افزایش 50 درصدی قیمت کالاهای اساسی
رورنو :اقتصاد ایران در سالهای گذشته به دلیل تحریم، سو مدیریت، نداشتن برنامه و بحران کرونا دچار نوسان، التهاب و تلاطم شد. این فرایند به سفره مردم ضربه زده و می زند. زیرا قدرت خرید مردم را کاهش داده است. با سو مدیریت، تحریم، رکود، کرونا و ... مواجه بوده که بر اساس گزارش مرکز آمار تورم به بالای ۴۰ درصد رسیده است. هرچند در ماه فروردین بر اساس گزارش مرکز آمار نرخ تورم 2 تا 3 درصد کاهشیافته و از 43 درصد به 41 درصد رسیده است، اما کارشناسان و مردم بر اساس مشاهدات میدانی روند قیمتها را کماکان صعودی پیشبینی میکنند بررسیهای میدانی صورت گرفته کالاهای اساسی بهطور میانگین سال گذشته افزایش قیمت بیش از ۵۰ درصد را تجربه کردند و در برخی از محصولات این رشد قیمتها از ۲۰۰ درصد نیز عبور کرده است. این در حالی است که رئیسجمهور و وزیر صمت دستوراتی برای از بین رفتن فقر در مدت یک ماه یا دو هفته را صادر کردند. به گفته کارشناسان رشد قیمتها به دلیل افزایش نقدینگی، اضافه برداشت بانکها، حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی و افزایش ارز مبنای محاسبه تعرفه گمرکی است. در این میان یکی از سیاستهای اتخاذشده دولت درج قیمت توسط تولیدکننده و مصرفکننده بر روی کالاهاست. این روش درگذشته در ایران و کشورهای دیگر اجراشده و کشورهایی که نظارت کافی و هوشمند بر قیمت مصرفکننده داشته نتیجه مثبت گرفتهاند، اما در کشورهایی که کنترل و نظارت کم بوده نتیجه مثبت نداشته است. البته به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین در ایجاد التهاب در سال گذشته و ماه نخست امسال داشته است.
گوشت گوساله از تورم پیشی گرفت
مشاهدات میدانی حاکی از شدت گرفتن روند افزایش قیمتها به خصوص در بازار کالاهای اساسی در بازه زمانی اواخر اسفند ۱۴۰۰ تا اواسط فروردین ۱۴۰۱ است. گوشت قرمز اولین کالای اساسی بود که رشد قیمت آن در ابتدای فروردین امسال خبرساز شد و پسازآن نوبت به گوشت مرغ رسید؛ مشاهدات میدانی حاکی از آن است که قیمت مرغ از فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ افزایش ۷۱ درصدی را تجربه کرده است و در بازار گوشت قرمز نیز هر کیلوگرم گوشت گوسفندی بهطور میانگین در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ افزایش قیمت ۳۶ درصدی داشته است و هر کیلوگرم گوشت گوساله نیز در این مدت ۵۶ درصد گران شده است.
رشد ۱۲۵ درصدی قیمت برنج در یک سال
در بین سایر کالاهای اساسی قیمت برنج که قوت غالب ایرانیان است در سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است؛ بهطور میانگین قیمت برنج ایرانی درجه یک در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۲۵ درصد افزایش داشته است. در خصوص برنجهای خارجی موجود در بازار، میانگین قیمت برنج پاکستانی در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۳۷ درصد افزایش داشته است. مشاهدات میدانی حاکی از آن است که روند افزایش قیمت برنج در روزهای اخیر شدت بیشتری نیز گرفته است و در برخی خردهفروشیها قیمت برنج ایرانی درجه یک از ۱۰۰ هزار تومان نیز گذر کرده است.
سیبزمینی رکورد قیمت زد
بررسیهای میدانی صورت گرفته حاکی از آن است که در بین کالاهای اساسی، میوه و سبزیها نیز از این افزایش قیمتها در امان نبودهاند؛ یکی از محصولاتی که افزایش قیمت آن در روزهای ابتدایی فروردینماه خبرساز شد، گوجه سبز بوده است. فروش گوجه سبز ۴ میلیون تومانی در بازار تجریش در اوایل فروردینماه در حالی خبرساز شد که به گفته رئیس اتحادیه بارفروشان این گوجه سبز مربوط به آلانیا ترکیه بوده است که به صورت قاچاق به ایران آمده بوده است؛ بررسیهای میدانی صورت گرفته حاکی از آن است که در حال حاضر هر کیلوگرم گوجه سبز در بازار به قیمت ۱۸۰ هزار تومان خرید و فروش میشود که در مقایسه با فروردینماه سال گذشته ۱۲۵ درصد گرانتر است.
همچنین هر کیلوگرم سیب قرمز در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۵۱ درصد گران شده است. بر اساس بررسیهای میدانی صورت گرفته هر کیلوگرم سیبزمینی در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۰۸ درصد گران شده است. در بین سایر کالاهای اساسی افزایش قیمت خرما نیز در ماههای اخیر شدت گرفت بهطور که قیمت هر کیلوگرم خرما از ۳۵ هزار تومان در فروردین ۱۴۰۰ به ۶۰ هزار تومان در فروردین ۱۴۰۱ رسید و هر شانه تخممرغ نیز در این بازه زمانی رشد قیمت ۹۷ درصدی داشته است. رشد قیمت حبوبات نیز در این مدت بسیار چشمگیر بوده است؛ هر کیلوگرم نخود در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۴۷ درصد گران شده است و قیمت هر کیلوگرم لوبیا قرمز نیز از ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان در فروردین ۱۴۰۰ به ۵۶ هزار تومان در فروردین ۱۴۰۱ رسیده است.