به روز شده در: ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۵
کد خبر: ۶۸۹۹۵۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۰ - ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴

بیشترین آمار شرکت‌کنندگان در کنکور ۱۴۰۴ مربوط به کدام رشته است/ چرا پسرها دیگر علاقه‌ای به پزشک شدن ندارند؟

روزنو :بیشترین آمار شرکت‌کنندگان در کنکور ۱۴۰۴ مربوط به گروه آزمایشی علوم تجربی با ۴۲۲ هزار و ۱۱۹ متقاضی بوده است.

چرا پسرها دیگر علاقه‌ای به پزشک شدن ندارند؟ | کشورهای پیشرفته، پزشکان خود را از ایران و هند و چین تامین می‌کنند

کنکور سراسری ۱۴۰۴ با شرکت ۹۵۷ هزار و ۷۹۸ داوطلب در روزهای ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت برگزار شد و ۶۳ درصد داوطلبان زن و ۳۷ درصد مرد بودند. این اولین سال نیست که جمعیت پسران در کنکور سراسری کاهش داشته است. طی سال‌های اخیر این روند مدام کاهشی بوده است.

بررسی گروه‌های آزمایشی و تعداد شرکت‌کنندگان آنها در کنکور ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که گروه آزمایشی علوم تجربی با ۴۲۲ هزار و ۱۱۹ متقاضی، دارای بیشترین شرکت‌کننده در نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۴ بوده و دختران، بیشترین متقاضیان رشته‌های پزشکی هستند.

کارشناسان معتقدند که افزایش ورود دختران به دانشگاه و استقبال آنها از رشته‌های مهم دانشگاهی ازجمله رشته‌های پزشکی، مورد نگران‌کننده‌ای نیست و اتفاقا مثبت و ارزشمند به شمار می‌رود، اما موضوع این است که کاهش تمایل پسران به رشته‌های مهم و حذف تدریجی و خودخواسته آنها از ورود به دانشگاه‌ها، به دلایلی در حال رخ دادن است که بسیار نگران‌کننده است و تأمل، برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری درست و به‌موقع را می‌طلبد. وگرنه می‌تواند زنگ خطر باشد.

پزشکی ایران، آینده خوبی ندارد/ فقط ۵ درصد پزشکان درآمد خیلی خوبی دارند

اما چه دلایلی باعث شده که جمعیت داوطلبان پسر در رشته‌های پزشکی کاهش پیدا کند و چرا دخترها تا این حد علاقه‌مندند که در رشته های پزشکی جذب شوند؟ درحالی‌که طبق آمارها، کمتر از ۳ درصد متقاضیان رشته‌های مهم پزشکی جذب دانشگاه‌های برتر می‌شوند و خیلی از داوطلبان اصلا پذیرفته نمی‌شوند.

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصین داخلی کشور در گفتگو با همشهری‌آنلاین، در این رابطه به نکته جالبی اشاره می‌کند و می‌گوید: به نظر می‌آید که پسرها عاقل‌تر و آگاه‌تر شده‌اند. چون آینده پزشکی ایران، آینده خوبی نیست. برخلاف تصور خیلی‌ها که فکر می‌کنند پزشکان درآمد خیلی خوبی دارند و از احترام خوبی برخوردارند، این طور نیست. تنها ۵ درصد پزشکان وضعیت درآمدی بسیار خوبی دارند و بقیه پزشکان یا چندشیفته کار می‌کنند و یا چندشغله هستند و سراغ مشاغل دیگر غیر از طبابت می‌روند. حدود ۷۰ درصد پزشکان اگر یک ماه کار نکنند، اصلا نمی‌توانند امرار معاش کنند.

دکتر خسرونیا ادامه می‌دهد: الان اکثر کسانی که در رشته‌های پزشکی مشغول تحصیل هستند، پشیمان شده‌اند و خیلی از آنها فهمیده‌اند که در انتخاب رشته اشتباه کرده‌اند. خودکشی‌هایی که بین رزیدنت‌ها رخ می‌دهد، نشان‌دهنده همین موضوع و عمق فاجعه است.

