
دونالد ترامپ زیر توافقات مذاکره با ایران میزند؟
امیررضا واعظ آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا در تحلیلی درباره سه دوره مذاکره ایران و آمریکا گفت: مذاکراتی که در هفتههای اخیر برگزار شد نشان داده که آمریکا تا حدود زیادی ایران را شناخته است. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که ایران هیچ گاه از مذاکره فراری نبوده و تنها از مذاکرهای که خودخواهانه و جاهطلبانه باشد استقبال نکرده است. جمهوری اسلامی همواره در مذاکراتی وارد شده که مبتنی بر احترام متقابل باشد. این وضعیت درباره همه کشورها وجود دارد و تنها مختص به آمریکا نیست. به هر حال اصول بدیعی و اساسی هر مذاکرهای احترام متقابل است. در مذاکرات اخیر نیز ایران و آمریکا با احترام متقابل پشت میز مذاکره نشستند. در چنین شرایطی نیز اگر آمریکا دوباره در لحظه آخر زیر میز نزند این امیدواری وجود دارد که مذاکرات نتیجه بخش باشد.
وی افزود: با توجه به شناختی که از آمریکا و ترامپ وجود دارد هر احتمالی در این زمینه وجود دارد. تجربه چهاردهه گذشته نیز به خوبی نشان میدهد که آمریکا همواره نسبت به ایران بدعهد بوده و نسبت به توافقاتی که با ایران داشته پایبند نبوده و نخواهد بود. من فکر میکنم در شرایط کنونی نیز آمریکا دنبال توافق منصفانه نیست، بلکه باز هم در حال آزمون و خطاست و در شرایط کنونی به موضوعاتی فکر میکند که هیچ گاه به آن نرسیده و در آینده نیز نخواهد رسید.
واعظ آشتیانی درباره روند غنی سازی در ایران نیز گفت: دانش هستهای حق همه کشورهای صلح جو است و همه کشورها میتوانند از این دانش برخوردار باشند. امروز موضوع هستهای در حوزههای مختلف زندگی بشر مورد استفاده قرار میگیرد. چرا باید برخی کشورها که دارای دانش فنی مناسب در این زمینه هستند از چنین موهبتی بیبهره باشند؟ وقتی آمریکاییها مشاهده کردند که تحریمها دیگر جوابگوی خواستههای آنها نیست، موضوع مذاکره را مطرح کردند. امروز ایران دانش و فناوری هستهای را به دست آورده است؛ دانشی که بومی بوده و وارداتی نیست. برخی کارشناسان آمریکایی به ترامپ توصیه کردهاند اگر شما قصد دارید تأسیسات هستهای ایران را هم بزنید به نتیجه نمیرسید؛ چراکه انرژی هستهای در ایران بومی است و اگر خراب شود دوباره آن را میسازند. به همین دلیل نیز دنبال مذاکره هستند. آنها در ابتدا امارات متحده عربی را به عنوان کشور واسطه معرفی کردند اما ایران این موضوع را نپذیرفت و عنوان کرد که عمان همواره حسن نیت خود را نشان داده و به همین دلیل این کشور باید نقش کشور واسطه را برعهده داشته باشد. در نتیجه امارات را ما حذف کردیم و مذاکره مستقیم را به غیر مستقیم تبدیل کردیم. در شرایط کنونی نیز ایران با اقتدار وارد مذاکرات شده و این آمریکا و کشورهای اروپایی هستند که باید به ایران امتیاز بدهند و شرایط به شکلی پیش نمیرود که ایران به آنها امتیاز بدهد.