سایت روزنو | روزنو | Roozno

به روز شده در: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۵۷۲۰۰۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۲۷ خرداد ۱۴۰۲

خشکسالی فزاینده

مجید آقازاده، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در نخستین همایش ملی خیرین آب‌رسان گفت: در حال حاضر ۲۰ هزار و ۳۰۰ روستای کشور با ۹ میلیون نفر جمعیت از آب شرب پایدار برخوردارند و ۱۳ هزار و ۳۰۰ روستا با جمعیتی بیش از یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، از تأسیسات آب و فاضلاب محروم‌اند.
روزنو :

خشکسالی فزاینده

استان‌های درگیر خشکسالی
بر اساس اعلام سازمان هواشناسی شاخص بارش، تبخیر و تعرق استانداردشده موسوم به SPEI در یک دوره ۱۰ ساله نشان می‌دهد که استان‌های کشور درگیر درجات مختلف خشکسالی است به طوری که ‍۱۰۰ درصد مساحت استان‌های البرز، یزد و سمنان با خشکسالی مواجه‌اند. «شدت خشکسالی» در ۹۷ درصد از مساحت سمنان، ۸۷.۶ درصد از مساحت البرز و ۶۷.۹ درصد از مساحت استان یزد «شدید» تا «بسیار شدید» است. تهران از نظر درصد وسعت تحت تأثیر خشکسالی با ۹۹.۸۴ درصد مساحت درگیر، در رتبه دوم استان‌های درگیر خشکسالی کشور قرار دارد. هم‌اکنون ۸۶ درصد از مساحت تهران با خشکسالی شدید تا بسیار شدید مواجه است.

۶۰۲ دشت در معرض فرونشست


محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه ۶۰۲ دشت کشور در معرض فرونشست هستند، گفت: وزارت نیرو در حال بررسی راهکاری است که برداشت آب در چاه‌های حفرشده در کشور (چاه‌های مجاز و غیرمجاز) برای مدت زمان مشخصی (مثلاً یک یا دو سال) متوقف شود.

نبود تأسیسات آب و فاضلاب در روستاها


مجید آقازاده، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در نخستین همایش ملی خیرین آب‌رسان گفت: در حال حاضر ۲۰ هزار و ۳۰۰ روستای کشور با ۹ میلیون نفر جمعیت از آب شرب پایدار برخوردارند و ۱۳ هزار و ۳۰۰ روستا با جمعیتی بیش از یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، از تأسیسات آب و فاضلاب محروم‌اند.


کاهش 21 درصدی بارش


رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی می‌گوید: «پوشش جنگل‌های شمال کشور نسبت به گذشته نصف شده است. اگر همین روند ادامه پیدا کند تا چند دهه دیگر جنگل نخواهیم داشت.»
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با تأیید کاهش بارندگی‌ها در بهار امسال به خبر آنلاین می‌گوید: «میانگین بارش‌ها طی سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ به عنوان شاخصی جهانی در نظر گرفته می‌شود. بر اساس این شاخص برای امسال و بررسی سال آبی که از اول مهر تا انتهای شهریور سال بعد است، به‌طور متوسط ۲۱ درصد از سطح نرمال بارش، در سراسر کشور کمتر بارندگی داشته‌ایم

تغییر اقلیم


به گفته رییس مرکز ملی خشکسالی، بخشی از عوامل کاهش بارندگی و درنتیجه آن خشکسالی درنتیجه تغییرپذیری در جو است، مثلاً سال‌هایی داریم که زمستان‌ها سردتر از قبل می‌شود، یا تابستان گرم‌تری به نسبت تجربه می‌کنیم. از طرفی بخشی از تغییرات هم ناشی از تغییرات اقلیمی در جهان است. به‌طورکلی زمین حدود ۱ تا ۱.۵ درجه گرم‌تر شده و حتی در برخی مناطق تا ۴ درجه گرم‌ شده است.
به گفته او در این تغییرات عامل انسانی پررنگ است. بشر با سوزاندن سوخت‌هایی مثل مازوت، نفت، زغال‌سنگ و ... باعث افزایش دی‌اکسید کربن در هوا شده و درنتیجه باعث گرم شدن زمین می‌شود.

نقش تخریب خاک در سیلاب‌ها


رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به چرخه تخریب بافت خاک می‌گوید: «در حال حاضر یکی از مهم‌ترین خسارت‌هایی که سالانه به کشور وارد می‌شود، سیل‌ است. درگذشته هم ما بارش شدید باران در فصل بهار را داشتیم اما چون آب ناشی از این بارش‌ها جذب خاک شد، شاهد سیلاب نبودیم، اما در سال‌های اخیر با اتفاقی که برای جنگل‌ها افتاده و تخریب بافت خاک سبب شده آب باران جذب خاک نشود و جاری شدن سیل خسارت‌های زیادی به بار آورد.

تابستان گرم در راه است


رییس مرکز خشکسالی درباره پیش‌بینی وضعیت گرما طی تابستان پیشرو می‌گوید: «بر اساس پیش‌بینی‌ها تابستان گرمی خواهیم داشت. درواقع باید بگویم که با تقریب حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد تابستان گرم‌تری نسبت به میانگین نرمال خواهیم داشت.» او می‌گوید: «بر اساس پیش‌بینی‌های جهانی بارندگی‌های پاییزی امسال، برعکس دو پاییز گذشته، بدون تأخیر، به هنگام و میزان خوبی خواهد بود.»

عکس روز
خبر های روز