به گفته خسرونیا، ممکن است یک پزشک، تعداد زیادی بیمار هم ویزیت کند اما با درآمد این ویزیت‌ها حتی هزینه‌های مطب هم درنمی‌آید. چه برسد به مخارج زندگی.

کشورهای پیشرفته، پزشک از ایران و چین و هند می‌برند

در هیچ جای دنیا، حتی در کشورهای پیشرفته و توسعه‌یافته‌ای مثل آمریکا و کانادا مردم اصلا تمایلی به رشته‌های پزشکی ندارند. این را رئیس جامعه متخصصین داخلی کشور می‌گوید و ادامه می‌دهد: آنجا اکثر افراد دنبال رشته‌های دوساله و سه‌ساله می‌روند. چون تحصیل در رشته‌های پزشکی یک فرآیند طولانی، پرهزینه و پرفشار دارد و در کشورهای پیشرفته مردم تمایل دارند زودتر به درآمد برسند. پسرها در ایران هم به این آگاهی رسیده اند.

به گفته خسرونیا، رشته‌های پزشکی کشورهای پیشرفته را فارغ‌التحصیلان کشورهای هند، چین و ایران تشکیل می‌دهند. ایرانی‌ها اینجا چندین سال درس می‌خوانند و می‌روند آمریکا و کانادا و اروپا و کمبودهای آنها را جبران می‌کنند. در ایران فردی که رشته پزشکی خوانده، هیچ وقت به درآمدی نمی‌رسد که بتواند زندگی خود را اداره کند.

خیلی از کارشناسان می‌گویند دلیل استقابل گرم دخترها از رشته‌های پزشکی، پرستیژ و جایگاه اجتماعی این رشته‌ها است و دلیل دیگر این استکه معمولا دخترها مسئولیت مالی خانواده را بر عهده ندارند. دکتر خسرونیا اما در این باره می‌گوید: علت استقبال دختران از رشته‌های پزشکی در ایران این است که آگاهی کمی دارند و تصور می‌کنند با تحصیل در این رشته‌ها به درآمد کافی و امنیت بالای شغلی می‌رسند. اگر بدانند که آن طرف چیزی نیست، حتما در تصمیم خود تجدیدنظر می‌کنند. درضمن کمتر از ۱۰ درصد داوطلبان رشته‌های پزشکی در دانشگاه پذیرفته می‌شوند. چون تعداد دانشگاه‌های علوم پزشکی و امکانات آنها محدود است.

به گفته رئیس جامعه متخصصین داخلی کشور، رشته پزشکی فقط تئوری نیست که ۵۰۰ نفر در یک کلاس بنشینند. رشته‌های پزشکی استاد به تعداد کافی می‌خواهد، استاد راهنما می‌خواهد، کار عملی دارد، بیمارستان به تعداد کافی باید وجود داشته باشد تا دانشجوها کار یاد بگیرند. پس این که فکر کنند به تعداد همه آنها در دانشگاه‌ها صندلی وجود دارد هم فکر درستی نیست.

۷۰ درصد این داوطلبان وارد دانشگاه نمی‌شوند

به گفته کارشناسان، بسیاری از داوطلبان گروه تجربی، هدف‌شان قبولی در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است. درحالی‌که رقابت در این رشته‌ها بسیار بالا است. ظرفیت محدود این رشته‌ها باعث شده که شانس قبولی هر داوطلب بسیار پایین باشد؛ یعنی چیزی حدود ۳ درصد.

به گفته کارشناسان، غیر از این ۳ رشته‌ پزشکی که ظرفیت آنها بسیار محدود و رقابت در آنها بالا و تنگاتنگ است، بیش از ۷۰ درصد داوطلبان رشته‌های تجربی کلا موفق به ورود به دانشگاه نمی‌شوند و فقط حدود ۲۷ درصد از داوطلبان گروه تجربی در یکی از رشته‌های دانشگاهی پذیرفته می‌شوند.

عکس روز
خبر های روز