
تابش نور خورشید به روشنایی چراغهای راهنمایی و رانندگی
سردار سیدابوالفضل موسویپور روز یکشنبه به مشکلات ناشی از قطعی برق و خاموشی چراغهای راهنمایی و رانندگی در تقاطعها اشاره کرد و گفت: هیچکس از خاموشی و قطعی برق استقبال نمیکند و این وضعیت، به طور قطع کنترل ترافیک را دشوار خواهد کرد.
وی ادامه داد: اگر در شرایط عادی برای مدیریت یک تقاطع یک نیرو کافی بود، در زمان خاموشی برق باید سه نیرو بکارگیری کنیم که این موضوع توان و ظرفیت پلیس را کاهش میدهد.
رییس پلیس راهور پایتخت به راهکارهایی برای مدیریت وضعیت در تقاطعها اشاره کرد و یادآور شد: یکی از این راهکارها استفاده از پنلهای خورشیدی یا تامین برق اضطراری از ساختمانهای مهم اطراف تقاطعهاست چرا که بسیاری از ساختمانهای اطراف این تقاطعها، مانند مراکز اداری و حتی خصوصی، مجهز به موتور برق هستند که با استفاده از این ظرفیت، میتوان از خاموشیها در تقاطعها جلوگیری کرد و خدمات عمومی را بهبود بخشید.
وی همچنین از مسوولان درخواست کرد که برق بزرگراهها به ویژه در شب هنگام قطع نشود چرا که منجر به تصادفات مرگبار و خسارت غیرقابل جبرانی خواهد شد.
ناترازی در حوزه انرژی به ویژه در حوزه برق موجب قطعی برق براساس جدولی منتشر شده از سوی وزارت نیرو شده است؛ در این باره یکی از مشکلات پیش آمده خاموشی چراغهای راهنمایی و رانندگی در برخی تقاطعهاست که منجر به ترافیک و بهرهگیری از تعداد نیروی پلیس بیشتری برای مدیریت این ترافیک شده است.
همچنین مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران در گفت وگویی از رفع مشکل قطعی برق چراغهای راهنمایی و رانندگی ۵۰۰ تقاطع هوشمند تا شهریورماه سال جاری خبر داده و گفته است: تجهیزات سیار تقاطعهای هوشمند به پیمانکاران تحویل شد و معضل با چراغهای پرتابل رفع میشود و پس از قطع برق عوامل پیمانکار در محل حاضر و با استفاده از تجهیزات پرتابل نسبت به روشنایی چراغ اقدام میکنند.
حمید برادران ادامه داد: برخی از تجهیزات فعلی قابل استفاده در سطح شهر قدیمی و متعلق به ۲۵ سال گذشته است، استفاده از پنل خورشیدی نیز از راهکارهای بلندمدت است، زیرا علاوه بر کاهش مصرف، استفاده از توان مصرفی کمتر برای روشن نگهداشتن چند ساعته و کمک به کاهش هزینه نگهداشت شهر از مزیتهای پنلهای خورشیدی است.