به روز شده در: ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۰
کد خبر: ۶۸۶۷۴۱
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۵ - ۲۶ فروردين ۱۴۰۴

ادعای نماینده ویژه ترامپ درباره پوتین/ صلح در سراسر جهان برقرار می شود؟

روزنو :استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای رسیدن به یک «صلح دائمی» با اوکراین آمادگی دارد.

ویتکاف: پوتین برای توافق صلح با اوکراین آماده است

 این ادعا توسط فرستاده دونالد ترامپ در مصاحبه‌ تلویزیونی دوشنبه شب و پس از گفتگوهای «قانع‌کننده» با پوتین در سنت پترزبورگ مطرح شد. با این حال، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هشدار داد که توافق بر سر شرایط این معاهده «آسان نیست»، در حالی که اوکراین و متحدان اروپایی‌اش از واشنگتن خواسته‌اند فریب تاکتیک‌های تأخیری مسکو درباره آتش بس را نخورد.

ویتکاف در مصاحبه با فاکس نیوز پس از دیدار با رهبر روسیه در روز جمعه گفت: فکر می‌کنم ممکن است در آستانه اتفاقی باشیم که برای کل جهان بسیار بسیار مهم خواهد بود.»

او تصریح کرد که «مدتی طول کشید تا به این نقطه برسیم»، اما پس از پنج ساعت گفت‌وگو، نشانه‌هایی از ظهور یک توافق را مشاهده کرده است.

وی همچنین به امکان «بازتعریف» روابط روسیه و آمریکا از طریق «فرصت‌های تجاری» اشاره کرد که می‌تواند ثبات به همراه داشته باشد.

این دیدار، سومین نشست بین روسیه و آمریکا از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید در ژانویه بود. او پیش از انتخاب به عنوان رئیس جمهور آمریکا ادعا کرده بود که می‌تواند این مناقشه را در ۲۴ ساعت حل کند.

با وجود تلاش‌های دیپلماتیک، پیشرفت معناداری در تحقق آتش بس حاصل نشده است، هرچند اوکراین پیشنهادهای آمریکا را پذیرفته است.

در مقابل، روسیه هیچ امتیاز کلیدی‌ای نداده و همچنان به بمباران همسایه خود ادامه می‌دهد. روز یکشنبه، یکی از مرگبارترین حملات جنگ را به شهر سومی اوکراین انجام داد— اقدامی که ترامپ آن را «اشتباه» خواند، بدون اینکه توضیح بیشتری ارائه دهد.

هر دو طرف یکدیگر را به نقض توافق میانجی‌گری‌شده توسط آمریکا برای توقف حملات به تأسیسات انرژی متقابل متهم کرده‌اند.

علی‌رغم گزارش خوش‌بینانه ویتکاف، لاوروف در مصاحبه با روزنامه کومرسانت که روز دوشنبه منتشر شد، گفت توافق بر سر «مولفه‌های کلیدی» یک معاهده صلح «آسان نیست».

با این حال، او اعتراف کرد که دولت ترامپ در تلاش است تا «علت ریشه‌ای» این مناقشه را درک کند که به ادعای او ناشی از «اقدامات واشنگتن و بروکسل» در «به قدرت رساندن رژیم فعلی در اوکراین» بوده است.

ترامپ که با پذیرش بسیاری از مواضع روسیه درباره جنگ، اوکراین را نگران کرده است، روز دوشنبه از این دیدگاه حمایت کرد و به خبرنگاران گفت که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، و جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا، به همراه پوتین—که نیروهایش در فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله کردند—مسئول آغاز این جنگ هستند.

ترامپ گفت: «میلیون‌ها نفر به خاطر سه نفر کشته شدند.»

او افزود: بیایید بگوییم پوتین نفر اول، بایدن—که اصلاً نمی‌دانست چه کار می‌کند—نفر دوم، و در نهایت زلنسکی.

سپس تلاش‌های زلنسکی برای دفاع از کشورش با دریافت موشک‌ و تجهیزات نظامی را بی‌ارزش خواند و گفت: وقتی جنگی را شروع میکنی، باید بدانی که می‌توانی آن را ببری. نباید علیه کسی که ۲۰ برابر تو قدرت دارد جنگ را شروع کنی و بعد امیدوار باشی که مردم به تو موشک بدهند.

روابط ترامپ و زلنسکی از زمانی که رئیس جمهور آمریکا در فوریه با آغاز گفتگو با روسیه جهان را شوکه کرد، تنش‌آلود شده است— اقدامی که به گفته منتقدان، به کرملین برتری در مذاکرات داد.

مذاکرات بر سر توافقی که دسترسی آمریکا به منابع معدنی سودآور اوکراین را تضمین کند، پس از مشاجره تند ترامپ و زلنسکی در دفتر بیضی شکل کاخ سفید شش هفته پیش، با دشواری آغاز شد.

اوکراین از عدم حضور در گفت‌وگوهای بین آمریکا و روسیه نگران شده است.

زلنسکی در مصاحبه با برنامه «۶۰ دقیقه» سی‌بی‌اس که روز یکشنبه پخش شد، گفت: «لطفاً قبل از هر تصمیم یا هر نوع مذاکره‌ای، به دیدن مردم، غیرنظامیان، رزمندگان، بیمارستان‌ها، کلیساها و کودکانی بیایید که نابود شده یا کشته شده‌اند.»

در همین حال، متحدان اروپایی کی‌یف از ترامپ و تیمش خواسته‌اند فریب تاکتیک‌های تأخیری روسیه در مذاکرات آتش بس را نخورند.

عکس روز
خبر های روز