶۳ میلیون و ۲۹۷ هزار و صد تومان قرار دارد.
ارزانترین منطقه پایتخت هم منطقه ۱۸ با متری پانزده میلیون و ۶۷۴ هزار تومان بود. در رتبه بعدی نیز منطقه ۲۰ با متوسط متری شانزده میلیون و ۹۸۸ هزار و منطقه ۱۷ با متوسط متری هفده میلیون و ۶۶۶ هزار تومان قرار دارند.
پرمعاملهترین منطقه تهران در بازار مسکن بهمن ماه، منطقه ۵ با ۱۲۶۲ فقره و منطقه ۱۰ با ۸۵۷ فقره معامله بودند.
کمرونقترین بازار مسکن پایتخت هم بهترتیب مناطق ۱۹ و ۲۰ با ۶۴ و ۸۹ فقره معامله مسکن برآورد میشود.
رکود بازار مسکن تداوم خواهد داشت؟
مهدی سلطانمحمدی، کارشناس بازار مسکن، در گفتوگو با خبرنگار قرن نو گفت: آمارهای ارائهشده از سوی بانک مرکزی به معنای شتاب گرفتن رشد قیمتها در بازار مسکن نیست؛ بلکه اتفاقاً بالعکس است و میزان افزایش قیمت نسبت به دی ماه بسیار ناچیز بوده و میتوان گفت تغییر محسوسی نکرده و نسبت به سال گذشته نیز تغییر قیمت زیر بیست درصد بوده و این در شرایطی است که تورم عمومی بالای 35 درصد بوده؛ در نتیجه میتوان گفت مسکن نسبت به تورم رشد کمتری داشته و بهعبارتی قیمت حقیقی آن کاهش پیدا کرده و نسبت به سایر کالاها رشد قیمت آن کمتر بوده است.
وی در ادامه افزود: آمارهای ارائهشده از سوی بانک مرکزی حاکی از تداوم دوره رکودی در بازار مسکن است و برای ماههای آتی نیز پیشبینی میشود شرایط بازار مسکن به همین شکل باقی بماند.
در کوتاهمدت مسکن چقدر گران خواهد شد؟
این کارشناس بازار مسکن در ادامه افزود: در بلندمدت نمیتوان پیشبینی دقیقی ارائه کرد اما در کوتاهمدت افزایش قیمت مسکن کمتر از تورم خواهد بود و میزان این افزایش قیمت مقدار زیادی به تورم بستگی دارد و اگر توافقاتی در برجام انجام شود و دولت دسترسی بیشتری به درآمدهای ارزی و نفتی پیدا کند شاهد کاهش قیمت ارز و کاهش انتظارات تورمی و کاهش محسوس تورم خواهیم بود و اگر این اتفاقات به وقوع بپیوندد رشد قیمت مسکن نیز در سال آینده کاهش پیدا خواهد کرد اما اگر این اتفاقات به وقوع نپیوندد و توافق انجام نشود و فشارها ادامه داشته باشد و سیاستهای دولت نیز ضدِتورمی نباشد و مانند سالهای گذشته تورم چشمگیری را شاهد باشیم قیمت مسکن نیز تحتِتأثیر قرار خواهد گرفت و بالا خواهد رفت.
طرح نهضت ملی مسکن کارساز واقع خواهد شد؟
سلطانمحمدی در پاسخ به این پرسش که طرح نهضت ملی مسکن چه زمان میتواند قیمتها را در بازار مسکن تحتِتأثیر قرار دهد؛ گفت: این طرح همچنان تا اندازه زیادی مبهم است و طرحهای کوتاهمدتی نیز نیست و تازمانیکه این مسکنها ساخته شود و وارد بازار مسکن شود مدت زیادی به طول خواهد انجامید و این مسکنها در جایی نیز ساخته نخواهند شد که ما افزایش قیمتهای شدیدی را شاهد هستیم؛ مانند تهران بلکه در حواشی شهرها یا در شهرستانهای کوچک ساخته خواهد شد؛ زیرا در شهرهای بزرگ دولت امکانات کافی برای عرضه زمین ندارد، اگر هم داشته باشد در مناطق نامرغوب شهر است و در نتیجه بخش مهم بازار مسکن که عبارتند از مناطق بالاشهر تهران تأثیری از این طرح نخواهند برد.